Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara ağır cezalar

Ticaret Bakanlığı, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulama tespit edilen 664 dosya için durdurma ve 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uyguladı.

EKONOMİ 23.05.2024 10:25:00 0
Ticaret Bakanlığı

Ticaret Bakanlığı, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar konusunda titiz bir çalışma sonucunda 664 dosya hakkında durdurma cezası ve toplamda 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası verdiğini duyurdu. Reklam Kurulu’nun 16 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 345. toplantıda, 119 dosyanın 110’u mevzuata aykırı bulundu. Bu dosyalar için toplamda 13 milyon 744 bin 459 lira para cezası uygulandı.

Kurul, hem geleneksel hem de dijital mecralarda yapılan reklamları inceledi. Sağlık reklamları, sosyal medya influencer'larının reklamları, gıda takviyesi reklamları ve indirimli satış reklamları gibi birçok sektörde yapılan incelemeler sonucunda, tüketicilere yanıltıcı bilgi veren reklamlar tespit edildi. Özellikle indirimli satış reklamları konusunda yapılan denetimlerde, bir firmanın altı aylık bir süre boyunca sürekli değişen ürünlerle kampanya yapması, tüketicilerde belirsizlik yaratacağı gerekçesiyle durduruldu.

Ayrıca, hızlı tüketim ürünlerinin tanıtımlarında kullanılan “anneler tarafından hazırlanmış ürünlere eş değer” ifadeleri de mevzuata aykırı bulundu. Gıda sektöründe, özellikle çocuklar için hazırlanan ürünlerin tanıtımında kullanılan “anne tarifi”, “anne formülü” ve “anne dokunuşu” gibi ifadelerin, evde hazırlanan ürünlerle aynı izlenimi yarattığı ve tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle durdurma cezası verildi.

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk beş ayında toplam 756 dosya hakkında değerlendirmede bulunarak, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olan 664 dosya hakkında hem durdurma hem de para cezası uyguladı.

Bakan Memişoğlu: Türkiye sağlıkta büyük yol katetti

Bursa’da Üretimin Geleceğine Yön Veren Ekosistem: BUTEKOM

İran lideri Hamaney’den protestolarla ilgili sert mesaj

İnegöl Kent Müzesi’nde 17’nci yıl sergisi açılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Deniz ticaretinde 2025 rekoru

4.9 Milyon emekliye müjde: en düşük emekli maaşı 20bin lira oldu

Tunceli'de çığ meydana geldi

Başkan Özdemir'den tarıma sahip çıkın çağrısı

Osmangazi’de tarım arazisine yapılan kaçak depolar yıkıldı

Türkiye-Birleşik Krallık JETCO 8’inci Dönem Toplantısı Londra’da yapıldı

THY 2025’te 92,6 milyon yolcu taşıdı

BUDO’nun 6 seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi

Trump’tan İran mesajı: Çok sert şekilde vuracağız

Ülke genelinde soğuk hava hakim: Kar geri geliyor!

Genç futbolcu Can Armando Güner Galatasaray yolunda

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Fenerbahçe’nin yıldız transferi Guendouzi İstanbul’da

Büyükşehir ekipleri, lodos'a karşı sahada

Şiddetli rüzgâr Sabiha Gökçen’de hava trafiğini aksattı

Hakan Fidan: "İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplama kararı aldık"

Aleyna Tilki’nin uyuşturucu test sonucu pozitif çıktı

Başkan Aydın, Namık Kemal Spor Kulübü’nü ziyaret etti

Anahtar Parti: “Bursa üretiyor, karşılığını alamıyor”

Bursa’da lodos alarmı: Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi

MSB: Suriye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir

Nilüfer Meclisi’nde 20 dakikalık ara büyük krizi önledi

Halep’te SDG mevzilerine operasyon

Yükleniyor