TÜRKİYE?NİN DİPLOMASİ ZAFERİ

Türkiye, Diplomasideki zaferlerine bir yenisini daha ekledi. Suriye?nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için Barış Pınarı harekatını başlatan Türkiye, Amerika?ya isteğini kabul ettirdi. Devlet Başkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence 4 saa

TÜRKİYE?NİN DİPLOMASİ ZAFERİ
18102019_7b503dce57197acfa9d0.mp4
SİYASET 18.10.2019 12:13:30 0

Barış Pınarı harekatıyla masadaki elini güçlendiren Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’ne ‘güvenli bölge’yi kabul ettirdi.

 

Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısındaki bu çıkışının ardından, ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye yardımcısı Mike Pence’i yolladı.

 

DÜNYANIN GÖZÜ BEŞTEPE’DEYDİ

 

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere yakın gelecekte yön verecek kritik zirve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.

 

Dünyanın gözünü çevirdiği Başkan Erdoğan ile Mike Pence arasındaki görüşme 1 saat 40 dakika sürerken, heyetler arası görüşme de 2 saat 40 dakika sürdü.

 

TÜRKİYE VE ABD ANLAŞTI: YPG ÇEKİLİYOR

 

Uzun süren kritik görüşmeler Türkiye’nin zaferiyle sonuçlanırken, iki ülke temsilcilerinden ortak açıklama geldi.

 

İlk açıklamayı ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptı. Pence, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye'nin kuzeyindeki 32 kilometrelik alandan 120 saat içinde çekileceğini taahhüt ettiklerini belirtti. Pence ayrıca çekilmenin başladığını da kaydetti. 

 

ÇAVUŞOĞLU: MÜZAKERELERDE İSTEDİĞİMİZİ ALDIK

 

Pence’in açıklamalarından birkaç dakika sonra bu kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kameraların karşısına geçti.

 

Mutabakata göre, terör örgütü PKK/ YPG 5 gün içerisinde Türkiye’nin daha önceden belirlediği güvenli bölgeden dışarı çıkacak.

 

Bölgenin denetimi Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olacak. Terör örgütündeki ağır silahlar toplanacak, tahkimatlar yok edilecek.

 

ABD YAPTIRIMLARI GERİ ÇEKİYOR

 

Varılan 13 maddelik anlaşmayla beraber Amerika’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımları da kaldırıldı.