Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil'i vefatının 5. yılında andı.
Oktay Yılmaz sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda,
"Ben Kudüs'ü kol saati gibi taşıyorum Ayarlanmadan Kudüs'e
Boşuna vakit geçirirsin
Buz tutar
Gözün görmez olur"
Vefatının sene-i devriyesinde Kudüs Şairi merhum #NuriPakdil'i rahmet ve minnetle yâd ediyorum." ifadelerini kullandı.
NURİ PAKDİL KİMDİR?
"Yüreğimin yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır" sözleriyle Kudüs’e olan derin bağlılığını ifade eden Pakdil, hayatı boyunca edebi ve düşünsel dünyasında bu kutsal şehri özel bir yere koydu.
1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Pakdil, ilk gençlik yıllarından itibaren edebiyatla iç içe bir yaşam sürdü. İlk olarak ortaokul yıllarında Necip Fazıl Kısakürek'in çıkardığı "Büyük Doğu" dergisiyle tanışan Pakdil, bu dönemde yazı serüvenine başladı. Lise yıllarında arkadaşlarıyla birlikte “Hamle” isimli edebiyat dergisini yayımlayan Pakdil, ilerleyen süreçte Türk edebiyatında derin izler bırakacak olan "Yedi Güzel Adam" kadrosunun da içinde yer aldı.
İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitiren ve burada Sezai Karakoç gibi önemli edebiyatçılarla yakın ilişkiler kuran Pakdil, edebiyat dünyasında "Edebiyat" dergisiyle büyük bir çıkış yaptı. 1969 yılında kurulan ve 1984’e kadar kesintisiz yayımlanan bu dergi, Türk edebiyatında yeni bir soluk yarattı. Dergideki yazılarında çoğunlukla "Ebubekir Sonumut" müstear adını kullanan Pakdil, kendine has üslubu ve özgün bakış açısıyla geniş bir okur kitlesine hitap etti.
Nuri Pakdil, yazıları ve eserleriyle Batı kültürü ve kapitalizme karşı sert eleştirilerde bulunurken, İslam’ın evrensel ve devrimci anlayışını savundu. "Batı Notları" adlı eserinde Batı medeniyetine dair gözlemlerini ve eleştirilerini dile getirirken, Müslümanların devrimci bir bilinçle adalet mücadelesi vermesi gerektiğini vurguladı.
Edebiyat hayatı boyunca 18 kitaba imza atan Pakdil, özellikle "Biat", "Bir Yazarın Notları" ve "Anneler ve Kudüsler" gibi eserleriyle edebiyat dünyasında derin izler bıraktı. Kendisini "antikapitalist, antisiyonist ve antisosyalist bir yazar" olarak tanımlayan Pakdil, hayatı boyunca haksızlık ve adaletsizliklere karşı durmayı savundu.
Pakdil, 81 yaşında Kudüs’e giderek Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılma hayalini gerçekleştirdi. Edebiyat dünyasında "Kudüs Şairi" olarak anılan Nuri Pakdil, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.