Türkoğlu'ndan Bakan Işıkhan’a “Maaş Farkı” soruları!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, emeklilikte maaş farkı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hem soru hem de araştırma önergesi verdi.

SİYASET 17.10.2024 11:45:00 0
Türkoğlu

Türkoğlu, bu farkın temel nedeninin "güncelleme katsayısı" olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik çeşitli sorular yöneltti.

Türkoğlu, yaptığı açıklamada, 2024 yılında emekli olacak kişiler ile 2025 yılında emekli olacaklar arasında ciddi maaş farkları olacağına dikkat çekti. Yapılan hesaplamaların, 2024’te emekli olmayan bir kişinin maaşının, ancak 2031’de bu farkı kapatabileceğini gösterdiğini vurgulayan Türkoğlu, Bakanlık’tan konuya açıklık getirilmesini istedi.

Maaş Farkı Meclis Gündeminde

Türkoğlu'nun verdiği araştırma önergesinde, 2025’te emekli olacakların maaşlarının, 2024 yılında emekli olanlara göre yüzde 35 oranında düşük olacağı tahmin ediliyor. Bu farkın temel sebebi olarak ise "güncelleme katsayısı" gösteriliyor. Güncelleme katsayısının yıllık enflasyon ve büyüme oranlarına göre belirlendiğini hatırlatan Türkoğlu, bu durumda ciddi bir adaletsizlik oluşacağını ifade etti.

Türkoğlu, Bakanlık’ın bu farkı giderecek bir düzenleme yapıp yapmayacağını sorarak, aksi takdirde hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşacağını hem de emekli olmayı düşünen kişilerin 2024 yılı bitmeden emekli olmayı tercih edeceklerini belirtti. Bu durumun da iş gücü kaybına yol açacağını ve sosyal dengesizlikler yaratacağını ekledi.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Türkoğlu, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:


SORU 1- Yapılan teknik hesaplamalar, 2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark olacağını gösteriyor. Bakanlığınızın bu konuda hazırlayacağı bir düzenleme var mıdır?

 

SORU 2- Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olması ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, Bakanlık olarak alacağınız somut önlem nedir?

 

SORU 3- Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeninin, “güncelleme katsayısı” olduğu biliniyor. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Bu durumda “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufunuz olacak mıdır?


SORU 4- Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalar, Bakanlığınızın da öngörüsü dahilinde midir?

SORU 5- Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin  yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemleri almış mıdır?

 

 

 

 

 

Özgür Özel:“Dört başı mamur bir kuşatmayla karşı karşıyayız”

İnegöl Belediyesi kış spor okullarında kayıtlar devam ediyor

Yenişehir’de kaldırım işgallerine karşı denetim

Final heyecanı Osmangazi Meydanı’nda yaşanacak

Genç Bakış Buluşmaları yeniden başladı

Başkan Aydın çocukları Bursaspor maçına götürdü

Gençlik Bursa’da buluştu

CHP'de gözler yarına çevrildi

"Katli vaciptir!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "CHP 3K girdabında: Kavga,kaos,kriz!"

Marmarabirlik ile Vakıfbank arasında ürün bedeli ödeme protokolü imzalandı

Kuraklık nedeniyle Çınarlı Göleti'nde balık ölümleri arttı

Hakkı Türker’in kaç ciğeri var?

Bursa'da silahlı çatışma: 1 ağır yaralı

Davut Gürkan: "12 Eylül utanç vesikasıdır!"

Lastiği patlayan hafif ticari araç alt geçide girdi, sürücü yaralandı

Osmangazi’de Bursa’nın kurtuluşu 103’üncü yılında anıldı

Gürsel Tekin: "Biz Aziz İhsan'lara yenilmeyeceğiz!"

Altınşehir ve 23 Nisan’da kaldırım işgallerine karşı kapsamlı denetim

Kremlin: Rusya-Ukrayna barış müzakereleri durdu

İmamoğlu 'sahte diploma' davasında ilk kez hakim karşısında

Bursaspor biletleri satışa çıktı

Bahçeli: "Ahmet Türk göreve iade edilmeli!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bugün bize düşen görev, bu büyük mirası korumak!"

Seyyar kokoreç minibüsü alev alev yandı

Erkan Aydın’dan Bursaspor’a moral ziyareti

Çilek’ten yeni reklam filmi: “Her hayale yer var”

Bursa CHP’de Kılıçdaroğlu ekibi liste yapıyor!

İki belediye başkanı daha AK Parti'ye geçti

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Yükleniyor