Türkoğlu'ndan Bakan Işıkhan’a “Maaş Farkı” soruları!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, emeklilikte maaş farkı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hem soru hem de araştırma önergesi verdi.

SİYASET 17.10.2024 11:45:00 0
Türkoğlu

Türkoğlu, bu farkın temel nedeninin "güncelleme katsayısı" olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik çeşitli sorular yöneltti.

Türkoğlu, yaptığı açıklamada, 2024 yılında emekli olacak kişiler ile 2025 yılında emekli olacaklar arasında ciddi maaş farkları olacağına dikkat çekti. Yapılan hesaplamaların, 2024’te emekli olmayan bir kişinin maaşının, ancak 2031’de bu farkı kapatabileceğini gösterdiğini vurgulayan Türkoğlu, Bakanlık’tan konuya açıklık getirilmesini istedi.

Maaş Farkı Meclis Gündeminde

Türkoğlu'nun verdiği araştırma önergesinde, 2025’te emekli olacakların maaşlarının, 2024 yılında emekli olanlara göre yüzde 35 oranında düşük olacağı tahmin ediliyor. Bu farkın temel sebebi olarak ise "güncelleme katsayısı" gösteriliyor. Güncelleme katsayısının yıllık enflasyon ve büyüme oranlarına göre belirlendiğini hatırlatan Türkoğlu, bu durumda ciddi bir adaletsizlik oluşacağını ifade etti.

Türkoğlu, Bakanlık’ın bu farkı giderecek bir düzenleme yapıp yapmayacağını sorarak, aksi takdirde hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşacağını hem de emekli olmayı düşünen kişilerin 2024 yılı bitmeden emekli olmayı tercih edeceklerini belirtti. Bu durumun da iş gücü kaybına yol açacağını ve sosyal dengesizlikler yaratacağını ekledi.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Türkoğlu, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:


SORU 1- Yapılan teknik hesaplamalar, 2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark olacağını gösteriyor. Bakanlığınızın bu konuda hazırlayacağı bir düzenleme var mıdır?

 

SORU 2- Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olması ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, Bakanlık olarak alacağınız somut önlem nedir?

 

SORU 3- Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeninin, “güncelleme katsayısı” olduğu biliniyor. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Bu durumda “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufunuz olacak mıdır?


SORU 4- Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalar, Bakanlığınızın da öngörüsü dahilinde midir?

SORU 5- Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin  yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemleri almış mıdır?

 

 

 

 

 

Ayvalık açıklarında 35 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik’ten kaçamadı

Tekirdağ’da sağanak yağış etkili oldu

İstanbul’da bayramda trafik yoğunluğu yağmurun etkisiyle yüzde 74’e yükseldi

Bilecik’te tavuk çiftliğinde korkutan yangın

Bursa’da 4 gündür kayıp olan şahıs ölü bulundu

Çanakkale’de otomobil yan yattı: 6 yaralı

Bayram günü makas atan sürücü kamerada

İsmet Taşdemir: "Önemli bir eşikte kazandığımız için mutluyum"

İlker Püren: "Sahada psikolojik olarak eksik kaldık"

Bilecik’te iki kardeşe kanlı pusu

Trendyol Süper Lig: Eyüpspor: 1 - Başakşehir: 3 (Maç sonucu)

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Sakaryaspor: 1

Tekirdağ’da deniz bisikletiyle tur atan 4 kişi göle düştü

İstanbul’a dönüş: Tekirdağ’da trafik yoğunluğu

Trendyol Süper Lig: Eyüpspor: 1 - Başakşehir: 1 (İlk yarı)

Tekirdağ’da bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Tekirdağ’da hatalı sollama sonucu otomobil motosikletle çarpıştı: 2 yaralı

Trendyol Süper Lig: Eyüpspor: 0 - Başakşehir: 0 (Maç devam ediyor)

Galatasaray, Fenerbahçe maçı hazırlıklarını sürdürdü

Mustafa Dalcı: "Kazanmamız gereken maçı maalesef kaybettik"

Osman Özköylü: "Play-off hattında yer almak için elimizden geleni yapacağız"

Konuşmak için buluştuğu şahsı öldüren şüpheli tutuklandı

Volkan Konak’ın cenazesi İstanbul’a getirildi

Trendyol 1. Lig: Esenler Erokspor: 3 - MKE Ankaragücü: 1

Bursa’da çocuğun yuttuğu madeni para yemek borusuna takıldı

Çöp kamyonuna bakan hayrete düştü

Çanakkale’de kazada hayatını kaybeden 3 kişi toprağa verildi

Bayramın ikinci gününde İstanbul’da trafik yoğunluğu yaşanıyor

Taksim ve İstiklal Caddesi’nde bayram yoğunluğu

Zeytinburnu’nda husumetli iki grup arasında kavga: 7 yaralı

Yükleniyor