Suudi Arabistan'la ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Suudi Arabistan ile ticaret potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, 2023'te 10 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmine ulaşılabileceğini söyledi.

DÜNYA 23.06.2022 12:27:00 0
Suudi Arabistan

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın karşılıklı ziyaretleriyle yeni bir dönem başladı. Muhammed bin Selman'ın ziyareti sırasında iki ülke iş insanları da ekonomi ve ticaretteki iş birliği imkanlarını değerlendirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ardından iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

Suudi Arabistan'ın bölgesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Olpak, geçmişte iki ülke arasında müteahhitlik dahil çeşitli alanlarda güzel işlerin hayata geçirildiğini söyledi.

Olpak, son birkaç yılda yaşanan gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a, ardından Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerin son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

"Ziyaretin içeriği ve verilen mesajların sıcaklığı çok önemliydi"

Muhammed bin Selman'ın beraberinde ülkesinin önde gelen firma temsilcilerinden oluşan 35 kişilik heyetle Türkiye'ye geldiğine işaret eden Olpak, şöyle konuştu:

"İlişkilerimizi ve ticaretimizi daha ileri götürebilecekken maalesef gerilediğimiz bir dönem yaşadık. Gelen heyetle yaptığımız sohbetlerde, bundan sonra bu ziyaret başta olmak üzere hem geçmişin telafisi hem de 'Daha ileriye nasıl gidebiliriz?' konusu masaya yatırıldı. Ziyaretin içeriği ve verilen mesajların sıcaklığı çok önemliydi. Normalde biz Suudi Arabistan'ın projelerini gündeme getirip bunlardan pay almak istediğimizi söyleriz ancak şimdi biz daha söylemeden kendileri teklifte bulundu. 'Bizim trilyon dolarlarla ifade edilen projelerimiz var. Sizin müteahhitlik firmalarınızın başarılarını biliyoruz. Suudi Arabistan'da yaptıkları işleri de biliyoruz. Bunu birlikte yapmaya biz hazırız.' dediler. Verilen mesaj bu noktada çok önemliydi."

"Liderler önümüzü açacak, biz de arkalarından geleceğiz"

DEİK Başkanı Olpak, Muhammed bin Selman'ın ziyareti kapsamında yapılan görüşmelerdeki olumlu havanın iş dünyasının önünün açılması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

COVID-19 salgını sebebiyle konulan seyahat yasağının kaldırılmasının da olumlu bir gösterge olduğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte liderler önümüzü açacak, biz de iş dünyası olarak arkalarından geleceğiz. Önümüz açıldığı ve siyasi irade ortada olduğu müddetçe 2023'te 10 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum."

UEDAŞ Uludağ’da 7/24 sahada

Bursa'da fethin 700. yıl heyecanı yaşanıyor

Uludağ'da kar kalınlığı 1 metreye yaklaştı; tatilciler akın etti

Bursa'da 'yanlışlıkla vurdum' diyen sanığın cezası belli oldu!

Adliye'de silahlı saldırı: Savcı, kadın hakimi vurdu!

Şanlıurfa’da tır ile çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Nilüfer’de kadın ve distopya söyleşisi

Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tazminat ödeyecek

Kayseri'de cenaze götürülen midibüs devrildi; 3'ü ağır, 22 yaralı

Bursa beyaz gelinliğini giydi!

Bursa'da refüje çıkan otomobilin sürücüsü yaralandı

Devlet Bahçeli: Mazlum Abdi İsrail'in kuklasıdır

Osmangazi'de karla mücadele aralıksız devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye mesajı: Kardeşliğimizi bozamazlar

Yıldırım'da tarih ortak akılla ayağa kalkıyor

Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatları Yıl Sonu Sergisi açıldı

İnegöl'de seyir halindeyken alev alan cip kullanılamaz hale geldi

Timbir Heyetinden Kanal Urfa'ya anlamlı ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Düzceli vatandaşlarla bir araya geldi

Bursa’da dere yatağına düşen adam hayatını kaybetti

Yakınları ulaşamayınca gerçek ortaya çıktı: Evinde ölü bulundu

Usta oyuncu Koray Ergün hayatını kaybetti

Bursa’da uyuşturucu operasyonu; 1 tutuklama

Nilüfer’de afetlere karşı deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Suriye ordusu: "SDG’nin herhangi bir eylemi sert karşılık bulacak"

Yıldırım Belediyesi Bursa'nın fethini etkinliklerle kutluyor

Adıyaman’da feci kaza can aldı: 3 ölü, 3 yaralı

Yenişehir’de kapalı pazar yeri için proje süreci başladı

Refüje çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

İki grup arasında çıkan bıçaklı kavga ölümle bitti!

Yükleniyor