Suudi Arabistan'la ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Suudi Arabistan ile ticaret potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, 2023'te 10 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmine ulaşılabileceğini söyledi.

DÜNYA 23.06.2022 12:27:00 0
Suudi Arabistan

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın karşılıklı ziyaretleriyle yeni bir dönem başladı. Muhammed bin Selman'ın ziyareti sırasında iki ülke iş insanları da ekonomi ve ticaretteki iş birliği imkanlarını değerlendirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ardından iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

Suudi Arabistan'ın bölgesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Olpak, geçmişte iki ülke arasında müteahhitlik dahil çeşitli alanlarda güzel işlerin hayata geçirildiğini söyledi.

Olpak, son birkaç yılda yaşanan gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a, ardından Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerin son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

"Ziyaretin içeriği ve verilen mesajların sıcaklığı çok önemliydi"

Muhammed bin Selman'ın beraberinde ülkesinin önde gelen firma temsilcilerinden oluşan 35 kişilik heyetle Türkiye'ye geldiğine işaret eden Olpak, şöyle konuştu:

"İlişkilerimizi ve ticaretimizi daha ileri götürebilecekken maalesef gerilediğimiz bir dönem yaşadık. Gelen heyetle yaptığımız sohbetlerde, bundan sonra bu ziyaret başta olmak üzere hem geçmişin telafisi hem de 'Daha ileriye nasıl gidebiliriz?' konusu masaya yatırıldı. Ziyaretin içeriği ve verilen mesajların sıcaklığı çok önemliydi. Normalde biz Suudi Arabistan'ın projelerini gündeme getirip bunlardan pay almak istediğimizi söyleriz ancak şimdi biz daha söylemeden kendileri teklifte bulundu. 'Bizim trilyon dolarlarla ifade edilen projelerimiz var. Sizin müteahhitlik firmalarınızın başarılarını biliyoruz. Suudi Arabistan'da yaptıkları işleri de biliyoruz. Bunu birlikte yapmaya biz hazırız.' dediler. Verilen mesaj bu noktada çok önemliydi."

"Liderler önümüzü açacak, biz de arkalarından geleceğiz"

DEİK Başkanı Olpak, Muhammed bin Selman'ın ziyareti kapsamında yapılan görüşmelerdeki olumlu havanın iş dünyasının önünün açılması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

COVID-19 salgını sebebiyle konulan seyahat yasağının kaldırılmasının da olumlu bir gösterge olduğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte liderler önümüzü açacak, biz de iş dünyası olarak arkalarından geleceğiz. Önümüz açıldığı ve siyasi irade ortada olduğu müddetçe 2023'te 10 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum."

Bursa Büyükşehir meclisinde yüksek tansiyon!

Özel halk otobüsçülerinin taleplerine Bozbey’den cevap

Başkan Özdemir: Nilüfer’in kalbi ve geleceği satılık değildir!

Bakan Gürlek Özgür Özel'in iddialarına yanıt verdi!

Bursa'da sahte içki şebekesine darbe: 7 gözaltı

İnegöl’de ani dönüş kazası: 1 yaralı

İnegöl Hayvan Pazarı’nda kotra ihalesi 08 Nisan’da

Bursa'da su sandığı asidi içti, hayatını kaybetti!

Osmangazi’de Yeşilova sokakları yenileniyor

Binlerce İnegöllü Kadir Gecesi'nde Osb Camii'nde buluştu

Bakan Şimşek: Köprü ve otoyollar satılmıyor

Başkan Yılmaz, Kuzey Makedonya’da kardeşlik sofrasında

Bursa'da araçta kilitli kalan çocuk cam kırılarak kurtarıldı

Bakan Tekin, Ramazan etkinliklerini eleştirenlere tepki gösterdi

TÜİK: Limon fiyatları rekor seviyeye ulaştı

Nilüfer’de inşaat krizini bitirecek çözüm teklifi!

Nilüfer’de bayram öncesi tatlı denetimi

Başkan Bozbey personelle bayramlaştı

Ulu Cami’de baygınlık paniği

Osmangazi’nin iftar sofrası Altınova’yı buluşturdu

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tutuklandı

Nilüfer’de kaçak yapılara yıkım

Gemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran, CHP üyeliğinden istifa etti

Bakan Uraloğlu: Türkiye bayramda hava trafiğinde rekor kıracak

Bursa’da çatı katı alevlere teslim oldu

Nilüfer’de kanlı kavganın ardından barış iftarı

Başkan Yılmaz sahur için fırının başına geçti

Büyükşehir’den Odunluk’a güçlü altyapı hamlesi

İlber Ortaylı için anma töreni düzenlendi

Kestel Belediyesi'nden çölyak hastalarına destek

Yükleniyor

loading