Türkoğlu'ndan Bakan Işıkhan’a “Maaş Farkı” soruları!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, emeklilikte maaş farkı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hem soru hem de araştırma önergesi verdi.

SİYASET 17.10.2024 11:45:00 0
Türkoğlu

Türkoğlu, bu farkın temel nedeninin "güncelleme katsayısı" olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik çeşitli sorular yöneltti.

Türkoğlu, yaptığı açıklamada, 2024 yılında emekli olacak kişiler ile 2025 yılında emekli olacaklar arasında ciddi maaş farkları olacağına dikkat çekti. Yapılan hesaplamaların, 2024’te emekli olmayan bir kişinin maaşının, ancak 2031’de bu farkı kapatabileceğini gösterdiğini vurgulayan Türkoğlu, Bakanlık’tan konuya açıklık getirilmesini istedi.

Maaş Farkı Meclis Gündeminde

Türkoğlu'nun verdiği araştırma önergesinde, 2025’te emekli olacakların maaşlarının, 2024 yılında emekli olanlara göre yüzde 35 oranında düşük olacağı tahmin ediliyor. Bu farkın temel sebebi olarak ise "güncelleme katsayısı" gösteriliyor. Güncelleme katsayısının yıllık enflasyon ve büyüme oranlarına göre belirlendiğini hatırlatan Türkoğlu, bu durumda ciddi bir adaletsizlik oluşacağını ifade etti.

Türkoğlu, Bakanlık’ın bu farkı giderecek bir düzenleme yapıp yapmayacağını sorarak, aksi takdirde hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşacağını hem de emekli olmayı düşünen kişilerin 2024 yılı bitmeden emekli olmayı tercih edeceklerini belirtti. Bu durumun da iş gücü kaybına yol açacağını ve sosyal dengesizlikler yaratacağını ekledi.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Türkoğlu, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:


SORU 1- Yapılan teknik hesaplamalar, 2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark olacağını gösteriyor. Bakanlığınızın bu konuda hazırlayacağı bir düzenleme var mıdır?

 

SORU 2- Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olması ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, Bakanlık olarak alacağınız somut önlem nedir?

 

SORU 3- Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeninin, “güncelleme katsayısı” olduğu biliniyor. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Bu durumda “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufunuz olacak mıdır?


SORU 4- Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalar, Bakanlığınızın da öngörüsü dahilinde midir?

SORU 5- Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin  yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemleri almış mıdır?

 

 

 

 

 

Dışişleri’nden Orta Doğu’daki Türk vatandaşları için açıklama

Bursa’da hafta sonu uyarısı

Eşini sokak ortasında öldüren katilin ifadesi ortaya çıktı

Mudanya’da sürücülere hız uyarısı ve kimlik kontrolü

Saç simülasyonu yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler

Beton meydandan Kent Lokantası’na Osmangazi’deki dönüşüm

İletişim Başkanlığı'ndan dijital dezenformasyona karşı adım

TFF’den 2026-2027 sezonu tarihleri açıklaması

Nilüfer’de kardeşlik sofrası kuruldu

Gürlek: Sosyal medyadaki sapkın akımlara yasal fren geliyor

Büyükşehir’in iftar sofrası Harmancık’ta kuruldu

Akaryakıta çifte zam

Gürsu’da ulaşımı rahatlatan çalışma

Çınarcık suyu Görükle ve Mudanya’ya ulaşıyor

Uludağ’da tilkiye çarpan sürücü kaçtı

Kaçak tiny house’lara İznik Belediyesi’nden müdahale

25 yıl hapis cezası bulunan firari Gemlik’te yakalandı

Bursa’da cadde ve bulvarlara yeşil dokunuş

Başkan Aydın 700 günlük hizmet raporunu açıkladı

İnegöl’de jandarmadan tarihi eser baskını

Bakan Memişoğlu: Tütünle mücadelede önemli mesafe katettik

Bakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

Merkez Bankası rezervleri 210 milyar doları aştı

Beşiktaş-Galatasaray maçının hakemi Ozan Ergün oldu!

Başkan Oktay Yılmaz gazilerle iftar yaptı

Fransız üsleri geçici olarak ABD uçaklarına açıldı

Nilüfer Belediyesi kaçak depoyu yıktı

İnegöl’de elini makineye kaptıran işçi hastaneye kaldırıldı

Yıldırım’da bin 39 sentetik hap ele geçirildi

Büyükşehir Gürsu’nun altyapısını yeniliyor

Yükleniyor