Tarih: 08.07.2023 10:34

Tarımsal varlık sigortalarıyla ilk 6 ayda 265 milyar TL'lik güvence sağlandı!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'de tarım sektörünün karşılaştığı afetlere karşı korunma sağlayan devlet destekli tarım sigortaları sistemi, ilk 6 ayda önemli bir başarı elde etti. Tarımsal varlıkları ve işletmeleri güvence altına alan bu sistem, don olayları ve sağanak yağışlar gibi iklimsel risklere karşı üreticilerin önlem almasını teşvik etti.

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, yaptığı açıklamada, 2023 yılının ilk 6 ayında 9,5 milyar TL prim ürettiklerini ve tarımsal değeri 265 milyar TL'ye ulaşan, 23 milyon dekarlık alan ile 8,5 milyon baş hayvanın sigortalandığını belirtti.

Engürülü, 2023 yılı poliçe üretim sürecinin büyük oranda tamamlandığını ifade ederek, "Tarım sigortalarında 1.8 milyon adet poliçe ürettik. Toplamda 9.5 milyar TL'lik prim üretimimiz var. 265 milyar TL'lik tarımsal değer, 23 milyon dekarlık alan ve 8.5 milyon baş hayvan sigortalandı. Toplamda 147 milyon dekar alan var. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarının 31 Aralık'ta sona ermesine bağlı olarak, yılsonundaki poliçe üretimi daha hızlı oluyor. 2023 yılını değerlendirirken, yılsonuna bakarak daha net bir bilgi verebileceğiz" şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinin etkileriyle ilgili olarak meteorolojik olayların hem şiddetinin arttığını hem de sıklığının yükseldiğini vurgulayan Engürülü, açıklamasında şunları paylaştı: "Bu nedenle hasarlar da arttı. İlk 6 aylık süreçte, üreticilerimizden ve yetiştiricilerimizden aldığımız ihbarlara bağlı olarak 330 bin adet hasar dosyası açıldı. Şu ana kadar açılan hasar dosyaları kapsamında 1.2 milyar TL'lik hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirdik. Devam eden süreçte, hasar dosyası tamamlanacak olan üretici ve yetiştiricilerimize de 4.3 milyar TL'lik bir hasar ödemesi daha yapılmasını öngörüyoruz. Bu şekilde toplamda 5.5 milyar TL'lik bir hasar ödemesi yapmış olacağız."

Engürülü, TARSİM'in kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, çiftçilerin hasar ödemeleri konusunda endişelenmemesi gerektiğini söyledi. Sigorta tekniği çerçevesinde çiftçinin gerçek zarar oranının belirlenerek karşılanmasının amaçlandığını belirten Engürülü, çiftçilerin iletişim kanallarını kullanarak taleplerini iletebileceklerini ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için sürekli takip ettiklerini ifade etti.

Engürülü, son olarak yangın riskine dikkat çekerek tarımsal faaliyetlerin devamlılığının önemini vurguladı. 2023 yılında 407 adet yangın ihbarı aldıklarını belirten Engürülü, özellikle bu dönemlerde yangın riskinin arttığına dikkat çekti. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin herkes için önemli olduğunu ifade eden Engürülü, üreticilere verimli bir hasat sezonu diledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —