Türkoğlu'ndan Bakan Işıkhan’a “Maaş Farkı” soruları!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, emeklilikte maaş farkı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hem soru hem de araştırma önergesi verdi.

SİYASET 17.10.2024 11:45:00 0
Türkoğlu

Türkoğlu, bu farkın temel nedeninin "güncelleme katsayısı" olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik çeşitli sorular yöneltti.

Türkoğlu, yaptığı açıklamada, 2024 yılında emekli olacak kişiler ile 2025 yılında emekli olacaklar arasında ciddi maaş farkları olacağına dikkat çekti. Yapılan hesaplamaların, 2024’te emekli olmayan bir kişinin maaşının, ancak 2031’de bu farkı kapatabileceğini gösterdiğini vurgulayan Türkoğlu, Bakanlık’tan konuya açıklık getirilmesini istedi.

Maaş Farkı Meclis Gündeminde

Türkoğlu'nun verdiği araştırma önergesinde, 2025’te emekli olacakların maaşlarının, 2024 yılında emekli olanlara göre yüzde 35 oranında düşük olacağı tahmin ediliyor. Bu farkın temel sebebi olarak ise "güncelleme katsayısı" gösteriliyor. Güncelleme katsayısının yıllık enflasyon ve büyüme oranlarına göre belirlendiğini hatırlatan Türkoğlu, bu durumda ciddi bir adaletsizlik oluşacağını ifade etti.

Türkoğlu, Bakanlık’ın bu farkı giderecek bir düzenleme yapıp yapmayacağını sorarak, aksi takdirde hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşacağını hem de emekli olmayı düşünen kişilerin 2024 yılı bitmeden emekli olmayı tercih edeceklerini belirtti. Bu durumun da iş gücü kaybına yol açacağını ve sosyal dengesizlikler yaratacağını ekledi.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Türkoğlu, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:


SORU 1- Yapılan teknik hesaplamalar, 2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark olacağını gösteriyor. Bakanlığınızın bu konuda hazırlayacağı bir düzenleme var mıdır?

 

SORU 2- Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olması ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, Bakanlık olarak alacağınız somut önlem nedir?

 

SORU 3- Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeninin, “güncelleme katsayısı” olduğu biliniyor. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Bu durumda “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufunuz olacak mıdır?


SORU 4- Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalar, Bakanlığınızın da öngörüsü dahilinde midir?

SORU 5- Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin  yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemleri almış mıdır?

 

 

 

 

 


Yenişehir Havalimanı uçuşları tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Enstrümanlar küçük Narin için çaldı

İnegöl ve Cenon Kardeşliği

TCMB faiz kararını açıkladı

İnegöl Belediyesi Cenon ile kardeş şehir protokolünü imzaladı

Türkoğlu'ndan Bakan Işıkhan’a “Maaş Farkı” soruları!

Bursa milletvekilleriyle Sağlık Bakanı’nın zirvesinden hangi kararlar çıktı?

Osmangazi’de yeni kreşin temeli atıldı

Bursa’dan Antalya, Adana ve Mersin’e uçak seferleri başlıyor! Biletler satışta

Eylül ayında konut satışlarında artış yaşandı

İnegöl Belediyesi 2025 yılı ücret tarifeleri belirlendi

Malatya Depremi'nin hasar tespit bilançosu açıklandı

TBMM'de 2025 Yılı Bütçe Maratonu Başlıyor

Kilis’e havan mermisi düştü

İnegölspor'da iki kaptan kadro dışı bırakıldı

Temizlik işçisi sosyal medyada viral oldu

Osmangazi Belediyesi kuraklıkla mücadele ediyor

Mevsimin ilk karı yolda

Bursa’da Klasik Otomobil Turu başlıyor

İnegöl Belediyespor filede mağlup

Siyaset ve cemiyet hayatı bu düğünde buluşacak Faruk Çelik ve Mustafa Esgin dünür olacak

İnegöl'de "Aile Okulu" eğitimleri başlıyor

Meteoroloji’den Bursa ve çevre illeri için zirai don uyarısı

Bursa’da zeytinyağı skandalı: Bakanlık sahtecilik yapan markaları açıkladı!

Köfteci Yusuf’u bir de benden okuyun

Depreme canlı yayında yakalandı

Yerlikaya: 374 ihbar geldi

Osmangazi’de Balkan ezgileri

Malatya'da deprem

Cenon Heyeti kardeşliği resmiyete dökmek için İnegöl'de

Yükleniyor