Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın görev süresinin son günlerinde verdiği af kararlarının “otomatik kalemle” imzalandığını iddia ederek, bu nedenle hükümsüz olduğunu savundu.

DÜNYA 17.03.2025 12:23:00 0
Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada Biden’a yönelik sert ifadeler kullandı. “Uykulu Joe” ve “ülke tarihinin en kötü başkanı” şeklinde nitelendirdiği Biden’ın af yetkisini usule uygun şekilde kullanmadığını ileri sürdü.

Trump, "Başka bir deyişle (af kararlarını) Biden imzalamadı, daha da önemlisi bu konuda hiçbir şey bilmiyordu." değerlendirmesinde bulundu. Af belgelerinin Biden’a açıklanmadığını ve onay alınmadan imzalandığını iddia eden Trump, "Bunu yapanlar, suç işlemiş olabilir. Bu nedenle bana ve masum diğer kişilere yönelik iki yıllık cadı avında elde edilen tüm kanıtları silen ve yok eden Seçilmemiş Komitedekiler, en üst düzeyde soruşturmaya tabi tutulacaklarını bilmeli." ifadelerini kullandı.

Biden’ın imza atarken “otomatik kalem” kullanması meselesi, çok sayıda belgenin hızlıca imzalanması gerektiğinde başvurulan mekanik bir yönteme işaret ediyor.

Biden’ın af kararları neleri kapsıyordu?

Biden, 2 Aralık 2024’te oğlu Hunter Biden için af yetkisini kullanmış, süreci Cumhuriyetçilerin siyasi malzeme haline getirdiğini öne sürmüştü.

12 Aralık 2024’te ise COVID-19 döneminde tahliye edilip ev hapsine alınan yaklaşık 1500 kişinin cezasını hafifletmiş, ayrıca şiddet içermeyen suçlardan hüküm giymiş 39 kişiyi affetmişti.

23 Aralık 2024’te de idam cezası bekleyen 40 federal mahkumdan 37’sinin cezasını şartlı tahliye imkanı olmadan müebbet hapse çevirmişti.

Görev süresinin son anlarında Biden, iki erkek ve bir kız kardeşinin de dahil olduğu toplamda 8 kişi için daha af ilan ettiğini açıklamıştı.

Trump’ın “otomatik kalem” çıkışı, Biden’ın af kararlarının yasal geçerliliğini tartışmaya açarken, söz konusu iddiaların hukuki bir süreç başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu.

Junioshow 2026 için geri sayım başladı

Büyükşehir ailesinin acı günü

Süper Kupa finali saat 18.45’e çekildi

Şeyma Subaşı’nın uyuşturucu testinde kokain çıktı

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’a Ziyaret

Genç Ar-Ge RoboBursa’da şampiyon belli oldu

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Emniyeti’ne Ziyaret

CHP Nilüfer’de mahalle temsilcileri mazbatalarını aldı

Süper Kupa finalinde eksikler dikkat çekiyor

Yıldırımlı kadınlara E-Ticaret desteği

Babaanne ile 2 torunu öldürülmüştü; duruşma çıkışında arbede çıktı

Bakan Memişoğlu: Türkiye sağlıkta büyük yol katetti

Bursa’da Üretimin Geleceğine Yön Veren Ekosistem: BUTEKOM

İran lideri Hamaney’den protestolarla ilgili sert mesaj

İnegöl Kent Müzesi’nde 17’nci yıl sergisi açılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Deniz ticaretinde 2025 rekoru

4.9 Milyon emekliye müjde: en düşük emekli maaşı 20bin lira oldu

Tunceli'de çığ meydana geldi

Başkan Özdemir'den tarıma sahip çıkın çağrısı

Osmangazi’de tarım arazisine yapılan kaçak depolar yıkıldı

Türkiye-Birleşik Krallık JETCO 8’inci Dönem Toplantısı Londra’da yapıldı

THY 2025’te 92,6 milyon yolcu taşıdı

BUDO’nun 6 seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi

Trump’tan İran mesajı: Çok sert şekilde vuracağız

Ülke genelinde soğuk hava hakim: Kar geri geliyor!

Genç futbolcu Can Armando Güner Galatasaray yolunda

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Yükleniyor