Türk Edebiyatının Kudüs şairi Nuri Pakdil'in vefatının 5. Yılı

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil'i vefatının 5. yılında andı.

KÜLTÜR SANAT 18.10.2024 10:28:00 0
Türk Edebiyatının Kudüs şairi Nuri Pakdil

Oktay Yılmaz sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, 
"Ben Kudüs'ü kol saati gibi taşıyorum Ayarlanmadan Kudüs'e 
Boşuna vakit geçirirsin
Buz tutar
Gözün görmez olur"

Vefatının sene-i devriyesinde Kudüs Şairi merhum  #NuriPakdil'i rahmet ve minnetle yâd ediyorum." ifadelerini kullandı.



NURİ PAKDİL KİMDİR?

"Yüreğimin yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır" sözleriyle Kudüs’e olan derin bağlılığını ifade eden Pakdil, hayatı boyunca edebi ve düşünsel dünyasında bu kutsal şehri özel bir yere koydu.

1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Pakdil, ilk gençlik yıllarından itibaren edebiyatla iç içe bir yaşam sürdü. İlk olarak ortaokul yıllarında Necip Fazıl Kısakürek'in çıkardığı "Büyük Doğu" dergisiyle tanışan Pakdil, bu dönemde yazı serüvenine başladı. Lise yıllarında arkadaşlarıyla birlikte “Hamle” isimli edebiyat dergisini yayımlayan Pakdil, ilerleyen süreçte Türk edebiyatında derin izler bırakacak olan "Yedi Güzel Adam" kadrosunun da içinde yer aldı.

İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitiren ve burada Sezai Karakoç gibi önemli edebiyatçılarla yakın ilişkiler kuran Pakdil, edebiyat dünyasında "Edebiyat" dergisiyle büyük bir çıkış yaptı. 1969 yılında kurulan ve 1984’e kadar kesintisiz yayımlanan bu dergi, Türk edebiyatında yeni bir soluk yarattı. Dergideki yazılarında çoğunlukla "Ebubekir Sonumut" müstear adını kullanan Pakdil, kendine has üslubu ve özgün bakış açısıyla geniş bir okur kitlesine hitap etti.

Nuri Pakdil, yazıları ve eserleriyle Batı kültürü ve kapitalizme karşı sert eleştirilerde bulunurken, İslam’ın evrensel ve devrimci anlayışını savundu. "Batı Notları" adlı eserinde Batı medeniyetine dair gözlemlerini ve eleştirilerini dile getirirken, Müslümanların devrimci bir bilinçle adalet mücadelesi vermesi gerektiğini vurguladı.

Edebiyat hayatı boyunca 18 kitaba imza atan Pakdil, özellikle "Biat", "Bir Yazarın Notları" ve "Anneler ve Kudüsler" gibi eserleriyle edebiyat dünyasında derin izler bıraktı. Kendisini "antikapitalist, antisiyonist ve antisosyalist bir yazar" olarak tanımlayan Pakdil, hayatı boyunca haksızlık ve adaletsizliklere karşı durmayı savundu.

Pakdil, 81 yaşında Kudüs’e giderek Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılma hayalini gerçekleştirdi. Edebiyat dünyasında "Kudüs Şairi" olarak anılan Nuri Pakdil, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 75 milyar metreküp doğalgaz bulduk

Yeşiltaş: Tüm algı operasyonlarına karşı Belediye Başkanımızın yanındayız

Çeşni

Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüşecek

Yeşiltaş'tan AK Parti'nin iddialarına yanıt ve gündem değerlendirmesi

Özgür Özel Bursa'ya geliyor

Avrupa Karate Şampiyonası’nda Türk rüzgârı

Türkiye arabulucu oldu, esir takasında anlaşma sağlandı

İş dönüşü evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaralandı

Papa’nın geleceğini açıkladığı İznik’te Hz. İsa döneminden kaldığı iddia edilen mozaik bulundu

TSK'nın 'kahraman köpekleri', 2 yıl boyunca 8 farklı branşta eğitiliyor

İnegölspor’da yeni dönem: Kani Ademoğlu adaylığını açıkladı

Başkan Bozbey Büyükorhan'da

DMM'den "12 yıl ceza 9 ay yatış" iddiasına yalanlama: Asılsız ve manipülatif

Gazeteci İsmail Saymaz'ın ev hapsi cezası kaldırıldı

Meteoroloji'den Bursa için sağanak uyarısı

Bursa’da 19 Mayıs’ta ulaşım ücretsiz

İş makinesinin altında kalan işçi hayatını kaybetti

Özgür Özel: “Barışa giden yol Meclis’ten geçer”

Bursa’da 112'ye gelen ihbarların yüzde 60'ı asılsız

Marmarabirlik’teki değişikliğin nedeni arazi rantı mı?

Aydın: "Soruşturma başlatıldı, sorumlular işten çıkarıldı"

Bursa'da elektrikli bisiklet kazası: 1 ölü, 1 yaralı

İnegöl'de engelsiz kalpler sahada

Bursa Büyükşehir Meclisi’nde tansiyon yükseldi

Meclisteki gerginliğin ardından il başkanları açıklama yaptı

Bursaspor'un şampiyonluk yıl dönümüne özel "Vefa Yolu" etkinliği

Zelenski: Erdoğan’a saygımızdan İstanbul’a heyet gönderdik

7 katlı apartmanın çatısı alev alev yandı

Konya'da deprem!

Yükleniyor