Suriyeli mültecilerin Avrupa yolculuğu

Sırbistan sınırından illegal olarak Macaristan´a giren çoğu Suriyeli sığınmacı, Almanya´ya ve Avusturya´ya gitmek için başkent Budapeşte´deki Doğu Garı´nı kullanıyor.

Suriyeli mültecilerin Avrupa yolculuğu
DÜNYA 7.09.2015 11:59:33 0

 

Macaristan devletinin izin vermesinin ardından her gün binlerce sığınmacı trenlerle ülkenin Avusturya sınırına, oradan da Avusturya ve Almanya´ya gidiyor. Macaristan Devlet Demir Yolları (MAV) tarafından yapılan açıklamada, bundan böyle Doğu Garı´ndan Almanya ve Avusturya seferlerini yapan trenlerin iptal edildiğini, Avusturya ve Almanya´ya gitmek isteyenlerin Avusturya sınır kapısı olan Hegyeshalom´a yapılan seferlere bineceğini, yolcuların burada Macar treninden inip, Avusturya trenine binerek Viyana´ya gidebileceği bildirildi. Sırbistan´dan Macaristan´a giren sığınmacılar Doğu Garı gişelerinden aldıkları biletlerle Avusturya sınırına giden trenlere binerek, 2 saatlik yolculuğun sonunda sınır kapısına, oradan da Avusturya trenleriyle başkent Viyana´ya geçiyor.

İKİ AYDA 170 BİN MÜLTECİ

MAV tarafından her 2 saatte bir yapılan tren seferlerine binebilmek için uzun kuyruklar oluşturan sığınmacılar Macar polisi kontrolünde trenlere binebiliyorlar. Her tren seferine yaklaşık 400 sığınmacının binmesine izin veriliyor. 3 yıl boyunca Gaziantep´te dönerci olarak çalışan Hasan isimli Suriyeli sığınmacı, Sırbistan´dan Macaristan´a geldiğini, Almanya´ya gitmek için trene bineceğini, Almanya´da kardeşinin olduğunu ve mutlu olduğunu söyledi.

Macaristan İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, son 2 ay içinde Sırbistan´dan illegal yollardan Macaristan´a giren sığınmacı sayısının 170 bin olduğunu kaydetti. Bakanlık, 15 Eylül´den itibaren ise parlamentoda çıkartılan yeni kanunla birlikte illegal yollardan ülkelerine girenlerin ağır hapis cezasına çarptırılacağını, öte yandan insan kaçakçılarının ise şimdikinde çok daha ağır hapis cezalarıyla yargılanacaklarını bildirdi.