Şizofrenide damgalanma korkusu tedaviyi geciktiriyor

Şizofrenide damgalanma korkusu tedaviyi geciktiriyor

GÜNDEM 24.05.2025 12:27:09 0
Şizofrenide damgalanma korkusu tedaviyi geciktiriyor
Şizofreni, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm dünyada 21 milyon kişiyi etkiliyor. Her 100 kişiden birinin yaşamı boyunca hastalanma riski var ve sadece genetik yatkınlıktan kaynaklanmıyor. Çevresel faktörler de büyük rol oynuyor.
Şizofreni, düşünce, algı, duygu ve davranışlarda bozulmalara yol açan kronik ve epizodik seyirli bir psikiyatrik hastalık. Genellikle ergenliğin sonları veya genç erişkinlik döneminde başlıyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Alp Üçok, "Şizofreni, diyabet ya da hipertansiyon gibi kronik bir hastalık. Ancak bu tedavi edilemediği anlamına gelmiyor. Tedavisi mümkün ama toplumdaki önyargılar nedeniyle hastalar doktora gitmekten çekiniyor, tedaviye direnç gösteriyor. Şizofreni hastaları işinde başarılı olabilir, normal bir yaşam sürebilir. Ancak haberlerde ya da toplumda hep olumsuz örneklerle anıldıkları için, insanlar bu gerçeği göremiyor. Oysaki şiddet içeren pek çok olayın arkasında ruhsal bir hastalık bulunmuyor. Türkiye’de her yıl birçok kadın şiddete maruz kalıyor, öldürülüyor ama faillerin büyük çoğunluğu psikiyatrik hasta değil. Buna rağmen şizofreni hastaları haksız bir şekilde damgalanıyor. Şizofreninin görülme oranı yüzde 1, ancak ailesinde hastalık öyküsü olanlarda bu oran yüzde 10’a çıkıyor. Yani genetik faktörler etkili ancak tek başına belirleyici değil. Esrar kullanımı dünyada yaygınlaşıyor ama zararları göz ardı ediliyor. Esrarın yanı sıra, çocukluk çağı travmaları da şizofreni riskini artırıyor. Fiziksel ve duygusal ihmal, çocukluk döneminde maruz kalınan şiddet ya da cinsel travmalar, beynin strese tepkisini değiştirerek ilerleyen yıllarda psikoza yol açabiliyor. Her yüz kişiden biri yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski taşır. Ancak hastaların ailelerinde görülme sıklığı yüzde 10’a çıkıyor. Yani her 10 hastanın 1’inin ailesinde hastalık görülüyor. Genetik mutasyon dediğimiz gen yapısındaki değişiklikler de hastalığa yol açabiliyor" dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Erhan Yüksek de, Dünya Sağlık Örgütü’nün gerçekleştirdiği ve 15 ile 25 yıl süren Uluslararası Şizofreni Çalışmasına dikkat çekerek, "Çalışma, şizofreninin iyileşme potansiyeli yüksek bir hastalık olduğunu güçlü biçimde ortaya koymaktadır. Bu çalışma kapsamında 16 farklı ülkeden yüzlerce hasta, 15 ila 25 yıl boyunca takip edilmiş ve çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir.
İyileşme, sadece semptomların kaybolması değil; kişinin üretken, anlamlı ve bağlantılı bir yaşam sürmesidir. Şizofreni, dalgalı seyreden ve değişime açık, dinamik bir süreçtir. Bu çalışma, şizofreni hastalarının büyük bir kısmının zamanla belirtilerinden kurtulabildiğini, sosyal hayata dönebildiğini ve üretken bir yaşam sürdürebildiğini göstermektedir. Şizofreni ile ilgili olumsuz ön yargılar maalesef iyileşme öykülerinin bile paylaşılmasının önünde engeldir. Ancak bilimsel veriler artık çok daha net bir biçimde şunu söylemektedir: Şizofreni, doğru zamanda ve doğru şekilde ele alındığında, umut vadeden bir iyileşme süreci barındırır. Sonuç olarak; şizofreni, toplumun yüzleşmesi gereken bir sağlık sorunudur. Tedavi edilebilir, iyileşme mümkündür, yaşam devam eder. Ancak damgalama ve önyargılar, bu süreci yavaşlatır" dedi.
Şizofreninin belirtileri üç ana gruba ayrılıyor:
"1. Pozitif Belirtiler (zihinsel işlevlerin bozuk çalışmasının sonucu olan belirtiler):
Varsanılar (halüsinasyonlar): En sık işitsel halüsinasyonlar (sesler duyma)
Sanrılar (hezeyanlar): Gerçek dışı, sabit inançlar (örneğin takip edildiğini düşünme)
2. Negatif Belirtiler (normal zihinsel işlevlerin eksik, azalmış biçimde çalışmasının sonuçları):
Duygulanımda küntleşme (yüzdeki duygu ifadelerinin silinmesi)
Sosyal çekilme
Konuşmada fakirlik
3. Bilişsel Belirtiler:
Dikkat dağınıklığı
Bellek ve yürütücü işlevlerde bozulma
Düşünce organize etmede güçlük".

Nilüfer’de belediye güvenceli dönüşüm başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Nilüfer’in yeni kentsel dönüşüm modeli: Rant değil yaşam

Bursaspor’da Tunahan Ergül ile yollar ayrıldı

Bursa afetlere hazırlanıyor

Başkan Yılmaz'dan Umman'da önemli temaslar

Bakan Kurum: Türkiye Yüzyılı tarihe yazılacak

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Bursa’da sessiz yürüyüş

Epstein'in geride bıraktığı mal varlığı ortaya çıktı!

Pakistan’da cuma namazında camiye saldırı

AFAD duyurdu: Erzincan Kemah’ta 4.9 büyüklüğünde deprem

Milli yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı

Bursa'da 6 Şubat için miniklerden duygu dolu anma

Mustafa Er: Sahada disiplinli ve güçlü bir Bursaspor olacak

İnegöl’de kaçan sürücü kameralardan yakalandı

Büyükşehir’den Çalı Yolu’na modern dokunuş

Bursa tekstili Paris'te dünyaya açıldı!

Süper Lig’de 21. haftanın hakemleri açıklandı

Başkan Taban: İnegöl’de tarımın geleceğini inşa ediyoruz

Bursa'da komiserin heimlich manevrası hayat kurtardı

9 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Bursa’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün Allah’ın izniyle bu işin altından kalktık

Osmangazi Belediyesi 6 Şubat’ı dualarla andı

Yurtdışı alışverişte yeni şartlar!

Asrın felaketinin 3. yıldönümü!

İnegölspor formaları çocuklarla buluştu

Başkan Erol’dan 6 şubat mesajı

AK Partili ilçe başkanından tepki

TCMB rezervlerinde tarihi seviye

Bursaspor Isparta deplasmanına hazırlanıyor

Yükleniyor