Trafik sigortasında 'uygun fiyat' tuzağı

Zorunlu trafik sigortalarında artan fiyatları kendilerince fırsata çeviren dolandırıcılar, sigorta yaptırmak isteyenlere gerçeklikten uzak düşük teklifler vererek mağduriyetlere sebep oluyor.

EKONOMİ 18.11.2022 21:38:00 0
Trafik sigortasında

TÜİK'in Eylül ayı verilerine göre Türkiye'de trafiğe kayıtlı 26 milyon 129 bin 4 araç bulunuyor. Aynı zamanda bu sayı zorunlu trafik sigortası yaptırması gereken araç sayısını gösteriyor.

Sigorta zorunlu, sayı da yüksek olunca artan fiyatlar dolandırıcıların iştahını kabartıyor.

Trafik sigortası yapmak isteyen kişilere düşük teklifler vererek kandırmayı amaçlayan dolandırıcılar, ya ödemeyi alıp kayıplara karışıyor ya da sahte poliçelerle tüketiciyi mağdur ediyor.

 

Dolandırıcılar tüketicinin fiyat hassasiyetini kullanıyor

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, nüfusun önemli bir bölümünü ilgilendiren trafik sigortalarının önemini ve son dönemde yaşanan dolandırıcılıkları şu sözlerle anlatıyor:

"Trafik sigortası çok önemli bir sigorta poliçesi, bir defa zorunlu. 26 milyon aracı kapsadığı için de nüfusun önemli bir bölümünü ilgilendiriyor. Bu sigorta olmadığında trafikte seyahat etmek kanunen yasak. Bu poliçelerde son dönemdeki yedek parça enflasyonu ve birtakım benzer nedenlerle tarife artışları gerçekleşti. Dolayısıyla fiyatların yukarı çıktığı dönemlerde tipik bir tüketici refleksi olarak fiyat hassasiyeti sigortalılarda artıyor. Bunu fırsat bilen birtakım kötü niyetli odaklar da bundan faydalanıyor."

"Tüketici riskleri öngörerek harekete geçmeli"

Dolandırıcılar trafik sigortası yaptırmak isteyen tüketiciye genellikle telefon aracılığıyla ulaşıyor. Piyasa ortalamasının çok altında fiyatlarla bir teklif iletiyor ve sigorta yapmak için tüketicinin ödeme bilgilerini istiyor. Obalı'ya göre bu tuzağa düşmemek için yapılması gerekenlerin başında proaktif davranmak geliyor.

"Güvenilir kanallardan iletişime geçerek bu tekliflerin alınması ve poliçelerin temin edilmesi konusunda tüketicilerimizin bilinçlenmesi çok önemli. Sizi arayan bir telefona kredi kartı bilgisini verip poliçe beklemek yerine, süreci tüketicinin başlatması ve araştırması çok daha doğru ve uygun olacaktır. Bu davranış bu tarz durumlara düşmeyi engelleyecek en önemli kontrol mekanizmalarından biri."

Teklif veren şirketleri teyit etmek önemli

Trafik sigortası için tüketiciyle sadece dolandırıcılar değil, gerçek teklif vermek isteyen sigorta şirketleri de iletişime geçebiliyor. Bu noktada alınan teklifi doğru değerlendirmek kadar teklifi veren şirketi kontrol etmek de önemli. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm sigorta şirketlerinin Türkiye Sigorta Birliği'ne üye olması gerektiğinin altını çizen Özgür Obalı devam ediyor:

"Kanunen Türkiye'de kurulmuş bütün sigorta şirketlerinin Türkiye Sigorta Birliği'ne üye olması gerekiyor. Bu birinci şart. Dolayısıyla bizim sitemizde üye kuruluşlarımız listesinden mutlak suretle öyle bir şirketin olup olmadığını kontrol etmelerini öneriyoruz." dedi.

"Teklifler arasında büyük farklar olmaz"

Dolandırıcılar tarafından tüketiciye sunulan sigorta tekliflerinin en büyük ortak noktası fiyat... Piyasa ortalamasının çok altında teklif veren dolandırıcılar, tüketiciyi bu yolla kandırmaya çalışıyor. Özgür Obalı da bu konuya dikkat çekerek şirketlerin verdiği resmi sigorta tekliflerinin arasında en fazla yüzde 10 gibi bir fark olabileceğinin altını çiziyor:

