Türkiye’de yeni salgın alarm veriyor

Türkiye’de yeni salgın alarm veriyor

GÜNDEM 8.07.2024 09:36:46 0
Türkiye’de yeni salgın alarm veriyor
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda ’lejyoner hastalığı’ olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19’a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
Sıcakların artması ve yaz sezonu ile tatile çıkanların klima kullanımı artarken, bronşit ve zatürre vakaları da hızla yükseliyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını ve en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özkaya, "Legionella" bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan "Lejyoner hastalığı"nın, çocuklarda COVID-19’a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Özkaya, vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini ve özellikle kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.

“Ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede bir artış söz konusu”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında “beni klima çarptı” diyen neredeyse her iki kişiden birinde bu hastalıkların saptandığını belirtti. Prof. Dr. Özkaya, bu durumdan en çok etkilenenlerin ise çocuk yaş grubu olduğunu vurgulayarak, “Ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları görmeye başladık. Hatta COVID-19 salgınında, çocuk yaş grubunda COVID-19 virüsüne bağlı bu kadar çok zatürre görmüyorduk. Son günlerde; ‘Legionella’ bakterisinin, çocuk yaş grubunda COVID-19’a oranla çok daha fazla zatürreye neden olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

“Kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabilir”
Legionella pneumophila isimli bakterinin klimalardan üremesi sonucunda hastalığın ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Özkaya, bu hastalığın kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini ve yaşlı, kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

“Sauna, hamam veya kaplıca havuzuna dikkat”
Prof. Dr. Özkaya bakterinin genellikle ılık sularda kolaylıkla çoğalabileceğini söyleyerek, “Genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayılır. Hastalık havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaşır. Bakteri o kadar küçüktür ki, su buharı gibi küçük su damlacıklarının içine yerleşerek havaya karışabilir. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır. Kişiden kişiye yayılım söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.
Özellikle klimaların iyi temizlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, klima zatürresinde şikayetlerin daha az olduğu için grip gibi eklem ağrıları, ateş, halsizlik, ishal gibi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle seyrettiği için çok fazla anlaşılmayabileceğini söyledi. Kronik hastalığı olanlarda hayati sonuçlar da doğurabileceğini belirten Özkaya, “Pandeminin bitmesiyle beraber ani ısı değişikliklerine, soğuktan sıcağa geçişlere ve klimalara maruz kalmak, grip ile karıştırılabilir ve önemsenmeyebilir. Çocuklar ise ne hissettiklerini anlatamadıkları için uzamış öksürük ve ateş şikayeti ile doktora başvurduklarında ciddi zatürre vakaları ile karşı karşıya kalırlar” dedi.

Klimalar 22 derecenin altına düşmemeli
Prof. Dr. Özkaya son olarak tatile çıkan veya çıkacak vatandaşların, özellikle çocukları başta olmak üzere, araç ile seyahat ederken açtıkları klimaların temizliğine ve maruziyetine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Özellikle kapalı yerlerde kendilerine dikkat etmeliler, klima ayarlarını ise 22 derecenin altına düşürmemelerini ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Lejyoner hastalığı nedir?
Lejyoner hastalığı, 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Philadelphia kentinde gerçekleşen bir Legionella salgınına atfen bu ismi almıştır. Bu salgın, Amerikan Lejyonerler adı verilen bir askeri organizasyonun bir toplantısında çok sayıda insanın hastalanması ve ölmesine neden olmuştur. Hastalığın bu organizasyonda salgın yapmasının ardından "Lejyoner Hastalığı" terimi kullanılmaya başlanmıştır. Legionella genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella ayrıca toprakta da yaşayabilir, fakat çoğu insan topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir.

Başkan Aydın’dan kandil simidi ikramı

Gazze'de ölü sayısı 45 bin 581 oldu

Bursa'da devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

Bursa Emniyetinden yeni yıl ceza bilançosu

İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu istifa etti

Beşar Esad’a Moskova’da zehirlendi mi?

Osmangazi’de 1 yılda 6 bin 636 nikah kıyıldı

İnegöl Belediyespor, Düzce Belediyespor'u konuk ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi Yıldırım İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri istifa etti

Gastro Kafe’nin yeni çalışma saatleri açıklandı

İstanbul’un 19 ilçesinde AK Parti başkan adayları belirlendi

UEDAŞ 2025'e merhaba dedi: 10 ilçede elektrik kesintisi

Göçmen kaçakçılığına dev darbe

Tarihi eser avcılarına operasyon

"Vatandaş çamurla boğuşuyor. Yönetim iç çatışmada!"

Bursa'da berber fiyatlarına dev zam

Kabine Üyelerinden İstanbul’daki Filistin Yürüyüşüne destek

2025 Kamu Sosyal Tesisleri ücret tarifesi açıklandı

Başkan Yılmaz’dan kolluk kuvvetlerine ve belediye personeline yeni yıl tebriği

İnegöl Protokolü yeni yılda sahada

Gerçeklerle yüzleşerek yeni yıla adım atmak

İnegöl Belediyesi’nden Üç Aylar etkinliği

"Başkan Yılmaz, Yıldırım’daki öğrencilerle yılbaşı buluşmasında bir araya geldi"

Bursa'daki nöbetçi eczaneler

Bursa'da cadde otoparkları yeniden ücretli oldu: Ücretsiz park alanları tarih oldu!

Yılbaşı kutlamalarındaki havai fişekler, evi alev topuna çevirdi

Ali Erbaş:Ellerimizi Rabb'imize açalım

Uludağ'da yılbaşı coşkuyla karşılandı

2025'in trafik cezaları güncellendi: Yüzde 43,93 zam

Bursa'da yeni yılın ilk bebeğinin adı "Bilge" oldu

Yükleniyor