Serbest piyasada döviz fiyatları

BIST100 yüzde 0.33 artışla başladı, dolar 6.99 lirada

EKONOMİ 19.02.2021 10:32:00 0
Serbest piyasada döviz fiyatları

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) haftanın son işlem gününe yüzde 0.33 artışla 1,551.54 puanda başladı. Açılışta, BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.49, BIST Mali Endeks yüzde 0.12 ve BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.30 artıdaydı.

Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayında 200 baz puanlık artışla yüzde 17 düzeyine yükselttiği politika faizini değiştirmedi. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi ve eklendi:

"Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5.0 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir."

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 artışla, Ocak ayındaki 83.3 düzeyinden Şubat ayında 84.5'e yükseldi.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

- dolar en düşük 6.9607 lira ve en yüksek 6.9992 lirayı gördükten sonra, 6.99 – 7.00 lira aralığında,

- euro en düşük 8.4198 lira ve en yüksek 8.4711 lirayı gördükten sonra, 8.45 – 8.46 lira aralığında,

- sterlin en düşük 9.7302 lira ve en yüksek 9.7877 lirayı gördükten sonra 9.77 – 9.78 lira aralığında hareket ediyor.

Küresel piyasalarda 1.20820 - 1.20987 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.20959 düzeyindeydi.

TSKB'nin günlük bülteninde, küresel piyasalarda risk iştahındaki kırılgan gelişmenin sürdüğü vurgulanarak, şöyle denildi:

"Gelişmiş ekonomilerde açıklanan makroekonomik veriler karışık bir görünüm sunarken, riskli varlıklar satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. ABD’de inşaat izinleri beklentilerden güçlü gelse de konut başlangıçları ve 13 Şubat’ta biten haftanın işsizlik maaşı başvuruları zayıf bir tablo ortaya koydu. 

"ABD’deki mali paket konusunda henüz bir ilerleme kaydedilemezken, Hazine Bakanı Janet Yellen büyük bir mali destek paketine olan ihtiyacın sürdüğünü hatırlattı. Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son toplantısına ait tutanaklarda Euro Bölgesi’nde enflasyon hedefinin çok uzağında olunduğu ve güçlü euronun enflasyon üzerinde ilave aşağı yönlü risk oluşturduğu belirtildi. Bu nedenle ECB üyelerinin parasal ve mali desteklerin sürdürülmesinin altını çizdiği ifade edildi. 

"Bu haber ve veri akışı altında hisse senetleri dünü düşüşle tamamlarken, gelişmiş ekonomilerin tahvil faizleri önceki günkü hızlı yükselişin ardından hemen hemen yatay kaldı. Dolar gelişmiş diğer ekonomi para birimleri karşısında bir miktar gerilerken, gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri karışık bir performans ortaya koydular. 

"Altın fiyatları dünü yataya yakın tamamlarken, bir süredir hızlı yükselen ham petrol fiyatları hafif geriledi. 

"Türk finansal varlıklar karışık bir seyir izledi. TCMB beklentiler dahilinde faizleri sabit tutarken, sıkı duruşun uzun süre korunacağına ve gerekmesi halinde ilave sıkılaştırma yapabileceğine yönelik sözlü yönlendirmesini yineledi. 

"Haftalık veriler yabancıların Türk finansal varlıklara olan ilgisinin 12 Şubat haftasında bir miktar toparlandığına işaret ederken, aynı haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi gücünü korudu. 

"Bu gelişmeler ışığında dün hisse senetlerinde gösterge endeksler karışık seyrederken, TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 0.2 değer kaybetti. Öte yandan ülke risk priminde ve tahvil faizlerinde gerilemeler gözlendi.

"Yeni güne küresel piyasal ar dünden kal an zayıf risk iştahı ile başlangıç yaptı. Tahvil faizlerindeki yükselişin ve dünkü zayıf verilerin başlattığı riskten kaçış eğilimi bu sabah yavaş da olsa etkili oluyor. 

"Japonya’da açıklanan Ocak ayı enflasyonu ise beklentilerin hafif üzerinde geldi. Gün içinde salgın ve aşılama faaliyetlerinin yanında Euro Bölgesi ve ABD Şubat ayı PMI öncü hesaplamaları takip edilecek. 

"Yurtiçinde ise bu sabah Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile kısa çalışma ödeneği uygulaması 31 Mart’a kadar uzatıldı. Gün içinde gündem sakin olacağı için küresel risk iştahının Türk finansal varlıkların seyri açısından belirleyici olabileceği düşünülüyor.

"Bugün akşam Fitch Türkiye ülke görünüm değerlendirmesini yayınlayabilecekken, küresel risk iştahının Türk finansal varlıkların seyri açısından bel irleyici olabileceği düşünülüyor."

 


 


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor