Türkiye’nin 3 yıllık ekonomi yol haritası açıklandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Programı (OVP) tanıttı.

EKONOMİ 5.09.2024 10:58:00 0
Türkiye’nin 3 yıllık ekonomi yol haritası açıklandı

Programın amacı, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması ve gelirin toplumun tüm kesimlerine adil dağıtılması olarak belirlendi.

2025-2027 dönemini kapsayan OVP, Türkiye ekonomisinin temel yapı taşlarını güçlendirmeyi ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. Programın açıklamasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Enflasyonun kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürülmesi, büyüme potansiyelimizin dezenflasyon süreciyle uyumlu şekilde yükseltilmesi, yapısal reformlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda, para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü bir eşgüdümü sağlanacak ve enflasyonla mücadele öncelikli bir alan olarak ele alınacaktır" dedi.

"Ekonomik Hedefler ve Reform Alanları Belirlendi"

Yeni OVP ile ekonomide sürdürülebilir büyüme ve istikrar hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla atılacak adımlar belirlenmiş durumda. Yılmaz, "Beşeri sermayenin güçlendirilmesi, sabit sermaye yatırımlarının artırılması ve toplam faktör verimliliğinin yükseltilmesi önceliklerimiz arasında. Bu, ekonomimizin rekabet gücünü artıracak ve uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Yapısal reformlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması ise bu hedeflerin kritik stratejilerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu reformlar, Türkiye'nin ekonomik temel yapısını güçlendirerek, orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna çıkılmasını öngörüyor.

"Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma ve Toplumsal Refah Artışı Hedefleniyor"

Programda, depremin yaralarının sarılması ve daha dirençli şehirler oluşturulmasının yanı sıra, gelirin tüm kesimlere adil bir şekilde dağıtılması amaçlanıyor. Yılmaz, "Ekonomik büyümenin herkes için eşit fırsatlar sunmasını ve toplumun tüm kesimlerine yayılmasını sağlamak ana amaçlarımızdan biri" dedi. Kadınların ve genç nüfusun ekonomiye kazandırılması da programda öne çıkan hedefler arasında.

 

"Yapısal Reformlarla Kalıcı İstikrar Sağlanacak"

Yeni OVP döneminde, Makroekonomik ve Finansal İstikrarın Kalıcı Hale Getirilmesi, Kamu Mali Reformlarının Hayata Geçirilmesi, Ar-Ge ve Yenilikçilik Kapasitesinin Geliştirilmesi, Yeşil ve Dijital Ekonomiye Geçişe Yönelik Teknolojik Dönüşümün Sağlanması gibi reform alanlarına odaklanılacak. Yılmaz, "Bu reformlar, ekonomimizin temel yapısını güçlendirerek daha verimli bir üretim ve ticaret ortamı yaratmayı hedeflemektedir" şeklinde konuştu.

"Ekonomide Sürdürülebilir Büyüme Hedefleniyor"

2023 yılında yüzde 5,1 olarak gerçekleşen büyüme oranının, pandemi sonrası toparlanmayı ve Türkiye ekonomisinin direncini yansıttığını belirten Yılmaz, 2024 yılında büyümenin yüzde 3,5 olarak beklendiğini ve 2025'te toparlanarak yüzde 4 seviyesine ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. 2026 ve 2027 yıllarında ise büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5,0 seviyelerine çıkması planlanıyor.

Yeni OVP döneminin Türkiye'nin ekonomik yapısını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için atılacak önemli adımları kapsadığını vurgulayan Yılmaz, "Programın tüm bu strateji ve hedefleri, ülkemizin refah seviyesini yükseltecek ve küresel arenada rekabet gücümüzü artıracaktır" dedi.

Özgür Özel: Emekli maaşı için iyileştirme önergesi vereceğiz

Şizofreni hastası, babasını öldürdü

Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yıldız: Edirne Sarayı 2027 sonunda tamamlanacak

Karne sevinci Yıldırım’da şenliğe dönüşüyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ile bir araya geldi

İstanbul Havalimanı'nda yarıyıl tatili yoğunluğu yaşanıyor

Başkan Şadi Özdemir’den final haftasında gençlere moral

Bakan Fidan, Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen ile bir araya geldi

Somuncu Baba’nın bereketi Osmangazi’de yaşatıldı

İmamoğlu'nun kiraladığı jetin faturası ortaya çıktı!

Darıca Hayvanat Bahçesi kapatıldı

İran’daki protestolarda can kaybı artıyor: Ölü sayısı 2 bin 677’ye yükseldi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı kasımda arttı

Bakan Güler, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Bursa'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Yenişehir'de ortak akıl sahada

Başkan Bozbey: Şeffaflıktan asla geri durmam

Ahmet Kılıç: Bizim siyasetimiz laf değil, eser siyasetidir.

Bursa'da aranan 3 firari yakalandı

Erdoğan’a kumandayı robot getirdi

TBMM'de kabul edildi: En düşük emekli maaşı 20bin tl

Şoförler odasına taze kan!

Rusya'da patlama: 9 kişi yaralı

İmamoğlu: “Diplomamı değil, adaleti savunmaya geldim”

THY uçağı acil iniş yaptı!

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Donald Trump ile görüşeceğini açıkladı

2026 İnegöl'de gençlerin yılı olacak

Hanımeli Çarşısı Yıldırım'da hayata geçti

Bakan Fidan, dış politikadaki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu

Bursalı Tekstil Sektörü Temsilcileri BTSO ile Londra Sahnesinde

Yükleniyor