"Trafik sigortası zorunlu bir poliçe olduğu için fiyatlar çok fazla oynamıyor. Bizim esas uyarımız da tüketicinin bu fiyatların çok aşağısında bir fiyat alma olasılığı olmadığıdır. Mesela yüzde 50'lere varan indirimli poliçe sunulduğunu duyuyoruz. Bu pek mümkün değil. Bu zorunlu bir poliçe olduğu için tavanı ve tarifesi devlet tarafından belirleniyor. Burada fiyatlar şirketten şirkete çok cüzi oranlarda, maksimum yüzde 10 oranında değişkenlik gösterebiliyor. Çok uygun ya da indirimli fiyatlarla, yanında da benzin çeki gibi şeylerin önerildiğini duyuyoruz mağdurlardan. Bunlara kesinlikle tevessül etmeyip poliçelerinin ne tutarda gerçekleşeceğini sorgulayıp bunlardan çok anormal fark eden fiyat tekliflerinden uzak durmalarını öneriyoruz. Verilen teklifler gerçekçi değil ve tuzak içerebilir."

Tüm teklifleri tek bir sayfada görmek mümkün

Trafik sigortası yaptırırken mağduriyet yaşamamak adına resmi kanallardan tüm teklifleri incelemesi ve kararın bundan sonra verilmesi oldukça önemli. Teklifleri görmek ve incelemek de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin internet sitesindeki hizmetler bölümünden mümkün. Sigorta yaptırmak isteyenler bu platform üzerinden T.C kimlik numaraları ve araç plakaları ile tüm trafik sigortası tekliflerini görerek değerlendirme imkanı buluyor. Özgür Obalı platformun yol gösterici nitelikte olduğunu vurguluyor:

"Bütün sigorta poliçelerimizin toplandığı Sigorta Bilgi Merkezi'miz var. Biz daha önce de çapraz kontrol yapılabilmesi, uygun fiyatların sorgulanabilmesi için bu merkezde bir trafik teklif ekranı geliştirmiştik. O ekrandan faydalanarak tüketicilerimiz zamanı geldiğinde, poliçenin süresi dolmadan ancak 15 gün öncesinde yapabiliyor bu sorgulamayı. Tüketici sadece kendi aracıyla ilgili hangi tarifeden fiyatlandırıldığını ve sigorta tekliflerinin ne tutarda olduğunu görebiliyor."

Trafik sigortası yaptıran tüketiciler e-devlet sisteminden de yaptırdığı sigorta işlemini sorgulatarak poliçe numarası, poliçenin hangi şirket tarafından yapıldığı gibi bilgilere ulaşabiliyor.


1. Osmangazi Gençlik ve Spor Şöleni başladı

Osmangazi'de Dünya Engelliler Haftası Renkli Gösterilerle Kutlandı!

Bursa’da 19 Mayıs etkinlikleri nedeniyle trafiğe kapatılacak yollar

Afrika sıcakları kapıda! Çarşamba günü dikkatli olun

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım ve kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz

Vefat eden zabıta memuru Mustafa Şengün için tören düzenlendi

Ünlü sunucu Erkan Yolaç vefat etti

Emeklilere yeni imkanlar: SGK'dan sağlık ve sosyal hizmetlerde devrim

19 Mayıs'ta Bursa'da ulaşım ücretsiz, BursaRay seferleri uzatıldı

Bursa’da endüstriyel yemek sektöründen gastronomi hamlesi

Bursa'da ambulanslar hız sınırlarına takıldı

Bursa'da emeklilere 2.000 TL destek çeki müjdesi

Bursa dahil 77 ilde "MERCEK-19" operasyonu

Bursalılar, 'Gençlik Şöleni' ile 19 Mayıs'ı kutluyor

Fernando Muslera, Fenerbahçe’ye karşı 30 derbiye çıktı

Konut satışları nisan ayında düşüşe geçti: Yüzde 28,3 gerileme!

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş'tan eğitim kurumlarına ziyaret

Bursa'da armut üretiminde biyolojik mücadele başladı: Kimyasal ilaçlara son!

Türkiye'de işsiz sayısı artarken işsizlik oranı düştü

Türkiye'nin genç nüfusu 2023'te yüzde 15,1 oldu

Bursa'da katı atık tesisi projesi yer değiştiriyor

Tehlikeli taşımacılık kamerada

Bursa’da tepki çeken görüntü: Atları aracın arkasına bağlayıp koşturdu

Fatih Terim Panathinaikos'a veda etti

Şampiyon sporculardan Başkan Aydın’a ziyaret

Bursalı eski milli basketbolcu ve ünlü işletmeciye son görev

Bursaspor'da Başkan Adayı Enes Çelik'in listesi belli oldu

Başkan Bozbey Hemşireler Haftası'nda Onkoloji Hastanesi'ni ziyaret etti

Kobani davası kararları açıklandı: Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası!

Bursa'da trafik kazaları alarm veriyor: 8 bin 467 ölümlü yaralanmalı kaza!

Yükleniyor