Tekstilciler fabrikalarını Mısır’a taşıyor: Kim bu Bursalı tekstilci!

Bursa tekstili alarm verirken, sanayiciler ucuz iş gücü ve yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Mısır’a taşıyor.

Tekstilciler fabrikalarını Mısır’a taşıyor: Kim bu Bursalı tekstilci!
Haberi Sesli Oku
GÜNDEM 5.09.2024 11:56:00 0

Gazeteci  Deniz Zeyrek, Sözcü TV canlı yayınında Bursa tekstiliyle ile ilgili çarpıcı sözler sarf etti. Zeyrek, “Tanıdığım bir Bursalı tekstil sanayicisi, Mısır’daki fabrikasından, Bursa’daki kazancından 5 kat fazla kar ettiğini söyledi.” dedi. 

320 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLDU 

Bursa tekstili her geçen gün kan kaybediyor. Döviz kurunun TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının altında kalmasının yanına, başta işçilik ve enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin Mısır gibi ülkelere göre yüksek olması nedeniyle rekabet sorunu da eklendi.  Bursalı tekstilciler artık sadece düşük döviz kuru ile değil, azalan siparişler nedeniyle de ayakta kalmakta zorlanıyor. Bu durum sektörün istihdam verilerine de yansıyor. Öyle ki son 1 yıl içinde hazır giyim ve tekstil sektöründeki istihdam 1 milyon 300 binden 980 bine düştü. Bu da sadece 1 yılda 320 bin istihdam kaybı anlamına gelirken, sektördeki daralmadan aileleriyle birlikte 1 milyonu aşkın yurttaş olumsuz etkilendi.

“MISIR’DA 5 KAT FAZLA KAZANIYORUM”

Bursa tekstil ve hazır giyiminde yaşanan olumsuzluklar, iş insanlarını  farklı çareler üretmeye itti. İmkanı olan tekstil ihracatçıları fabrikalarını Mısır’a taşıdı. İşte bu durumu doğrulayan sözler gazeteci Deniz Zeyrek’ten geldi. Zeyrek, Sözcü TV canlı yayınında, Bursa tekstilinin durumunu  şu sözlerle ortaya koydu:  “Tanıdığım bir Bursalı tekstil sanayicisi, Mısır’daki fabrikasından, Bursa’daki kazancından 5 kat fazla kar ettiğini söyledi”.  Zeyrek’in sözlerinin ardından, Bursalı tekstil sanayicisinin kim olduğu merak ediliyor. 

“MISIR’IN 3’TE BİR İHRACATINI TEK BAŞINA TÜRK FİRMALAR YAPIYOR” 

Son dönemde başta Bursalılar olmak üzere Türk tekstil sanayicisi, yatırımlarını Mısır’a kaydırıyor. Bunun temel nedenleri, düşük kur, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu, finansmana erişimde yaşanan zorluklar olarak sıralanıyor. Türkiye’de asgari ücret yaklaşık  500  dolarken, Mısır’da tekstil ve konfeksiyon sektöründeki işçilik 100 dolarlar seviyesinde. Enerji ve girdi maliyetleri Türkiye’den çok daha uygun olan Mısır’da, teşvikler de daha cazip. Bu durum Mısır’ın ihracat rakamlarına da yansıyor. Mısır’da tekstil ve konfeksiyon ihracatının üçte birini Türkiye’den giden firmalar yapıyor. 

BURSA, EN ÇOK KONKORDATO AÇIKLAYAN 3. ŞEHİR

Bursa tekstilindeki olumsuz tablo ve enflasyonla mücadele adı altında uygulanan sıkı para politikası rakamlara da yansımaya başladı. Konkordatotakip.com verilerine göre yılın ilk 6 ayında konkordato sayısı 605’e ulaştı, aynı zaman diliminde 48 firma iflas kararı aldı. Konkordato sayılarında son yılların en yüksek seviyelerine ulaşılırken, tekstil ve konfeksiyonda konkordato açıklayan firmaların sayısı 204’e ulaştı. Konkordato tablosunun illere göre dağılımı ise Bursa’daki tekstil sektörünün durumunu da özetliyor. En çok konkordato alan şirketlerin bulunduğu şehirler İstanbul, Ankara ve Bursa olarak sıralanıyor. 

Haber:Mustafa ÖZDAL