’Sesli Kampüs’ ile engel tanımayan eğitim

’Sesli Kampüs’ ile engel tanımayan eğitim

GÜNDEM 9.06.2025 15:25:52 0
’Sesli Kampüs’ ile engel tanımayan eğitim
Bursa Teknik Üniversitesi öğrencileri, Türkiye’de bir ilke imza atarak "Sesli Kampüs" projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında gönüllü öğrenciler, görme engelli bireyler için ders notlarını seslendiriyor. Görme engelli öğrenciler ise yine BTÜ öğrencileri tarafından tasarlanan mobil uygulama aracılığıyla bu sesli ders notlarına kolayca ulaşabiliyor.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Edebiyat ve Münazara Topluluğu öğrencilerinin, Eğitim Destek Erişim Ağı Derneği paydaşlığında, ÜNİDES desteğiyle gerçekleştirdikleri Sesli Kampüs projesi, görme engelli öğrencilerin öğrenim hayatını kolaylaştırıyor. Açılışı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve BTÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Melda Medine Sunay tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, ilk etapta 50 gönüllü öğrenci ders notlarını seslendirerek görme engelli bireylerin erişimine sunuyor. Türkiye’nin her yerinden gönüllü kabul eden proje kapsamında ders notları, BTÜ Kütüphanesi’ne kurulan ses odası ya da online ortamda seslendirilebiliyor. Ses kayıtları, proje ekibi tarafından dinlenerek doğruluğu teyit ediliyor ve uygun bulunan içerikler yine BTÜ öğrencileri tarafından tasarlanan aplikasyona yükleniyor. Akademisyenler de projeye destek vererek ders içeriklerini seslendirebilecek. Kullanıcı dostu aplikasyondan, Türkiye genelindeki tüm görme engelli öğrenciler faydalanabiliyor.
Projedeki amacın uzun yıllar kayıt sisteminin devam etmesi olduğunu dile getiren Edebiyat ve Münazara Topluluğu Başkanı Saliha Polat, "Projemize destek verecek gönüllü öğrenciler, diksiyon eğitimi aldıktan sonra okumalarımız başlıyor. Bu kapsamda ilk etapta diksiyon dersi alan gönüllüler, ders notlarını okudu ve yüklemelerimizi gerçekleştirdik. Ders notlarını yüklerken hangi bölümün, hangi dersi olduğunu belirtiyoruz. Görme engelli arkadaşlarımızın, en kolay şekilde uygulamadan faydalanmasını sağlayacağız" dedi.
Projenin hedefinden de bahseden Saliha Polat, "Üniversitemizde başlattığımız projemiz, burayla sınırlı kalmayacak. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde de sesli odalar kurarak akademik bir sesli e-kütüphane ağı oluşturulması hedefliyoruz" diye konuştu.
BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisi görme engelli Zeynep Dönmez, proje sayesinde ders notlarına daha kolay ulaşabilmenin mutluluğunu paylaştı. Zeynep Dönmez, "Sesli Kampüs, biz görme engelli öğrenciler için bir bilgi kaynağı değil, eşitlik ve erişilebilirlik adına atılmış bir adım. Daha önce Braille Alfabesi ile not tutmaya çalışıyordum ve bu çok zorlayıcı oluyordu. Ancak faaliyete alınan Sesli Kampüs projesi sayesinde bir uygulama ile tüm ders notlarıma ulaşabiliyorum. Bu imkânı sağlayan tüm arkadaşlarımı teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye’de bir ilk olan projeyi hayata geçiren öğrencileri kutlayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, "Üniversitemiz, sadece akademik başarılarıyla değil toplumsal duyarlılığı yüksek projeleriyle de öncü olmaya devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu tarafından Mekânda Erişilebilirlik Ödülü’ne layık görülen Üniversitemiz öğrencilerinin hayata geçirdiği bu proje, görme engeli olan öğrencilerimizin öğrenim hayatına katkı sağlama yönünde atılmış çok önemli bir adım. Ders notlarına, ülkenin dört bir yanından görme engelli öğrencilerin ulaşabilmesi projenin diğer bir kıymetli yönü. Bu doğrultuda BTÜ olarak bu projenin diğer üniversitelere de örnek olacağına ve ülke genelinde yaygınlaşacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bursa Büyükşehir meclisinde yüksek tansiyon!

Özel halk otobüsçülerinin taleplerine Bozbey’den cevap

Başkan Özdemir: Nilüfer’in kalbi ve geleceği satılık değildir!

Bakan Gürlek Özgür Özel'in iddialarına yanıt verdi!

Bursa'da sahte içki şebekesine darbe: 7 gözaltı

İnegöl’de ani dönüş kazası: 1 yaralı

İnegöl Hayvan Pazarı’nda kotra ihalesi 08 Nisan’da

Bursa'da su sandığı asidi içti, hayatını kaybetti!

Osmangazi’de Yeşilova sokakları yenileniyor

Binlerce İnegöllü Kadir Gecesi'nde Osb Camii'nde buluştu

Bakan Şimşek: Köprü ve otoyollar satılmıyor

Başkan Yılmaz, Kuzey Makedonya’da kardeşlik sofrasında

Bursa'da araçta kilitli kalan çocuk cam kırılarak kurtarıldı

Bakan Tekin, Ramazan etkinliklerini eleştirenlere tepki gösterdi

TÜİK: Limon fiyatları rekor seviyeye ulaştı

Nilüfer’de inşaat krizini bitirecek çözüm teklifi!

Nilüfer’de bayram öncesi tatlı denetimi

Başkan Bozbey personelle bayramlaştı

Ulu Cami’de baygınlık paniği

Osmangazi’nin iftar sofrası Altınova’yı buluşturdu

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tutuklandı

Nilüfer’de kaçak yapılara yıkım

Gemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran, CHP üyeliğinden istifa etti

Bakan Uraloğlu: Türkiye bayramda hava trafiğinde rekor kıracak

Bursa’da çatı katı alevlere teslim oldu

Nilüfer’de kanlı kavganın ardından barış iftarı

Başkan Yılmaz sahur için fırının başına geçti

Büyükşehir’den Odunluk’a güçlü altyapı hamlesi

İlber Ortaylı için anma töreni düzenlendi

Kestel Belediyesi'nden çölyak hastalarına destek

Yükleniyor

loading