Soğuk cildinizi yakmasın

Soğuk cildinizi yakmasın

GÜNDEM 17.01.2024 10:09:06 0
Soğuk cildinizi yakmasın
Kış aylarında cilt hastalıklarının görülme sıklığının arttığını belirten Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel, “En başta ciltte kuruluk, çatlama ve pul pul dökülmeler görüldüğü gibi, egzama ve sedef gibi mevcut deri hastalıklarında da artış olabilir. Cildi soğuktan korumak için fiziksel önlemlerin yanında günlük ihtiyacı karşılayacak kadar su ve mevsime uygun bol bol sebze, meyve tüketilmelidir. Ayrıca kışın banyo süresi 20 dakikanın altında tutulmalı ve suyun sıcaklığı düşürülmelidir” dedi.
Soğuk havalarda artan cilt sorunlarına karşı Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel önemli bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr. Adıgüzel, kış aylarında cildin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek “En başta ciltte kuruluk, çatlama ve pul pul dökülmeler görüldüğü gibi, egzama ve sedef gibi mevcut deri hastalıklarında da artış olabilir. Cildi soğuktan korumak için fiziksel önlemlerin yanında günlük ihtiyacı karşılayacak kadar su ve kış mevsimine uygun bol bol sebze, meyve tüketmeye dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda en sık görülen cilt hastalıklarının başında egzama geliyor. Egzama aslında bir hastalıklar bütünü olduğu için tek bir çeşidi yok, pek çok türü bulunuyor. Soğuk havalar kadar soğuk suyun da etkisiyle ellerde kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, çatlama gibi belirtilerle tahriş egzaması ortaya çıkıyor. Daha çok saç derisinde, kaş arasında ve burun kenarlarında kızarıklık, kuruma ve pullanma olarak görülen ‘yağlı egzama’ olarak da bilinen seboreik dermatit ile çocuklarda tüm vücutta atopik dermatit görülebiliyor” diye konuştu.
Kışın banyo süresi 20 dakikayı aşmamalı
Cilt kuruluğu probleminin özellikle yaşlılarda daha yaygın görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Adıgüzel, şöyle devam etti: Nemin düşük ve havanın kuru olduğu soğuk kış aylarında sıcak banyo ve aşırı lif-kese yapmak cildin yağ dengesini yok etmeye başlar. Bu yüzden suyun sıcaklığı düşürülmeli ve banyo süresi 20 dakikanın altında tutulmalıdır. Cilt, sabun içeriği olmayan syndet, losyonlar ve duş jelleri ile temizlenebilir. Ayrıca banyodan hemen sonra vücuda nemlendirici kremler uygulanmalıdır. Kuru cilt tipine sahip kişiler kesinlikle alkol içeren tonik kullanmamalıdır. Bu yapıdaki ürünler, cilt üzerindeki koruma tabakasını kaldırarak kaşıntıya, kuruluğa ve egzamaya neden olabilir.
Soğuk alerjisi ve soğuk yaralanmalarına dikkat
Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel, kışın pernio hastalığının da sıkça görüldüğüne işaret ederek, şu bilgileri verdi: Soğuk yaralanması olarak da bilinen bu hastalık el, ayak, parmak uçları, kulak kepçeleri, burun; yani vücudun uç bölgelerinde kırmızılık, ağrı, yanma ve kaşıntı hissiyle seyrediyor. Hastalıktan korunmak için öncelikle soğuğa karşı önlem almak gerekiyor. Soğuk alerjisi veya soğuk ürtikeri ise soğuk hava veya suya maruz kaldığınızda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlardır. Soğuk alerjisi olan kişilerde genelde 4-5 derecelik sıcaklıklar semptomların temasa bağlı bölgelerde görülmesine neden olur. Vücudun yüz ve el gibi açıkta kalan bölgeleri, soğukla temas ettiğinde kızarıklık, kaşıntı veya şişlik gibi belirtileri gösterebilir. Soğuk alerjisinden korunmak için; kış aylarında deriyi örtecek giysiler giyilerek dışarı çıkılması, özellikle yüz bölgesini korumak için şal benzeri ürünlerin boyuna bağlanması, eldiven kullanılması ve ayakları soğuktan koruyacak nitelikte ayakkabıların giyilmesi gerekir.
Çocuklarda ve yaşlılarda soğuk yanığı riski daha fazla
Soğuk yanığına karşı da uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Adıgüzel, “Soğuk yanığı ya da soğuk ısırması, vücudun -2 ile -10 santigrat derece soğukta kalma sonucunda deri ve diğer dokularda meydana gelen cilt hasarıdır. Soğuk ısırığı ciltte karıncalanma, uyuşukluk ve cilt renginin solması ile kendini gösteren, erken evrede kalıcı hasar bırakmayan bir durumdur ancak ilerleyen evrelerde ciddi cilt hasarlarına yol açabilir. Soğuk ısırığından en fazla kulaklar, burun, çene, eller ve ayaklar etkilenir. Özellikle küçük çocuk ve yaşlılarda vücudun ısısı kolayca değişebildiği ve iyi ayarlanamadığı için risk artar. Soğuk ısırığından korunmak için su geçirmeyen kıyafetlerle tüm uzuvlarınız ve vücudunuz koruma altında olmalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kongre sürecini başlatacağız

Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajı

Et fiyatlarındaki fahiş artışa karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert çıkış

Bursa’da yol verme kavgası

FETÖ'ye KISKAÇ-15 darbesi: 544 şüpheli yakalandı!

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan'dan dev doğalgaz hamlesi!

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban: "İnegöl Tarım Modeli İle çiftçilerimizin yanındayız"

MHP lideri Bahçeli, Eurovision şampiyonunun görüntüsüne tepki gösterdi

Metin Singer'in Başında bulunduğu suç örgütü Mahzen-44 operasyonuyla çökertildi

Sinan Ateş'in suikast anı görüntülendi

Bursa’nın içme suyu kalitesi artıyor

Kızılay 2024 kurban bedel fiyatları açıklandı

Bursa'da tarıma büyük destek: Bozbey çiftçi ve köylüyle buluştu

Bursa 250 büyük firma araştırması başvuruları başladı

Bulunan kemiklerin hepsi Korhan Berzeg’e ait

Levent Dönertaş, Bursaspor başkan aday adaylığından çekildiğini açıkladı

Yargıtay Başkanı 37. tur oylamada seçildi

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden elektrikli araç sanayisine destek

Tarımın geleceği gençlerde

Yıldırım'da 90 kişi "mesleki eğitim" ile işe kavuşmaya hazır

Bursa'da çöp ev kabusu son buldu: 3 kamyon çöp tahliye edildi!

BTÜ’den ithalat süresini kısaltacak buluş

Bursa'da siber dolandırıcılık çetesi çökertildi! 38 kişi gözaltına alındı

Çanakkale Boğazı’nda içinde 2 kişinin bulunduğu tekne kurtarıldı

Tarihi İnceğiz Mağaralarının duvarlarına sprey boyayla zarar verildi, vatandaşlar önlem alınmasını istedi

Sezona hazırlanan Kandıra, manzarasıyla mest etti

Tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,6 arttı

Toplanan inek sütü miktarı yüzde 7,7 arttı

Bursa'da plakasız motosiklet polisten kaçtı

Öfkeli kadından hemcinsine silahlı saldırı: 1 hafif yaralı

Yükleniyor