Türk demokrasi tarihinin kara lekesi: 27 Mayıs darbesi

Türk demokrasi tarihinin kara lekelerinden biri olan ve Anayasa ve TBMM'nin feshi, ülkenin başbakanı ve iki bakanının idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin üzerinden 65 yıl geçti.

GÜNDEM 27.05.2025 10:15:00 0
Türk demokrasi tarihinin kara lekesi: 27 Mayıs darbesi

Türkiye’nin çok partili siyasi hayata geçtiği 1946 yılından sonra iktidara gelen ilk parti olan Demokrat Parti (DP), 14 Mayıs 1950 seçimleriyle büyük bir zafer kazanarak tek parti dönemine son verdi. Ancak 10 yıllık iktidarın sonunda yaşanan siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmeler, 27 Mayıs 1960’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yönetime el koyduğu darbe sürecine zemin hazırladı.

DP iktidarı döneminde Cumhurbaşkanlığına Celal Bayar, Başbakanlığa ise Adnan Menderes geldi. Tarımda ve ekonomide önemli adımlar atan DP, ilk yıllarda halkın büyük desteğini aldı. Ancak zamanla artan siyasi kutuplaşma, muhalefetle yaşanan gerilimler ve ekonomik kriz, toplumsal huzursuzluğa neden oldu.

Siyaset ve Ordu Arasında Gerilim

DP hükümetinin, TSK’nın komuta kademesini emekliye sevk etmesiyle başlayan ordu-siyaset gerilimi, ilerleyen yıllarda daha da arttı. Partiden ayrılan milletvekillerinin Hürriyet Partisi’ni kurması ve ekonomideki sıkıntıların derinleşmesi, iktidar üzerindeki baskıyı artırdı.

6-7 Eylül 1955 olayları ve azınlıklara yönelik saldırılar, Türkiye’nin uluslararası alanda da eleştirilmesine yol açtı. Üniversite öğrencilerinin hükümete karşı düzenlediği protestolar, Menderes’in doğrudan müdahalesine kadar vardı. 5 Mayıs 1960’ta Ankara Kızılay’da düzenlenen “555K” protestosunda Menderes’e yönelik “Hürriyet istiyorum” tepkisi tarihe geçti.

Harp Okulu Öğrencileri Sokakta, Ordu Yönetime El Koydu

21 Mayıs’ta Harp Okulu öğrencilerinin gerçekleştirdiği sessiz yürüyüşün ardından, 27 Mayıs sabahı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yer alan 38 kişilik Milli Birlik Komitesi yönetime el koydu. Kurmay Albay Alparslan Türkeş’in Ankara Radyosu’ndan okuduğu bildiriyle darbe kamuoyuna duyuruldu.

Anayasa ve TBMM feshedildi, siyasi faaliyetler askıya alındı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, bakanlar, DP milletvekilleri ve birçok üst düzey kamu görevlisi gözaltına alındı.

Yassıada Yargılamaları ve İdamlar

Yassıada'da yapılan yargılamalar 14 Ekim 1960’ta başladı. 592 kişi hakkında dava açıldı. Yüksek Adalet Divanı, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı idama mahkûm etti. Celal Bayar’ın cezası yaş haddi nedeniyle müebbete çevrildi.

Uluslararası baskılara rağmen Zorlu ve Polatkan 16 Eylül 1961 sabahı idam edildi. Adnan Menderes ise 17 Eylül’de İmralı Adası’nda infaz edildi.

İtibar İadesi ve Demokrasi Adası

TBMM, 11 Nisan 1990’da kabul ettiği kanunla Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın itibarlarını iade etti. Aynı yıl, naaşları devlet töreniyle İstanbul’daki anıt mezara taşındı.

27 Mayıs 1960 darbesinde 592 kişinin yargılandığı Yassıada ise 2020 yılında “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” adıyla yeniden düzenlenerek ziyarete açıldı.

Türk demokrasi tarihinde derin izler bırakan 27 Mayıs Darbesi, bugün hâlâ "milli iradenin askıya alındığı bir kara leke" olarak hafızalardaki yerini koruyor.

Bozbey’den ulaşım açıklaması

Öğrencilerden kanser tedavisi gören öğretmenlerine duygulandıran sürpriz

Belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü öldü

İnegöl Kurban bayramına hazır

Hamamlıkızık’ta Türk mutfağına lezzetli final

MHP'nin TBMM Başkanvekili Celal Adan oldu

Başkan Enes Çelik 1 yılını doldurdu

Marmarabirlik’te şok gelişme: Hidamet Asa suç duyurusunda bulundu!

Tarihin tanıkları 27 Mayıs'ı anlattı

Başkan Gürkan’dan 27 Mayıs mesajı: "Vesayet değil, millet kazanacak"

Yenişehir’de pedallar doğa ve gelecek için döndü

Papara'ya yasa dışı bahis operasyonu

Türk demokrasi tarihinin kara lekesi: 27 Mayıs darbesi

FETÖ'nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonda 54 kişi yakalandı

Brent petrolün varili 64,17 dolardan işlem görüyor

Çelebi Sultan Mehmed, vefatının 604. yılında anıldı

Ev tekstilinde ‘HOMETEX’ rüzgarı esti

Engelli ralli pilotu Kübra aracını başarıdan başarıya sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Beytülmale el uzatanın gözünün yaşına bakmayız

CHP’nin Bursa mitinginde gündem: Ekonomi, yargı, demokrasi

Özgür Özel kimlerle mücadele etmeli?

Sanatçı İlhan Şeşen hayatını kaybetti

TBMM Başkanlık seçimi süreci başlıyor

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan'dan Cüneyt Yıldız'a anma mesajı

Özgür Özel: "Hukuk savaşını kaybediyorsun, psikolojik savaş açmışsın"

Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik'te 60 bin 432 personelin ataması yapıldı

Milli İstihbarat Akademisine yüksek lisans başvuruları başladı

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı

Borsa İstanbul yeni haftaya yükselişle başladı

5 ilde FETÖ operasyonu: 33 gözaltı

Yükleniyor