Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın görev süresinin son günlerinde verdiği af kararlarının “otomatik kalemle” imzalandığını iddia ederek, bu nedenle hükümsüz olduğunu savundu.

DÜNYA 17.03.2025 12:23:00 0
Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada Biden’a yönelik sert ifadeler kullandı. “Uykulu Joe” ve “ülke tarihinin en kötü başkanı” şeklinde nitelendirdiği Biden’ın af yetkisini usule uygun şekilde kullanmadığını ileri sürdü.

Trump, "Başka bir deyişle (af kararlarını) Biden imzalamadı, daha da önemlisi bu konuda hiçbir şey bilmiyordu." değerlendirmesinde bulundu. Af belgelerinin Biden’a açıklanmadığını ve onay alınmadan imzalandığını iddia eden Trump, "Bunu yapanlar, suç işlemiş olabilir. Bu nedenle bana ve masum diğer kişilere yönelik iki yıllık cadı avında elde edilen tüm kanıtları silen ve yok eden Seçilmemiş Komitedekiler, en üst düzeyde soruşturmaya tabi tutulacaklarını bilmeli." ifadelerini kullandı.

Biden’ın imza atarken “otomatik kalem” kullanması meselesi, çok sayıda belgenin hızlıca imzalanması gerektiğinde başvurulan mekanik bir yönteme işaret ediyor.

Biden’ın af kararları neleri kapsıyordu?

Biden, 2 Aralık 2024’te oğlu Hunter Biden için af yetkisini kullanmış, süreci Cumhuriyetçilerin siyasi malzeme haline getirdiğini öne sürmüştü.

12 Aralık 2024’te ise COVID-19 döneminde tahliye edilip ev hapsine alınan yaklaşık 1500 kişinin cezasını hafifletmiş, ayrıca şiddet içermeyen suçlardan hüküm giymiş 39 kişiyi affetmişti.

23 Aralık 2024’te de idam cezası bekleyen 40 federal mahkumdan 37’sinin cezasını şartlı tahliye imkanı olmadan müebbet hapse çevirmişti.

Görev süresinin son anlarında Biden, iki erkek ve bir kız kardeşinin de dahil olduğu toplamda 8 kişi için daha af ilan ettiğini açıklamıştı.

Trump’ın “otomatik kalem” çıkışı, Biden’ın af kararlarının yasal geçerliliğini tartışmaya açarken, söz konusu iddiaların hukuki bir süreç başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu.

Bursaspor'da Ahmet İlhan Özek şoku

SON DAKİKA! Bursaspor Batalla ile yollarını ayırdı!

Çitlekçi 30. Yılına özel 30 kişiye TOGG hediye ediyor

Osmangazi Belediyesi’nden Ramazan’a özel bilim etkinliği

Erkan Aydın: Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmayacak

Kar geliyor Bursa!

BankPozitif'in yönetimi TMSF'ye devredildi

Yapay zeka arama geçmişinize erişebilecek

Abdal Meydanı’nda binlerce Bursalı ve Varank’ın sahur sürprizi

ANKA-III’ten tam isabet: LGK-82 mühimmat atış testi başarıyla tamamlandı

Yaban kedisi İnegöl’de görüntülendi

Trump’tan Biden’a “otomatik kalem” suçlaması: Af kararları geçersiz mi?

Mustafa Varank’tan geleneksel sahur buluşması: Abdal Meydanı’nda yoğun katılım!

Efkan Ala: "AK Parti’nin muhalifleri var ama alternatifi yok"

Sigaraya yeniden zam!

Bursa’da bahar bitti, kış geri geliyor!

4 ayrı organize suç örgütüne operasyon: 79 kişi yakalandı

İnegöl’de aile içi tartışma kanlı bitti

Yalova’daki orman yangını kontrol altına alındı

İnegöllülerin uçak bağışı, yapay zekayla günü yüzüne çıktı

Başkan Akın’dan bin 133 muhtara teşekkür

Elini kesen hırsızı kan izleri ele verdi

Sazlık alanda yangın çıktı: Gökyüzünü kara duman kapladı

Nilüfer Tohum Takas Şenliğinde on binlerce tohum dağıtıldı

Bağcılar Ramazan Etkinliklerinde Bosna ve Kazakistan rüzgarı

Basketbol Süper Ligi: Bahçeşehir Koleji: 92 - Bursaspor: 67

Esenyurt Zabıtası’ndan gıda üretimi yapan fabrikalara denetim

Otomobil ile çarpışan motokurye yaralandı

Yazar Divleli: "En güzel Ramazan hediyesi, unutulmayacak hatıralardır"

İhlas ailesi iftarda buluştu

Yükleniyor