Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikledi

Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikledi: Vatandaş hastanenin yolunu tuttu

SAĞLIK 3.08.2024 13:34:00 0
Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikledi

Yaz aylarında artış gösteren cilt problemleri sebebi ile dermatoloji kliniklerinde daha fazla yoğunluk yaşanıyor. Özellikle çocuklarda daha sık görülen cilt hastalığına yakalanan kişileri uyaran Dermatoloji Uzmanı, temastan kaçınmaları ve hijyenlerine önem göstermeleri konusunda uyardı. 


Bakteri kaynaklı oluşan ve yaz aylarında daha sık görülen bir cilt hastalığı olan ‘İmpetigo’ bazı vatandaşları tedirgin ediyor. Özellikle ağız, burun çevresiyle birlikte el ve ayaklarda kızarıklıkla beraber vücutlarında yaralar oluşan vatandaşlar hastanelerin yolunu tutuyor. Daha çok sıcak ve nemli havalarda yaygınlaşan hastalığı; deride oluşan sıyrık, çizik ve çatlak ile birlikte kötü hijyen şartlarının da tetiklediğini ifade eden Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Cildiye bölümünde görevli Dermatoloji Uzmanı Doktor Nurgül Bayram, bu vaka ile karşı karşıya kalanları yakınları ile temastan kaçınması konusunda uyardı. 

“Bakterinin bulaşıcılığı yüksek olduğu için temastan kaçınmak gerekiyor” 


Herhangi bir sıyrık, travma durumunda derinin o bölgesinin temiz tutulması gerektiğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doktor Nurgül Bayram, “İmpetigo hastalığı sık gördüğümüz, özellikle çocukları tutan ve oldukça bulaşıcı bir bakteriyel deri enfeksiyonu aslında. Daha çok sıcak ve nemli havalarda görülmekte. Özellikle deride oluşan sıyrık, çizik, çatlak, travma ve kaşıma gibi durumlarda sonra bu bölgede cilt bariyeri bozuluyor ve cilt bariyerinin bozulmasıyla staphylococcus aureus dediğimiz bir bakteri bu bölgede çoğalmaya başlıyor. Bu bakteri enfeksiyonun bulaşıcılığı yüksek olduğu için bir yerden başka bir yere bulaşabilir ve kişiden kişiye temasla da bulaşabiliyor aynı şekilde. Bu yüzden kişiler arasında temastan kaçınmak gerekiyor. Yine elleri bol su ve sabun ile yıkamak gerekiyor. Herhangi bir sıyrık, travma durumunda derinin o bölgesini iyi bir şekilde temiz tutmak gerekiyor” dedi. 

“İmpetigo hastalığı bir çocukta oluştuğunda aileleri endişe etmesinler” 


Hastalığı fark eden ebeveynlere endişe etmemeleri hususunda uyarıda bulunan Bayram, “Bu bakteriyel deri enfeksiyonu çok nadir de olsa başka daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Başka hastalıklarla karışmasın diye mutlaka Dermatoloji Uzmanına başvurmanızı öneririm. Bu tür yaralar oluştuğunda mutlaka o bölgenin temiz tutulması gerektiğini bir hastalara belirtiyoruz. Mutlaka kardeşleri özellikle birbirlerinden ayrı tutmaya özen gösteriyoruz. Yine ellerini bol su ve sabunla yıkamaları gerektiğini söylüyoruz. Çocuklarda özellikle küçük bir travma, sıyrık durumunda bu bölgenin temiz tutulmasına özen göstermelerini istiyoruz. İmpetigo hastalığı bir çocukta oluştuğunda aileleri endişe etmesinler. İlk olarak birinci basamak sağlık hizmetine başvurup gerekli tedaviyi alabilirler, hastalığın geçmemesi durumunda ise bir dermatoloji uzmanına başvurabilirler” diye konuştu. 

“Sıcak ve nemli havalarda artış gösteren hastalığı, kötü hijyen şartları da tetiklemekte” 


Hava sıcaklıklarının yanı sıra hijyeninde bu hastalığı tetiklediğini aktaran Bayram, “Sıcak ve nemli havalarda artış gösteren hastalığı, kötü hijyen şartları da tetiklemekte. Genellikle yüz, boyun, kollar ve bacaklar gibi vücudun açık bölgelerini tutmaktadır. İmpetigo dediğimiz bakteriyel deri enfeksiyonu; sarı bal renginde kabuklar ve içerisinde oluşan su kabarcıkları şeklinde gözükebilir. Eğer lezyon az ise genelde topikal dediğimiz sürme ilaçlar ile tedavi etmeye çalışıyoruz. 

Lezyon fazla ve hastalık şiddetli ise ağızdan antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Hastalığın geçme, iyileşme süreci aslında hastanın tedaviye uyumuna bağlı. Hijyen kurallarına uyup uymamasına bağlı. Bununla birlikte yine immün sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlı. Yaklaşık 7-10 gün içerisinde lezyonlar gerilemeye başlar. Bu süre içerisinde hastaların, yakınları ile temasını azaltmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 
 


Bursa’da bu hafta: İşte haftanın kültür sanat tavsiyeleri

Oktay Yılmaz, COP29’da konuştu

MİT, PKK sorumlusunu etkisiz hale getirdi

Bursa'da lodos ve fırtına büyük hasara yol açtı

Bursa’da çalıntı araç çetesi çökertildi

Mobilya imalathanesi küle döndü

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban Kanal 16’da gündemi değerlendirdi

Köşe yazısı sonrası gelen telefon

CHP'li vekillerden İçişleri Bakanı'na engelleme girişimi

Stadyum ve hastane: Trafik felaketine hazır olun!

Başkan Çevikel’e dijitalleşme ödülünü Vali Çakır takdim etti

Meteoroloji Bursa için sarı alarm verdi

MİT Başkanı Kalın, CHP'ye sunum yaptı

8.İnegöl Kitap Günleri Fuarı başlıyor

Erdoğan: "Daha adil bir dünya inşa etmeliyiz"

Efkan Ala: "Parlamentoda siyasal kabadayılığa yer yok"

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı

Fabrikada kimyasal kriz,10 işçi zehirlendi

Bursa'nın uzay merkezi GUHEM ziyaretçilerini büyülüyor

Ömer Çelik: Meclis'te eşkıyalık kabul edilemez

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Bu yılın İlk 10 ayında 722 terörist etkisiz hale getirildi

Kredi kartına ek ücret talep eden işletmelere cezai yaptırım

Gri listedeki terörist, MİT operasyonuyla yakalandı

HSK'nın 2024 Güz Kararnamesi yayınlandı

Panayır’ın sorunlarına kapsamlı çözüm planı: Osmangazi Belediyesi harekete geçti

İnegöl eski yapıları yıkarak nefes alıyor

CHP Osmangazi’de son durum nasıl, kaç imza toplandı?

İnegöl’de kan bağışı etkinliği başlıyor

Osmangazi'de su kesintisi

Özgür Özel'den camilerle ilgili suçlamalara sert tepki

Yükleniyor