Tarihi gölgeleyen 7 katlı bina saniyeler içinde böyle yerle bir oldu

Bursa’nın geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında ana caddeye cephe 7 katlı bir binanın da yıkımı gerçekleşti.

BURSA HABER 16.10.2021 10:54:00 0
Tarihi gölgeleyen 7 katlı bina saniyeler içinde böyle yerle bir oldu

     
  Saniyeler içinde yerle bir olan 7 katlı bina, havadan ve farklı açıdan görüntülendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Biz sadece Hanlar Bölgesi'nin siluetini bozan kötü binaları yıkmadık. Bitişik nizam olmasa, ufak bir depremde ayakta kalmayacak binaların çok sağlıklı bir kentsel dönüşümünü yapıyoruz” dedi.   


  Bursa Büyükşehir Belediyesi, Ulucami ve 600 yıllık tarihi hanlar ve çarşılar bölgesini gün yüzüne çıkaracak dönüşüm projesi kapsamında, tarihi yapıların önüne sonradan inşa edilen binaları birer birer yıkmaya devam ediyor.  

Bu kapsamda 200 milyon liradan fazla kamulaştırma bedeli ödendi.

 
  Geçtiğimiz günlerde 5 katlı bir binanın ardından bugün Pirinç Han'ın hemen önünde Zafer Plazaya bitişik haldeki 7 katlı bir binanın yıkımına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı.

Binanın yıkımı drone ve farklı açılardan çekilen kameralarla görüntülendi. Yıkım esnasında trafik kısa süreliğine kapatılırken, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Aktaş, “Bursa’da tarih gün yüzüne çıkıyor. Osmanlının çınarı Bursa tarihi değerleriyle tekrar ayağa kalkıyor.

Hanlar bölgesi 14. Yüzyılda başlanıp, 16. Yüzyılda mütekamil hale gelen için han, bedesten çarşı, Uucami ve camiler, alışveriş mekanları, türbe ve okullarıyla 480 dönümlük alanda yaşanılası bir alandır. Bursa’nın Osmanlı’nın kurulduğu, eski şehir diye tabir ettiğimiz bu alanı ihya çalışmaları, hızlı bir şekilde devam ediyor. Daha önce duyurduğumuz proje gereği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un destekleriyle bir taraftan kamulaştırma çalışmaları devam ederken, normal hayat akamete uğramadan yıkımları gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi. 


  “Depreme dayanıklı olmayan binalar peynir kalıbı gibi yıkılıyor” 
  Öncelikle, İş-Kur, Merkez Bankası ve Kızılay binalarıyla yıkıma başladıklarını belirten Aktaş, “Şimdi artık kamulaştırdığımız kişilere ait binalarla devam ediyoruz. Ekipler bu hafta 5 katlı ve 7 katlı 2 binayı daha yıktılar. Diğer yıkımlar da kısa sürede gerçekleşecek. Biz sadece hanlar bölgesinin siluetini bozan kötü binaları ortaya çıkarmadık. İnanın insanlara çok büyük iyilik yaptığımızı düşünüyorum. Yıkım esnasını görmüş olsalar, birkaç kolona dokunulduğunda binaların bir peynir kalıbı gibi nasıl yıkıldığını anlayacaklar.

 Bizden binaları, kat kat yıkalım gibi bir talepte bulunulmuştu. Ancak binanın birkaç köşesine ellediğinizde binaların yerle bir olduğunu görüyoruz. Bitişik nizam binalar olmasa, ufak bir depremde ayakta kalması mümkün değil. Çok sağlıklı bir kentsel dönüşüm yaptığımız ortadadır” dedi. 
  “3 bin 600 metrekalik alan ortaya çıktı”

 
  Bugüne kadar 28 bina yıkarak 3 bin 600 metrekarelik bir alan ortaya çıkardıklarını ifade eden Aktaş, “Kamulaştırma ve yıkım çalışmalarımız program dahilinde devam edecek. Ulucami’ye kadar alanı komple ortaya çıkarmış olacağız. Modern, gelişen, sanayileşen bir Bursa var. Ama Osmanlı’ya başkentlik etmiş Bursa’yı tarihiyle de ayağa kaldırma devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Hakan Fidan: Suriye'de 18 Ocak mutabakatını destekliyoruz

Alaçam kar Festivali’ndeki aksaklıklarla ilgili Başkan Ferhat Erol’dan açıklamalarda bulundu

Tarım deposu ilçe gıda sanayi ile şahlanacak

AK Parti'li Ömer Çelik: Kanlı Yanvar şehitlerini rahmet ve saygıyla anıyoruz

Bursa’da yılın ilk fuarı Junioshow kapılarını açtı

Burulaş'ta hem eğitim hem eğlence

FETÖ üyesi eski hakime 9 yıl hapis cezası verildi

2 Çocuk babasından acı haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski NBA oyuncusu ile bir araya geldi

Yıldırım’da Molla Yegan’de yeni dönem

Bursa'da Sena ile Şilan'ın öldüğü kazada sürücü 1.44 promil alkollü çıktı

Yenişehir'de fırınlara sıkı denetim: YESAŞ’a ceza

Bahçeli’den Sert Çıkış: “Ahlak Yaylım Ateşi Altında”

Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Atlas Çağlayan'ın ailesini tehdit eden 2 şüpheli daha gözaltına alındı

Badırgalı miniklerden Başkan Özdemir'e el yapımı hediye

Bursa'da otomobil ağaca çarptı: 2 ölü, 2 yaralı

Bursa'da 'dur ' ihtarına uymayan sürücüye 40 bin 504 lira ceza kesildi

Bursa'nın ünlü lokanta sahibi hayatını kaybetti

Eski Vali İzzettin Küçük, Yeni Yol Partisi Genel Başkanı oldu

Ersin Acar güven tazeledi, esnaf yola devam dedi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

Boğazova yaylası için tarihi fırsat

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Bakan Güler, Özbek mevkidaşı Korgeneral Halmuhamedov ile bir araya geldi

700. yılın ilk spor coşkusu Osmangazi’de başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri yaptık

Bursa’da 55 gram kokain ele geçirildi; 3 kişi gözaltına alındı

Otomobil, dere yatağına uçtu: 1 ölü, 3 ağır yaralı

İnegöl’de Türk Sanat Müziği ziyafeti

Yükleniyor