TCMB anketinde yılsonu enflasyon beklentisi belli oldu

TCMB'nin Şubat ayı anketine göre, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 28,30 olarak belirlendi.

EKONOMİ 14.02.2025 11:06:00 0
TCMB anketinde yılsonu enflasyon beklentisi belli oldu

TCMB’nin Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,05 iken, bu anket döneminde yüzde 28,30 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Anket, reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 69 katılımcı tarafından yanıtlandı ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildi.
 

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,05 iken, bu anket döneminde yüzde 28,30 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 25,38 iken, bu anket döneminde yüzde 25,26 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,72 ve yüzde 17,26 olarak gerçekleşti.
 

12 ay sonrası enflasyon beklentileri

2025 yılı Şubat ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE’nin ortalama olarak yüzde 22,80 olasılıkla yüzde 21,00 - 23,99 aralığında, yüzde 41,11 olasılıkla yüzde 24,00 - 26,99 aralığında, yüzde 21,46 olasılıkla ise yüzde 

27,00 - 29,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.
 

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 14,52’sinin beklentilerinin yüzde 21,00 - 23,99 aralığında, yüzde 48,39’unun beklentilerinin yüzde 24,00 - 26,99 aralığında, yüzde 19,35’inin beklentilerinin yüzde 27,00 - 29,99 aralığında olduğu gözlendi.
 

24 ay sonrası enflasyon beklentileri
2025 yılı Şubat ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE’nin ortalama olarak yüzde 24,02 olasılıkla yüzde 13,00 - 15,99 aralığında, yüzde 36,87 olasılıkla yüzde 16,00 - 18,99 aralığında, yüzde 24,28 olasılıkla ise yüzde

 19,00 - 21,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.
 

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre, 24 ay sonrası TÜFE enflasyonu beklentileri değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 26,79‘unun beklentilerinin yüzde 13,00 - 15,99 aralığında, yüzde 33,93‘ünün beklentilerinin yüzde 16,00 - 18,99 aralığında, yüzde 28,57‘sinin beklentilerinin yüzde 19,00 - 21,99 aralığında olduğu gözlendi.
 

Faiz beklentileri
 

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 45,00 iken, bu anket döneminde yüzde 44,79 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı üç ay sonrası beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 40,91 iken, bu anket döneminde yüzde 40,00 olarak gerçekleşti.
 

Döviz kuru beklentileri
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 43,03 TL iken, bu anket döneminde 42,89 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 43,81 TL iken, bu anket döneminde 43,96 TL olarak gerçekleşti.
 

GSYH büyüme beklentileri
Katılımcıların GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,1 iken, bu anket döneminde yüzde 3,0 olarak gerçekleşti. GSYH 2026 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 3,9 olarak gerçekleşti.
 


Başkan Bozbey: “İnegöl susuzluk çekmesin diye var gücümüzle çalışıyoruz”

Motosiklet sürücüleri için yeni cezalar yolda

Yıldırım'da kentsel dönüşüm hamlesi hız kazandı

Bursa’da lise öğrencisini darp edip, pompalı tüfekle vurdular

Başkan Aydın iftar buluşmasında

Bursa’nın yeni sağlık müdürü kim olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İmralı heyeti randevu isterse görüşürüm"

Emekli ikramiyelerine güncelleme yapılacak mı?

YKS geç başvuru için son gün: Yarın!

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşük seviyesinde

Bakan Şimşek: Cari açık sürdürülebilir seviyede kalacak

BDDK'dan yeni taşıt kredisi kararı! Kredi limitleri değişti

Ukrayna, Rusya ile 30 günlük ateşkese hazır!

Bahçeli: İstiklal Marşımız milli istiklal ve istikbale duyulan derin sevgi ve bağlılığın sonucunda hayat bulmuştur

İstiklal Marşı 104 yaşında

Osmangazi Belediyesi'nden kadın pilota destek

Erdoğan: İstiklal Marşı'nın ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz

8 İlde dev operasyon: 76 şüpheli yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İkinci Nekbe felaketi yaşatmaya dönük projeler kabul edilemez

Aydın'da 4 çocuk annesi kadın ölü bulundu: Olay yerinde 13 boş kovan bulundu

Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Yenişehir turizmin yeni cazibe merkezi oluyor!

Sigaraya yeniden zam!

Habersiz fotoğraf paylaşımına Yargıtay'dan onaylı hapis cezası

DOSTUM tesisleri yenileniyor, gençler için yeni spor alanları geliyor

Dursun Ali Erzincanlı yıldırımlılara unutulmaz bir gece yaşattı

Başkan Oktay Yılmaz, sahurda gençlerle buluştu

Osmangazi Zabıtası’ndan kaldırım işgaline sıkı denetim

Bursa'da gıda alarmı: "Köfteden kanatlı eti çıktı"

Mustafa Dündar’ın ardında bıraktığı milyonlarca liralık zarar ve BAREM gerçeği

Yükleniyor