Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300, rekor kırdı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada,

TEKNOLOJİ 16.04.2021 12:47:00 0
Türkiye

SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı'nca Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile geliştirilen, Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300'ün, 240 milimetre çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak, sınıfında dünya rekoru kırdığı belirtildi. Bakan Mustafa Varank, "TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek" dedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin öz kaynaklarını ve yetişmiş insan gücünü kullanarak, yerli ve milli çözümler geliştirdiği belirtildi. Yürütülen bu çalışmalardan birinin de Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300 olduğu kaydedildi. TÜBİTAK, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ve Roketsan iş birliği ile 2017 yılında geliştirilmeye başlanan TEI-TJ300 turbojet motoru projesinde hedeflenen performansın çok ötesinde sonuçlar ortaya çıktı. 230-250 milimetre sınıfındaki diğer rakip motorların en iyisi, 250 milimetre çap ile en fazla 1250 N seviyesinde itki üretirken TEI-TJ300 motoru, 240 milimetre çap ile 1342 N itki kuvvetine ulaşarak bu sınıfta dünya rekoru kırdı.

Bakan Varank, Twitter'daki hesabından, "TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye'nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240 milimetre çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı. TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek. Tebrikler" mesajı ile TEI-TJ300'ün rekor kıran testinin videosunu paylaştı.

RÜZGAR ETKİSİYLE BAŞLAMA

TEI-TJ300 motoru, herhangi bir başlatıcı sisteme (marş motoru) ihtiyaç olmadan rüzgar etkisi (windmilling) ile başlayabilme özelliğine sahip. Bu özellik, platformun hem hava hem deniz hem de kara savunma sistemlerine uygulanmasını mümkün kılıyor. TEI-TJ300 turbojet motorunun geliştirme ve kalifikasyon testlerinin tamamlanmasının ardından seri üretim süreci başlayacak.

 

Aranan şahıs Karacabey’de yakalandı

Bursaspor yeni hocası ile kritik 3 puanı aldı!

Bursa’nın sessiz hafızası Özgen’den Fan Kulübe

Arabistan'da Bursa rüzgarı: 7 başkan tek yürek tanıtım yaptı

Eşinin ölüm haberiyle yıkıldı: “Ne olur kalk aşkım”

BTSO Meclis üyelerinden Başkan Burkay’a tam destek

BTSO’da yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi

Yeşil-beyazlılar Arnavutköy karşısında galibiyet peşinde: İlk 11 belli oldu!

Başkan Yılmaz: Projenin yüzde 45’i tamamlandı

Bursa’da ulaşım zammı eleştirisine Bozbey'den tepki: El insaf diyoruz

İnegöl’de korkutan olay: 2 yaşındaki çocuk pencereden düştü

Afganistan'da karanlık dönem: Kız çocuklarına eğitim yasaklandı

Kırmızı bültenle aranan 13 suçlu Türkiye’ye getirildi

Yenişehir tarımında dijital dönem başladı

İnegöl'de trafiğe nefes aldıran yatırım: 2017 araç kapasiteli otopark

Bursa'da ramazan öncesi fırsatçılara ceza yağdı!

Bursa'da ters yöne girdi, tüm trafiği kitledi!

Nilüfer’de alkollü kaza: Sürücü eşini suçladı

Bursa'da iki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı!

Bursa'da kontrolden çıkan araç 4 kişiyi yaraladı

Başkan Aydın'dan gençlere kültürel destek

İnegöl’de üç katlı binanın çatısı alevler içinde kaldı

Durdona cinayetinde zanlının ifadesi ortaya çıktı

Osmangazi Yenibağlar’a 29’uncu OSMEK kurs merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin önünde yeni kapılar açılıyor

Hamzabey, doğa ve tarihle yeniden canlanıyor

Servis kazasında hayatını kaybeden memur son yolculuğuna uğurlandı

Basın İlan Kurumu'ndan basın kuruluşlarına can suyu!

Bursaspor, Arnavutköy deplasmanına hazır

Bursa’da inşaat faciası: 1 işçi hayatını kaybetti

Yükleniyor