Türkoğlu'ndan Bakan Işıkhan’a “Maaş Farkı” soruları!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, emeklilikte maaş farkı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hem soru hem de araştırma önergesi verdi.

SİYASET 17.10.2024 11:45:00 0
Türkoğlu

Türkoğlu, bu farkın temel nedeninin "güncelleme katsayısı" olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik çeşitli sorular yöneltti.

Türkoğlu, yaptığı açıklamada, 2024 yılında emekli olacak kişiler ile 2025 yılında emekli olacaklar arasında ciddi maaş farkları olacağına dikkat çekti. Yapılan hesaplamaların, 2024’te emekli olmayan bir kişinin maaşının, ancak 2031’de bu farkı kapatabileceğini gösterdiğini vurgulayan Türkoğlu, Bakanlık’tan konuya açıklık getirilmesini istedi.

Maaş Farkı Meclis Gündeminde

Türkoğlu'nun verdiği araştırma önergesinde, 2025’te emekli olacakların maaşlarının, 2024 yılında emekli olanlara göre yüzde 35 oranında düşük olacağı tahmin ediliyor. Bu farkın temel sebebi olarak ise "güncelleme katsayısı" gösteriliyor. Güncelleme katsayısının yıllık enflasyon ve büyüme oranlarına göre belirlendiğini hatırlatan Türkoğlu, bu durumda ciddi bir adaletsizlik oluşacağını ifade etti.

Türkoğlu, Bakanlık’ın bu farkı giderecek bir düzenleme yapıp yapmayacağını sorarak, aksi takdirde hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşacağını hem de emekli olmayı düşünen kişilerin 2024 yılı bitmeden emekli olmayı tercih edeceklerini belirtti. Bu durumun da iş gücü kaybına yol açacağını ve sosyal dengesizlikler yaratacağını ekledi.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Türkoğlu, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:


SORU 1- Yapılan teknik hesaplamalar, 2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark olacağını gösteriyor. Bakanlığınızın bu konuda hazırlayacağı bir düzenleme var mıdır?

 

SORU 2- Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olması ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, Bakanlık olarak alacağınız somut önlem nedir?

 

SORU 3- Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeninin, “güncelleme katsayısı” olduğu biliniyor. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Bu durumda “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufunuz olacak mıdır?


SORU 4- Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalar, Bakanlığınızın da öngörüsü dahilinde midir?

SORU 5- Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin  yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemleri almış mıdır?

 

 

 

 

 

Bursa Büyükşehir meclisinde yüksek tansiyon!

Özel halk otobüsçülerinin taleplerine Bozbey’den cevap

Başkan Özdemir: Nilüfer’in kalbi ve geleceği satılık değildir!

Bakan Gürlek Özgür Özel'in iddialarına yanıt verdi!

Bursa'da sahte içki şebekesine darbe: 7 gözaltı

İnegöl’de ani dönüş kazası: 1 yaralı

İnegöl Hayvan Pazarı’nda kotra ihalesi 08 Nisan’da

Bursa'da su sandığı asidi içti, hayatını kaybetti!

Osmangazi’de Yeşilova sokakları yenileniyor

Binlerce İnegöllü Kadir Gecesi'nde Osb Camii'nde buluştu

Bakan Şimşek: Köprü ve otoyollar satılmıyor

Başkan Yılmaz, Kuzey Makedonya’da kardeşlik sofrasında

Bursa'da araçta kilitli kalan çocuk cam kırılarak kurtarıldı

Bakan Tekin, Ramazan etkinliklerini eleştirenlere tepki gösterdi

TÜİK: Limon fiyatları rekor seviyeye ulaştı

Nilüfer’de inşaat krizini bitirecek çözüm teklifi!

Nilüfer’de bayram öncesi tatlı denetimi

Başkan Bozbey personelle bayramlaştı

Ulu Cami’de baygınlık paniği

Osmangazi’nin iftar sofrası Altınova’yı buluşturdu

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tutuklandı

Nilüfer’de kaçak yapılara yıkım

Gemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran, CHP üyeliğinden istifa etti

Bakan Uraloğlu: Türkiye bayramda hava trafiğinde rekor kıracak

Bursa’da çatı katı alevlere teslim oldu

Nilüfer’de kanlı kavganın ardından barış iftarı

Başkan Yılmaz sahur için fırının başına geçti

Büyükşehir’den Odunluk’a güçlü altyapı hamlesi

İlber Ortaylı için anma töreni düzenlendi

Kestel Belediyesi'nden çölyak hastalarına destek

Yükleniyor

loading