Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300, rekor kırdı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada,

TEKNOLOJİ 16.04.2021 12:47:00 0
Türkiye

SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı'nca Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile geliştirilen, Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300'ün, 240 milimetre çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak, sınıfında dünya rekoru kırdığı belirtildi. Bakan Mustafa Varank, "TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek" dedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin öz kaynaklarını ve yetişmiş insan gücünü kullanarak, yerli ve milli çözümler geliştirdiği belirtildi. Yürütülen bu çalışmalardan birinin de Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300 olduğu kaydedildi. TÜBİTAK, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ve Roketsan iş birliği ile 2017 yılında geliştirilmeye başlanan TEI-TJ300 turbojet motoru projesinde hedeflenen performansın çok ötesinde sonuçlar ortaya çıktı. 230-250 milimetre sınıfındaki diğer rakip motorların en iyisi, 250 milimetre çap ile en fazla 1250 N seviyesinde itki üretirken TEI-TJ300 motoru, 240 milimetre çap ile 1342 N itki kuvvetine ulaşarak bu sınıfta dünya rekoru kırdı.

Bakan Varank, Twitter'daki hesabından, "TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye'nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240 milimetre çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı. TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek. Tebrikler" mesajı ile TEI-TJ300'ün rekor kıran testinin videosunu paylaştı.

RÜZGAR ETKİSİYLE BAŞLAMA

TEI-TJ300 motoru, herhangi bir başlatıcı sisteme (marş motoru) ihtiyaç olmadan rüzgar etkisi (windmilling) ile başlayabilme özelliğine sahip. Bu özellik, platformun hem hava hem deniz hem de kara savunma sistemlerine uygulanmasını mümkün kılıyor. TEI-TJ300 turbojet motorunun geliştirme ve kalifikasyon testlerinin tamamlanmasının ardından seri üretim süreci başlayacak.

 

Bozbey’den sahurda tahinli pide ikramı

Bursa'da bayram öncesi otobüs terminallerinde sıkı denetim

İnegölspor hocasıyla yollarını ayırdı

Bursa’da çiftlik yangını: 580 kanatlı hayvan telef oldu

Bursa’da elektrik direğinde feci ölüm

Bozbey iftar sofrasında vatandaşlarla buluştu

Yıldırım’da Ramazan denetimleri sıklaştırıldı

İnegöl yolunda facia saniyelerle atlatıldı

İznik’teki ölümcül kaza kameraya yansıdı

Özgür Özel: Türkiye'yi AB'nin tam üyesi yapacağız!

Savaşın bitmesi için İran'ın iki şartı var!

Nilüfer'de Tohum Takas Şenliği’nde 15 bin paket tohum dağıtıldı

Yıldırım Belediyesi’nden LGS desteği

Baykar'ın sınıfının en büyük kamikaze İHA’sı K2 testleri tamamladı!

Başkan Yılmaz Halep’te iftar sofrasına katıldı

Timsah frene bastı!

Emeklilerin beklediği gün geldi: Paralar yatmaya başladı!

Bursa’da geleneksel sahur, elektrikli motosikletle buluştu

Başkan Bozbey: “Kentimizi ve mahallelerimizi yarınlara hazırlıyoruz”

Bayram öncesi Bursa'da huzur denetimi

Mudanya’da kamyon dehşeti: 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Bursaspor’un ilk 11'i belli oldu!

Bursa’da 7 yıldır kayıp olan çocuk bulundu

Ramazan bereketi Bağlarbaşı’nda yaşandı

Bursa’da pizza şubeleri kundaklandı

Taksilerde fiş zorunluluğu başladı

Nilüfer’de şehit ve gazi aileleri iftar sofrasında buluştu

Osmangazi’de metruk binada korkutan yangın

İnegöl’de parkta ağaç yangını paniğe neden oldu

Bursaspor kritik 3 puan peşinde!

Yükleniyor

loading