Sultan Abdülmecid’in hatırasını yaşatmak için yapılan Yeşilköy Mecidiye Camii havadan görüntülendi

Sultan Abdülmecid’in hatırasını yaşatmak için yapılan Yeşilköy Mecidiye Camii havadan görüntülendi

GÜNDEM 23.08.2023 10:10:18 0
Sultan Abdülmecid’in hatırasını yaşatmak için yapılan Yeşilköy Mecidiye Camii havadan görüntülendi
Yeşilköy’de bulunan tek Osmanlı dönemine ait ve Sultan Mehmet Reşat tarafından babası Sultan Abdülmecid’in anısına yaptırılan Yeşilköy Mecidiye Camii, havadan görüntülendi.

Bakırköy ilçesi Yeşilköy Mahallesi’nde bulunan Yeşilköy Mecidiye Camii, Sultan Mehmet Reşad tarafından babası Sultan Abdülmecid için 1911 yılında yaptırıldı. Yeşilköy’de bulunan Osmanlı dönemine ait tek eser olma özelliğini taşıyan cami hakkında Araştırmacı ve Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, bilgi verdi. Rum, Ermeni ve Ortodoks nüfusunun yoğun olduğu bölgede Türk nüfusunun artmasıyla bir cami ihtiyacı doğduğunu anlatan Araştırmacı ve Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, bu ihtiyacı Sultan Mehmet Reşad’ın giderdiğini Yeşilköy Mecidiye Camii’ni yaptırdığını söyledi. Geçmiş dönemde yaşayan bir padişah için cami yapılması Osmanlı döneminde sık rastlanan bir durum olmadığını belirten Yavaşçay, Osmanlı’nın son dönemlerinde Avrupa tarzına yönelik yapılan camilerin aksine Yeşilköy Mecidiye Camii, 16. Yüzyıla ait olan klasik Osmanlı mimari özelliklerini taşıdığını dile getirdi. Birinci ulusal mimarlık akımının önemli mimarlarından Mimar Kemalettin’in izlerini taşıyan cami ise havadan görüntülendi.

“Sultan Mehmet Reşad döneminde yapılmasına rağmen Sultan Abdülmecid için yapıldı”
Yeşilköy’de bulunan tek Osmanlı dönemine ait cami hakkında bilgi veren Araştırmacı ve Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, “Yeşilköy’ün tek Osmanlı camisinin önündeyiz. Burası Osmanlı’nın son dönemine kadar Rumlar, Emeniler ve Ortodokslar tarafından yoğun oturulan bölgeydi. Osmanlı’nın son dönemlerinde ise Türkler tarafından yerleşilmeye başlanmasıyla burada bir cami ihtiyacı doğdu. Osmanlı’da 1911 tarihinde Sultan Mehmet Reşad döneminde buraya bir cami yapıldı. Bu caminin şöyle bir özelliği var; Sultan Mehmet Reşad döneminde yapılmasına rağmen Sultan Abdülmecid için yapıldı. Bu çokça rastlanan bir durum değil. Geçmiş dönemdeki bir padişah için sonraki dönemde cami yapılması. Burası Sultan Abdülmecid için önemli bir ilçe çünkü buraya sıkça ziyarete geliyordu. Onun için anısına bir cami yaptırılıyor. Bu camiyi yaptıran kişi ise Mimar Kemalettin’dir. Mimar Kemalettin ise birinci ulusal mimarlık akımının önde gelen mimarlarından biridir. Ayrıca kendisi günümüzde kullandığımız 20 liranın arkasında fotoğrafı bulunan kişidir. Burasının farklı mimarlık özellikleri ise klasik Osmanlı cami olarak yapılıyor. Normal de Osmanlı’nın son döneminde biraz Avrupai tarzda camiler yapılmasına rağmen son dönemde klasik Osmanlı camilerindendir. Yani 16. yüzyıl camisi. Ayrıca bu caminin girişindeki babalar normalde Osmanlı’nın mimari parçalarından bunlar. Diğer camilerde küçük oluyor. Ama bu caminin girişinde büyük yapılmış. Bu da önemli mimari bir ayrıntıdır” dedi.

Bursaspor'dan deplasmanda 6 puanlık galibiyet!

Bursa milletvekili, Özgür Özel'in A takımında

“Kadın Sığınağı” ilk gösteriminde büyük beğeni topladı

Osmaniye'de katliam gibi kaza yaşandı

Bursa'da lezzetler gün yüzüne çıkıyor

Nilüfer’de gönüllülük ve dayanışma buluşması

Osmangazi’de cumhuriyetin eğitimci ilk kadın milletvekilleri konuşuldu

Yeni araştırma: İl olmaya en yakın ilçeler belli oldu

TİMBİR’den RTÜK’e ziyaret; İnternet medyasında yeni dönem iş birlikleri konuşuldu

Başkan Taban gençlere kulak verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kadın haklarında altın yıllarını bizim dönemimizde yaşıyor

Nilüfer'de su kesintisi

Nilüfer’de renkli yılbaşı hazırlığı

Mudanya’ya değer katan proje

Bir şirkete el konuldu, bir şirkete kayyum atandı

Yıldırım’ın gençleri tarih turunda

Nilüfer Belediyesi’ne soruşturma

Bursa’da Engel Tanımayan Bilim Yolculuğu

Black Friday Çılgınlığı: İndirim mi, Toplumsal Yanılsama mı?

Osmangazi’den kadın haklarına güçlü vurgu

Futbolda bahis skandalı büyüyor: Yeni gözaltı dalgası

Feti Yıldız: “İmralı’daki görüşme çok olumlu geçti, negatif hiçbir şey yok”

Bu sezon ilk defa Bursaspor taraftarına ceza geldi!

Yıldırım Belediyesi engelleri sevgi ile aşıyor

Nilüfer’de QR’lı ruhsat dönemi

Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesinde yerinde dönüşüm başlıyor

Bozbey: Dağ yöresi Bursa’nın geleceği

T10F Gemlik’te vitrine çıktı

Düzeltme metni

Yunanistan'a MSB'den bomba yanıt!

Yükleniyor