Tarih: 29.04.2025 11:25

Sağlık Bakanlığının ücretsiz aşılarıyla 13 hastalığa koruma sağlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası kapsamında, aşılama ile önlenebilir hastalıklara karşı toplumsal farkındalığın artırılması ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin korunması hedefleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1974'te başlatılan ve Türkiye'de 1981’den bu yana sürdürülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) ile bulaşıcı hastalıklarla etkin mücadele sürdürülüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından GBP kapsamında uygulanan ücretsiz aşılarla çocukluk çağında difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit A ve B, suçiçeği, hemofilus influenza Tip B ve pnömokoka bağlı hastalıklara karşı koruma sağlanıyor.

13 Hastalığa Karşı Ücretsiz Aşı Hizmeti

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, DSÖ’nün bu yılki Dünya Aşı Haftası temasını “Herkes İçin Aşılama, İnsanlık İçin Mümkün” olarak belirlediğini hatırlatarak, Türkiye’nin 1981’den bu yana aşı programını başarıyla yürüttüğünü söyledi. Demirkol, Bakanlık tarafından en son 6 bileşenli karma aşı uygulamasına geçildiğini, ayrıca gebelik döneminde tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısının da rutin hale getirildiğini aktardı.

Demirkol, “Şu an 13 hastalığa karşı ücretsiz aşı hizmetimizi tüm vatandaşlarımıza sunuyoruz. Özellikle Sayın Bakanımız Kemal Memişoğlu’nun da ifade ettiği gibi, aşının tüm vatandaşlara tereddütleri ortadan kaldıracak şekilde ulaşması ana hedefimiz.” ifadelerini kullandı.

Aşı Kararsızlığına Karşı Bilgilendirme Seferberliği

Aşı konusunda toplumda zaman zaman yaşanan kararsızlığa değinen Demirkol, sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin bu durumu etkilediğini belirtti. Bu kapsamda Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde oluşturulan Sağlıklı Hayat Akademileri aracılığıyla vatandaşlara aşılama konusunda doğru bilgi verilmesi için eğitimler düzenlendiğini aktardı.

Demirkol, “Çocuk felci gibi çok büyük problemlere neden olan hastalıklar, artık toplumda görülmüyor. Bu, aşının gücünü açıkça gösteriyor. Uzun yıllardır insanlığın başına bela olmuş pek çok hastalığı gündemimizden çıkardık. Bu hastalıkların yeniden gündemimize gelmemesi için vatandaşlarımızın aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz.” dedi.

“Güçlü Toplum İçin Mutlaka Aşı”

Türkiye’nin aşılama uygulamalarıyla dünya çapında örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Demirkol, bağışıklama programlarının sağlıklı bir toplumun temeli olduğunu vurguladı.

“Bilim kurullarımız, hekimlerimiz bu görüşü destekliyor. Biz de diyoruz ki: Güçlü toplum için mutlaka aşı. Sağlıklı kalabilmenin en temel yolu bağışıklama programından geçiyor. Vatandaşlarımızdan beklentimiz, sadece sağlık sistemine ve bilim insanlarına güvenmeleridir.” değerlendirmesinde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —