Tiny House Bursa Ovası’nı katlediyor

Son yıllarda doğa dostu olarak yansıtılan ve pıtrak misali çoğalan tiny house ile bungalov tipi evler, tarım alanlarını tehdit eder noktaya geldi.

GÜNDEM 10.07.2024 18:06:00 0
Tiny House Bursa Ovası’nı katlediyor

Son yıllarda doğa dostu olarak yansıtılan ve pıtrak misali çoğalan tiny house ile bungalov tipi evler, tarım alanlarını tehdit eder noktaya geldi. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Füsun Uyanık, tiny  house ve bungalov evlerin sektöre dönüştüğünü anlatarak, “Bursa’da tarım toprakları üzerinde inşa edilen bu tip evlerin çoğu planlarda görünmüyor. Yeni Çevre Düzeni Planı’nda, tarım topraklarının korunması için mutlaka bu tip yapıların önüne geçilmesi gerekir” dedi.

--------------------
Pandemiden sonra yaygınlaşan tiny house ve bungalov tipi evlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Birçoğu tarım alanlarının üzerine inşa edilen evler, doğa dostu olarak yansıtılıyor. Ancak maliyeti düşük bu tip evler, ticari kazanç haline dönüştü. Hem arsa hem de yapım maliyeti düşük olan evler, büyük karlarla vatandaşa satılıyor. Üstelik bu tip evlerin üretildiği imalathanelerin bir bölümü de kaçak ve tarım alanları üzerinde faaliyet gösteriyor. 


TARIM DIŞI GÖSTERİLEREK İZİN ALINIYOR


Bursa Ovası’nı tahrip eden tiny house ve bungalov tipi evler hakkında Bursapost’a konuşan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Füsun Uyanık, “Doğa dostu olarak yansıtılan evler, tarım toprakları üzerinde inşa ediliyor. Çünkü bu alanlar, hem 1/100.000’lik, 1/5000’lik hem de 1/1000’lik planlarda tarım alanı olarak görünüyor. Bu tip evleri yapanlar, ya Tarım İl Müdürlüğü’nden marjinal yazısı alarak ya da üniversitelerden olumlu görüş alarak, izin süreçlerini tamamlıyorlar. Yani bu alanları, tarım dışı gösteriyorlar. Ancak bu alanlar, tarım topraklarıdır.” dedi.  


YENİ ÇEVRE DÜZENİ PLANIYLA BU EVLERİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ LAZIM 
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapan Uyanık, yeni Çevre Düzeni Planı’nın bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Yeni Çevre Düzeni Planı’nda tiny house ve bungalov tipi evlerin, tarım topraklarının korunması adına kırmızı çizgiler olarak işaretlenmesi lazım. Yani bu kuralın plan notlarına da işlemesi gerekir” dedi. Bursa’nın nüfusu göz önüne alındığında, bu tip evlere ihtiyaç olmadığını da sözlerine ekleyen Uyanık, ticari kazanç uğruna Bursa Ovası’nın katledilmesine izin verilmemesini istedi.

 

 

 

Baykar'ın sınıfının en büyük kamikaze İHA’sı K2 testleri tamamladı!

Başkan Yılmaz Halep’te iftar sofrasına katıldı

Timsah frene bastı!

Emeklilerin beklediği gün geldi: Paralar yatmaya başladı!

Bursa’da geleneksel sahur, elektrikli motosikletle buluştu

Başkan Bozbey: “Kentimizi ve mahallelerimizi yarınlara hazırlıyoruz”

Bayram öncesi Bursa'da huzur denetimi

Mudanya’da kamyon dehşeti: 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Bursaspor’un ilk 11'i belli oldu!

Bursa’da 7 yıldır kayıp olan çocuk bulundu

Ramazan bereketi Bağlarbaşı’nda yaşandı

Bursa’da pizza şubeleri kundaklandı

Taksilerde fiş zorunluluğu başladı

Nilüfer’de şehit ve gazi aileleri iftar sofrasında buluştu

Osmangazi’de metruk binada korkutan yangın

İnegöl’de parkta ağaç yangını paniğe neden oldu

Bursaspor kritik 3 puan peşinde!

700 yıllık Berkuk Kur’an-ı Kerim’i Bursa'da

Nilüfer’de Umut Ormanı büyüyor

Bursa’da 4 katlı apartmanın terası alevlere teslim oldu

İnegöl Belediyesi bayram hazırlıklarını tamamladı

Donald Trump: Sınırsız mühimmat ve bolca zamanımız var

İlber Ortaylı hayatını kaybetti!

Yıldırım’da tarihi yapılar ayağa kalkıyor

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda Türk gemileri güvende

Yenişehir'de üretim ve yatırım dönemi

Kestel’de camiler bayrama hazırlanıyor

Enes Çelik’ten PFDK'ya sert tepki

İran’dan ateşlenen 3. füze etkisiz hale getirildi

Alkole sıkı denetim geliyor

Yükleniyor

loading