TBMM Genel Kurulu'nda sahipsiz hayvanlar için yeni düzenlemeler kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin ilk 5 maddesi kabul edildi.

GÜNDEM 29.07.2024 10:38:00 0
TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi. Teklif, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklikler getiriyor ve hayvanların korunması için yeni düzenlemeler içeriyor.

Kanun Teklifinin İçeriği
Yeni düzenlemelerle birlikte, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak. Bu kapsamda, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımı değiştirilecek. Yeni tanıma göre hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak tanımlanacak.

Sahipsiz Hayvanların Rehabilitasyonu
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar hayvan bakımevlerine toplanacak ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak. Bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, yasal sorumluluğunu alarak sahiplenmek suretiyle mümkün olabilecek. Ayrıca, Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Veri Sistemi ve Ötenazi Uygulamaları
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi hükümleri çerçevesinde ötenazi yapılabilecek.

Yerel Yönetimlerin Sorumlulukları
Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımı ve tedavisi için hayvan bakımevleri kuracak ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde çalışacak. Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklanacak. Böylece, sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde tutulması hükümlerin uygulanması sağlanacak.

Teklifin Kabulü ve Meclis Arası
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Nilüfer’de inşaat krizini bitirecek çözüm teklifi!

Nilüfer’de bayram öncesi tatlı denetimi

Başkan Bozbey personelle bayramlaştı

Ulu Cami’de baygınlık paniği

Osmangazi’nin iftar sofrası Altınova’yı buluşturdu

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tutuklandı

Nilüfer’de kaçak yapılara yıkım

Gemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran, CHP üyeliğinden istifa etti

Bakan Uraloğlu: Türkiye bayramda hava trafiğinde rekor kıracak

Bursa’da çatı katı alevlere teslim oldu

Nilüfer’de kanlı kavganın ardından barış iftarı

Başkan Yılmaz sahur için fırının başına geçti

Büyükşehir’den Odunluk’a güçlü altyapı hamlesi

İlber Ortaylı için anma töreni düzenlendi

Kestel Belediyesi'nden çölyak hastalarına destek

CHP Nilüfer’de Ramazan coşkusu

Şirketlerin Sessiz Kahramanı: Varlık Yönetimi -ServiX

Yıldırım’da Çanakkale ruhu tiyatroyla canlandı

İBB davası tartışma sebebiyle ertelendi

Savaş petrol ve Türkiye’nin Sisifos ekonomisi

Bursa’da kaçak göçmen operasyonu: 14 kişi yakalandı

Osmangazi’de Çanakkale ruhu yüreklere işlendi

Bursa’da otomobil takla attı, şans eseri yaralanan olmadı

Başkan Burkay: TEKNOSAB Lojistik Teknopark stratejik üs olacak

Bozbey’den sahurda tahinli pide ikramı

Bursa'da bayram öncesi otobüs terminallerinde sıkı denetim

İnegölspor hocasıyla yollarını ayırdı

Bursa’da çiftlik yangını: 580 kanatlı hayvan telef oldu

Bursa’da elektrik direğinde feci ölüm

Bozbey iftar sofrasında vatandaşlarla buluştu

Yükleniyor

loading