‘Sıfır atık su' projelerine TÜBİTAK desteği

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Yonar tarafından ULUTEK Teknopark’ta geliştirilen iki projeye TÜBİTAK-TEYDEB desteği geldi.

BURSA HABER 18.07.2021 13:59:00 0
‘Sıfır atık su

BUÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Yonar, 2020 yılında ULUTEK Teknoloji Bölgesi’nde kurduğu Envora Ar-Ge Mühendislik isimli firmasında önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Prof. Dr. Taner Yonar, hazırladığı ‘Atık sularda Kullanılabilecek Yerli ve Milli Ultrasonik Doppler Debimetre Sisteminin Geliştirilmesi’ ve ‘Sıfır Atık Yaklaşımıyla Manyetitin Koagülant-Flokülant Olarak Kullanıldığı Kimyasal Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi’ isimli 2 projeyle birlikte TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projelerin ortalama 1,5 yıllık detaylı bir çalışma süresi olacağına işaret eden Prof. Dr. Taner Yonar, “Projeler gerçekleştirildiğinde, yeni iş imkânları sağlanacak, dışarıdan ithalat azalacak, ulusal ve uluslararası rekabet gücümüz artacak. Aynı zamanda ülke dövizinin dışarıya gitmesi de önlenerek Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Desteklenmeye hak kazanan ‘Atık sularda Kullanılabilecek Yerli ve Milli Ultrasonik Doppler Debimetre Sisteminin Geliştirilmesi’ projesinin Türkiye’de ilk olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yonar, “Ülkemizde henüz üretimi bulunmayan, kanalizasyon, su ve atık su arıtma tesisleri ve atmosfere açık tüm akış türleri ve kesitlerinde kullanılabilecek Ultrasonik Doppler Debimetre Sistemi’ni üretmeyi başardık. Ultrasonik doppler debimetre sisteminin geliştirilmesi ile Türkiye’de debimetre teknolojisinin gelişmesine ciddi bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Desteklenmeye değer bulunan ikinci proje olan ‘Sıfır Atık Yaklaşımıyla Manyetitin Koagülant-Flokülant Olarak Kullanıldığı Kimyasal Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nde ise Atık su Arıtma Tesislerinde (AAT) koagülant yerine manyetit kullanılarak maliyet düşürücü yeni tekniklerin geliştirilmesini hedeflediklerini aktaran Yonar, “Sistemin geliştirilmesi ile yurt dışından yapılan kimyasalların ithalatı azaltılacak, kimyasal arıtmada ilave çamur oluşturan, çamur kurutma maliyetini arttıran koagülant yerine, geri kazanılabilen manyetit kullanılarak, AAT'lerdeki arıtma performansını arttıran ve işletme maliyetini düşüren sistem geliştirilmiş olacaktır” dedi.

 

Sadettin Saran hakkında gözaltı kararı!

Bu köye taşınanlara çılgın teşvik: Her yetişkin için 25 bin, her çocuk için 12 bin dolar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e sert tepki: "Kendi milletvekiline saygı duymayan, milletine saygı duyar mı?"

Osmangazi yüzmede barajı geçti

Cezaevinde şiddet gören Güllü'nün kızı Tuğyan, Silivri'ye sevk edildi

İnegöl karla mücadeleye hazır

Hakan Fidan'dan Hamas görüşmesi

MEB'den fenomen öğretmenlere inceleme

Terörsüz Türkiye’de kritik eşik

Başkan Ercan Özel'in çağrısı yanıt buldu: Yenişehir'e yeni hasta nakil aracı

Bursa’da kaçak sigara baskını

Asgari ücret zammı sonrası: Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama

Sadettin Saran cephesinden istifaya dair açıklama geldi!

Bursa’dan Kuveyt'e turizm çıkarması

Sadettin Saran'ın test sonucu çıktı!

Asgari ücret 28 bin 75 lira oldu

Ankara’da düşen uçakta kara kutuya ulaşıldı

700 yıllık medeniyet bir asırlık Cumhuriyet: Bursa’nın fethine görkemli kutlama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz bölgenin veri üssü konumuna gelecek

Asgari ücrette üçüncü toplantı bugün olacak

Yıldırımlı çocuklara her pazar ücretsiz tiyatro

Türkiye–Pakistan kardeşliği savunma ve havacılıkta güçleniyor

Eskişehir’den Nilüfer’e dostluk ziyareti

Bursa’nın Fethi’nin 700. yılı coşkuyla kutlanacak

Çamlık Bulvarı Büyükşehir’le yenilendi

Bursa'da müstakil evde yangın: 1 kişi hayatını kaybetti

Ekol TV kapandı

Doğa tutkunlarının yeni adresi Yenişehir olacak

Kestel’de hava kirliliğine kalıcı çözüm: Tek tip filtrasyon sistemi başlıyor

Osmangazi Meydanı’nda müziğin büyüsü

Yükleniyor