Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın görev süresinin son günlerinde verdiği af kararlarının “otomatik kalemle” imzalandığını iddia ederek, bu nedenle hükümsüz olduğunu savundu.

DÜNYA 17.03.2025 12:23:00 0
Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada Biden’a yönelik sert ifadeler kullandı. “Uykulu Joe” ve “ülke tarihinin en kötü başkanı” şeklinde nitelendirdiği Biden’ın af yetkisini usule uygun şekilde kullanmadığını ileri sürdü.

Trump, "Başka bir deyişle (af kararlarını) Biden imzalamadı, daha da önemlisi bu konuda hiçbir şey bilmiyordu." değerlendirmesinde bulundu. Af belgelerinin Biden’a açıklanmadığını ve onay alınmadan imzalandığını iddia eden Trump, "Bunu yapanlar, suç işlemiş olabilir. Bu nedenle bana ve masum diğer kişilere yönelik iki yıllık cadı avında elde edilen tüm kanıtları silen ve yok eden Seçilmemiş Komitedekiler, en üst düzeyde soruşturmaya tabi tutulacaklarını bilmeli." ifadelerini kullandı.

Biden’ın imza atarken “otomatik kalem” kullanması meselesi, çok sayıda belgenin hızlıca imzalanması gerektiğinde başvurulan mekanik bir yönteme işaret ediyor.

Biden’ın af kararları neleri kapsıyordu?

Biden, 2 Aralık 2024’te oğlu Hunter Biden için af yetkisini kullanmış, süreci Cumhuriyetçilerin siyasi malzeme haline getirdiğini öne sürmüştü.

12 Aralık 2024’te ise COVID-19 döneminde tahliye edilip ev hapsine alınan yaklaşık 1500 kişinin cezasını hafifletmiş, ayrıca şiddet içermeyen suçlardan hüküm giymiş 39 kişiyi affetmişti.

23 Aralık 2024’te de idam cezası bekleyen 40 federal mahkumdan 37’sinin cezasını şartlı tahliye imkanı olmadan müebbet hapse çevirmişti.

Görev süresinin son anlarında Biden, iki erkek ve bir kız kardeşinin de dahil olduğu toplamda 8 kişi için daha af ilan ettiğini açıklamıştı.

Trump’ın “otomatik kalem” çıkışı, Biden’ın af kararlarının yasal geçerliliğini tartışmaya açarken, söz konusu iddiaların hukuki bir süreç başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu.

Aranan şahıs Karacabey’de yakalandı

Bursaspor yeni hocası ile kritik 3 puanı aldı!

Bursa’nın sessiz hafızası Özgen’den Fan Kulübe

Arabistan'da Bursa rüzgarı: 7 başkan tek yürek tanıtım yaptı

Eşinin ölüm haberiyle yıkıldı: “Ne olur kalk aşkım”

BTSO Meclis üyelerinden Başkan Burkay’a tam destek

BTSO’da yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi

Yeşil-beyazlılar Arnavutköy karşısında galibiyet peşinde: İlk 11 belli oldu!

Başkan Yılmaz: Projenin yüzde 45’i tamamlandı

Bursa’da ulaşım zammı eleştirisine Bozbey'den tepki: El insaf diyoruz

İnegöl’de korkutan olay: 2 yaşındaki çocuk pencereden düştü

Afganistan'da karanlık dönem: Kız çocuklarına eğitim yasaklandı

Kırmızı bültenle aranan 13 suçlu Türkiye’ye getirildi

Yenişehir tarımında dijital dönem başladı

İnegöl'de trafiğe nefes aldıran yatırım: 2017 araç kapasiteli otopark

Bursa'da ramazan öncesi fırsatçılara ceza yağdı!

Bursa'da ters yöne girdi, tüm trafiği kitledi!

Nilüfer’de alkollü kaza: Sürücü eşini suçladı

Bursa'da iki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı!

Bursa'da kontrolden çıkan araç 4 kişiyi yaraladı

Başkan Aydın'dan gençlere kültürel destek

İnegöl’de üç katlı binanın çatısı alevler içinde kaldı

Durdona cinayetinde zanlının ifadesi ortaya çıktı

Osmangazi Yenibağlar’a 29’uncu OSMEK kurs merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin önünde yeni kapılar açılıyor

Hamzabey, doğa ve tarihle yeniden canlanıyor

Servis kazasında hayatını kaybeden memur son yolculuğuna uğurlandı

Basın İlan Kurumu'ndan basın kuruluşlarına can suyu!

Bursaspor, Arnavutköy deplasmanına hazır

Bursa’da inşaat faciası: 1 işçi hayatını kaybetti

Yükleniyor