SICAKLARA DİKKAT

ÖĞLEN SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN

SICAKLARA DİKKAT
GÜNDEM 3.08.2010 16:22:08 0

Türkiye?nin çoğunluğunda olduğu gibi İnegöl?de de dışarıya dahi çıkamayacak kadar kendisini gösteren sıcaklıklar nedeni ile bazı gençler serinlemek için derelere, göllere ve göletlere yönelirken, şehirden dışarıya çıkamayanlar ise, şehrin çeşitli yerlerinde bulunan çeşmelerde başlarını ıslatarak serinlemeye çalışıyorlar.  Bazı yetişkinler ise evlerinden çıkmayarak klimanın keyfini sürüyorlar.

ÖĞLEN SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN

Yurdun dört bir yanında etkili olan cehennem sıcaklıkları diye adlandırılan hava sıcaklıkları İnegöl?de de kendisini gösterdi. Devlet Meteroloji İşleri Genel Müdürlüğü?nden alınan bilgilere göre, bugünden itibaren sıcaklıkların artacağı, bugün en yüksek sıcaklığın 33 derece, Salı gününden itibaren iki derece daha artıp hafta sonuna  kadar aynı sıcaklıklar devam edecek.

Nemliliğin en yüksek olduğu saatler,  genellikle, hava sıcaklığının en düşük olduğu gece saatleri olduğu, sıcaklığın en yüksek olduğu öğle saatleri ise genellikle nemliliğin en düşük olduğu saatler olduğu bildirilirken, Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpmasının, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak ortaya çıktığı, yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması gibi ciddi belirtiler olduğu, ayrıca bu durumda özellikle 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları), sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlılarının etkilenmekte olduğu öğrenildi.


BOĞULMALARA DİKKAT


Üzücü olayların yaşanmaması için çocukların ve gençlerin, özellikle piknik esnasında çevredeki derelere, göllere ve göletlere girmelerinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yaşları 7 ile 13 arası çocuklar, özellikle Cumartesi Pazar günleri serinlemek için en yakın derelere veya göl ile göletlere koşuyorlar.

 Yaşları 13 ile 25 arası gençlerinde ilgi gösterdikleri dereler, göller ve göletler gibi tehlikelerin dolu olduğu yerlerde serinleme yöntemi, yanında boğulma olaylarını da sıkça yaşatıyor.

Yazın gelmesiyle birlikte suda boğulma olaylarının yaşanmaması için, çocuklardan ve gençlerden derelere, göllere ve göletlere girmemelerini isteyen yetkililer, bu konuda ailelere de büyük sorumluluk ve görevler düştüğünü, özellikle Cumartesi ve Pazar günleri çocuklarının nereye gittiklerini, neler yaptıklarını denetim altına almaları gerektiğini ifade ettiler. Derelerde, göllerde ve göletlere serinleme amacıyla girmenin, yüzmenin çok tehlikeli olduğunu kaydeden yetkililer, dibi görünmeyen bu sularda bin bir tehlikenin beklediğini, yüzme bilmeyenler kadar yüzme bilenlerinde hayati tehlike ile karşı karşıya olduklarını vurguladılar.

Boğulma olayının yüzme bilenlerin bile başına gelebileceğini ifade eden uzmanlar ise, suda boğulanların yalnızca yüzde 50?sinin yüzme bilmediğini, bu nedenle yüzme bilenlerin de, dibi görünmeyen tehlikeli sulara girmemelerini istiyorlar