TMO: 'Un arzı konusunda endişeye gerek yok'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, unda ürün temininin kesintisiz devam ettiğini ve piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığını açıkladı.

EKONOMİ 24.11.2021 15:05:00 0
TMO:

TMO tarafından yapılan açıklamada, son günlerde hububat ve un piyasalarında yaşanan fiyat artışlarına yönelik kamuoyunu yanıltıcı değerlendirilmeler yapıldığı belirtilerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat başından bu yana kuraklık başta olmak üzere gerek iç, gerekse dış piyasadaki gelişmeleri yakından takip etmiş, gereken tedbirleri ivedilikle hayata geçirmiştir. Öncelikle artan hammadde fiyatlarının et, süt ve yem üreticilerimizin maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmek üzere yem regülasyon çalışması başlatılmış, TMO stoklarındaki hububat uygun fiyatlarla hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize, kanatlı entegre tesislerine ve yem sanayimize yönelik satışa sunulmuştur.

Bu süre zarfında satışa açtığımız 2,6 milyon ton hububat ile yem sektörü ile iştigal eden üreticilerimizin üzerinde oluşacak 2 milyar TL ilave yükün önüne geçilmiştir. Eylül ayı itibarıyla uygulamaya koyduğumuz bir diğer önemli politika un regülasyon çalışmasıdır. Geçtiğimiz yıl da başarı ile uyguladığımız bu çalışma ile TMO stoklarındaki ekmeklik buğdayın un fiyatlarını makul seviyede tutacak şekilde satışına başlanmış, ekmeğin hammaddesi olan unun uygun fiyatlarla fırıncı esnafımıza ulaşması için çalışmalar devreye alınmıştır. Kasım ayında satışlara başvuran firmaların buğday ihtiyacını azami ölçüde karşılayabilmek için toplam 516 bin ton ekmeklik buğday satışa açılmıştır. Satış teslimatları devam etmektedir” denildi.

TMO'dan 5 ayda 4 milyon tona yakın hububat arzı

Fiyat artışlarının önüne geçmek için gerekli adımların atılacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çalışma kapsamında satışa açtığımız ekmeklik buğdaylar, satışlarımıza başvuran tüm un firmalarına taahhütleri oranında tahsis edilmekte olup, kuruluşumuz satışlarına başvuran 380'in üzerindeki un fabrikasının taahhüt ettiği fiyatların tamamı peşin, çuval başına 185-200 TL/çuval arasında seyretmekte olup, un fabrikaları bu fiyatlardan fırıncılara yaptıkları satış faturalarını kuruluşumuza ibraz etmektedir.

TMO 5 aylık kısa bir sürede 4 milyon tona yakın hububatı piyasaya arz etmiş olup, stoklarını takviyeye ve satışlarına tüm hızıyla devam etmektedir. TMO olarak un sanayimiz ile işbirliği içinde çalıştığımızı ve silolarımızdan çıkan ürünlerin fırınlara satışına kadar tüm aşamaları yakın takipte olacağımızı, ürün temininin kesintisiz devam ettiğini ve piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığının altını bir kez daha çizmek isteriz. Piyasalar TMO tarafından anlık olarak takip edilmekte olup, gerekmesi durumunda ilave tedbirler de alınabilecektir. Halkımızca son dönemde piyasada yer alan spekülatif haberlere itibar edilmemesini rica ederiz.”

İnegöl’de yangın faciası

Cevdet Yılmaz: Türkiye barıştan yana

İnegöl’de üniversite ve meslek tanıtım günleri başlıyor

Özgür Özel’den Uşak operasyonuna tepki

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

İnegöl’de ahşap imalathanesinde iş kazası

Elif Nur Kaplan şampiyon olarak milli takıma seçildi!

Saç ekiminde maksimum verim nasıl alınır?

Bakan Uraloğlu: Akıllı ulaşımda yeni bir dönemi başlatıyoruz

Bursa’da fetih coşkusu: 700 yıllık miras anıldı

Bursa'da Muhsin Yazıcıoğlu için Ulucami'de mevlid okutuldu

Kestel’de spora erişim kolaylaşıyor

Bursa’da tehlikeli motosiklet şovu kameraya yansıdı

Başkan Uğurdağ: Sünger fiyatlarındaki artış öngörülemez boyutta

Şadi Özdemir metroda Nilüferlilerin nabzını tuttu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem meşruiyet krizi yaşıyor

Bursa'da devrilen baca park halindeki aracı ezdi

Bursa'da dev ekranlarda Milli zafer coşkusu

Gemlik’te el freni ihmali zincirleme facianın eşiğinden döndü

Uşak ve Marmaris Belediyesi'ne operasyon: 24 gözaltı

PFDK'dan Süper Lig kulüplerine ceza yağdı

Dünya kupası yolunda önemli zafer!

Bursa’da yanan ormanlar 8 ayda yeniden hayat buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimse bu Türkiye'ye diz çöktüremeyecek

Marmarabirlik üreticiye son ödemeyi 17 Nisan'da yapacak

A Milli Takım’da Romanya maçı kadrosu belli oldu: 6 eksik

Milli maç heyecanı Bursa'da dev ekranlarda yaşanacak!

Donald Trump'tan NATO'ya tepki: Bizi yalnız bıraktılar

İnegöl'ün Nöbetçi Kitaphane'lerine tam not

Yıldırım Belediyesi’nden çocuklara bilim ve sanat fırsatı

Yükleniyor

loading