Tarih: 09.03.2024 10:26

Türkiye ve Balkanlar iş birliği güçleniyor

Facebook Twitter Linked-in

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Mehmet Kemal Bozay, BALKANTÜRKSİAD tarafından düzenlenen 31. Sinerji Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bozay, konuşmasında Türkiye'nin ikinci yüzyılında el birliğiyle ve sinerjiyle gerektiği yere taşınacağını söyledi.

Dünyada büyük bir ekonomik ve siyasi mücadelenin olduğunu belirten Bozay, bu mücadelede Türkiye'nin yerini alması gerektiğini vurguladı. Bozay, "Biz ikinci yüzyılımızda bu mücadelede el birliğiyle, sinerjiyle ülkemizi gerektiği yere taşıyacağız." dedi.

Bozay, pandemi sonrası dönemde "ikiz dönüşüm" olarak adlandırılan yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin önemini vurguladı. Türkiye'nin bu dönüşümde yer alması gerektiğini belirten Bozay, BALKANTÜRKSİAD üyelerine bu konuda öncü rol oynamaları çağrısında bulundu.

Bozay, dünyada yaşanan savaşlara değinerek, "Yukarıda korkunç bir savaş var. Aşağıda müthiş bir mezalim var Gazze'de, hiçbir zaman görmediğimiz. Biz burada bu şekilde rahat rahat oturarak konuşuyorsak bunu Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal ve mesai arkadaşlarına ve şu anda biz burada otururken sınırlarımızda, içeride ve dışarıda güvenliğimizi sağlayan güvenlik güçlerimize ve Silahlı Kuvvetlerimize borçluyuz." diye konuştu.

Bozay, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır" sözünü hatırlatarak, "Şimdi biz bunu değiştirdik. Bunu Bursa da değiştirdi. Şimdi ne diyoruz? 'Hatt-ı girişimcilik yoktur, sath-ı girişimcilik vardır'." dedi.

BALKANTÜRKSİAD üyeleriyle Polonya'ya birlikte gideceklerini belirten Bozay, "Asıl yapmamız gereken el birliğiyle iç üretimimizi birleştirip ileriye taşımak." dedi.

Bozay, ilerleyen dönemde yenilenebilir enerji başta olmak üzere hidrojen üretimi ve küçük ölçekli nükleer reaktörlerin gündeme geleceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin Balkanların parçası olduğunu dile getiren Bozay, bu nedenle BALKANTÜRKSİAD'ın ayrı bir yerinin olduğunu sözlerine ekledi.



Your browser doesn't support HTML5 video.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —