Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikledi

Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikledi: Vatandaş hastanenin yolunu tuttu

SAĞLIK 3.08.2024 13:34:00 0
Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikledi

Yaz aylarında artış gösteren cilt problemleri sebebi ile dermatoloji kliniklerinde daha fazla yoğunluk yaşanıyor. Özellikle çocuklarda daha sık görülen cilt hastalığına yakalanan kişileri uyaran Dermatoloji Uzmanı, temastan kaçınmaları ve hijyenlerine önem göstermeleri konusunda uyardı. 


Bakteri kaynaklı oluşan ve yaz aylarında daha sık görülen bir cilt hastalığı olan ‘İmpetigo’ bazı vatandaşları tedirgin ediyor. Özellikle ağız, burun çevresiyle birlikte el ve ayaklarda kızarıklıkla beraber vücutlarında yaralar oluşan vatandaşlar hastanelerin yolunu tutuyor. Daha çok sıcak ve nemli havalarda yaygınlaşan hastalığı; deride oluşan sıyrık, çizik ve çatlak ile birlikte kötü hijyen şartlarının da tetiklediğini ifade eden Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Cildiye bölümünde görevli Dermatoloji Uzmanı Doktor Nurgül Bayram, bu vaka ile karşı karşıya kalanları yakınları ile temastan kaçınması konusunda uyardı. 

“Bakterinin bulaşıcılığı yüksek olduğu için temastan kaçınmak gerekiyor” 


Herhangi bir sıyrık, travma durumunda derinin o bölgesinin temiz tutulması gerektiğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doktor Nurgül Bayram, “İmpetigo hastalığı sık gördüğümüz, özellikle çocukları tutan ve oldukça bulaşıcı bir bakteriyel deri enfeksiyonu aslında. Daha çok sıcak ve nemli havalarda görülmekte. Özellikle deride oluşan sıyrık, çizik, çatlak, travma ve kaşıma gibi durumlarda sonra bu bölgede cilt bariyeri bozuluyor ve cilt bariyerinin bozulmasıyla staphylococcus aureus dediğimiz bir bakteri bu bölgede çoğalmaya başlıyor. Bu bakteri enfeksiyonun bulaşıcılığı yüksek olduğu için bir yerden başka bir yere bulaşabilir ve kişiden kişiye temasla da bulaşabiliyor aynı şekilde. Bu yüzden kişiler arasında temastan kaçınmak gerekiyor. Yine elleri bol su ve sabun ile yıkamak gerekiyor. Herhangi bir sıyrık, travma durumunda derinin o bölgesini iyi bir şekilde temiz tutmak gerekiyor” dedi. 

“İmpetigo hastalığı bir çocukta oluştuğunda aileleri endişe etmesinler” 


Hastalığı fark eden ebeveynlere endişe etmemeleri hususunda uyarıda bulunan Bayram, “Bu bakteriyel deri enfeksiyonu çok nadir de olsa başka daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Başka hastalıklarla karışmasın diye mutlaka Dermatoloji Uzmanına başvurmanızı öneririm. Bu tür yaralar oluştuğunda mutlaka o bölgenin temiz tutulması gerektiğini bir hastalara belirtiyoruz. Mutlaka kardeşleri özellikle birbirlerinden ayrı tutmaya özen gösteriyoruz. Yine ellerini bol su ve sabunla yıkamaları gerektiğini söylüyoruz. Çocuklarda özellikle küçük bir travma, sıyrık durumunda bu bölgenin temiz tutulmasına özen göstermelerini istiyoruz. İmpetigo hastalığı bir çocukta oluştuğunda aileleri endişe etmesinler. İlk olarak birinci basamak sağlık hizmetine başvurup gerekli tedaviyi alabilirler, hastalığın geçmemesi durumunda ise bir dermatoloji uzmanına başvurabilirler” diye konuştu. 

“Sıcak ve nemli havalarda artış gösteren hastalığı, kötü hijyen şartları da tetiklemekte” 


Hava sıcaklıklarının yanı sıra hijyeninde bu hastalığı tetiklediğini aktaran Bayram, “Sıcak ve nemli havalarda artış gösteren hastalığı, kötü hijyen şartları da tetiklemekte. Genellikle yüz, boyun, kollar ve bacaklar gibi vücudun açık bölgelerini tutmaktadır. İmpetigo dediğimiz bakteriyel deri enfeksiyonu; sarı bal renginde kabuklar ve içerisinde oluşan su kabarcıkları şeklinde gözükebilir. Eğer lezyon az ise genelde topikal dediğimiz sürme ilaçlar ile tedavi etmeye çalışıyoruz. 

Lezyon fazla ve hastalık şiddetli ise ağızdan antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Hastalığın geçme, iyileşme süreci aslında hastanın tedaviye uyumuna bağlı. Hijyen kurallarına uyup uymamasına bağlı. Bununla birlikte yine immün sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlı. Yaklaşık 7-10 gün içerisinde lezyonlar gerilemeye başlar. Bu süre içerisinde hastaların, yakınları ile temasını azaltmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 
 

Nilüfer Belediyesi’nden Türkiye’ye rol model afet projesi

Nilüfer’e doğru demokrasiyi göreceksin şaşırma

Bursa Kapalıçarşı’da altın yükseliyor

Ahmedinejad’ın sözcüsünden açıklama: Sağ ve güvende

Mudanya’da ‘dur’ ihtarına uymayan sürücüye 245 bin TL ceza

Motorine dev zam iptal edildi

Bursa’da 12 yıldır firari olan zanlıya polis baskını

UEFA’dan Galatasaray’a seyirci cezası

İran'da saldırılarda Geçici Savunma Bakanı hayatını kaybetti

Saç ekimi ve saç simülasyonu: Doğru yöntem, doğru hasta, doğru sonuç

Bursaspor'dan Muhammed Demir açıklaması!

İnegöl Belediyesi iftarında birlik ve beraberlik mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Orta Doğu mesajı: Tedbirlerimiz hazır

Ramazan’da Yıldırım’da dayanışma seferberliği

BESAŞ’ın Ramazan pidesine Bursalıdan yoğun talep

DownTown artık İstanbullu grupta

Demirtaş’ta Ramazan sofrası kuruldu

Gençler Nilüfer’de ifade özgürlüğünü tartıştı

Hakan Fidan'dan İran konusunda net mesaj: Türkiye her zaman kendini korur!

Bir şehrin Ramazan kültürü, Bursa!

Bursa Jandarmasından öğrencilere narkotik eğitimi

Bursa iş dünyası ‘Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi

Mine Türker’den Dünya Kupası’nda 2 gümüş madalya

Halı sahada kalp krizi anları kamerada

Büyükşehir’den sosyal tesis hamlesi

Kirada tavan zam oranı belli oldu!

Şubat ayı enflasyon rakamları belli oldu

Milletvekili dağılımı güncellendi, Bursa 2 bölge oldu!

İnegölspor otobüsüne kavuştu

Bursa'da borçlar sıfırlandı!

Yükleniyor