TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13 Şubat tarihinde derneğin genel kurulunda sarf ettikleri sözler nedeniyle ’yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ ve ’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçlarından soruşturma başlatılmıştı.
Aras yaklaşık 3 saat, Turan ise yaklaşık 1 saat ifade verdi
Soruşturma kapsamında şüpheliler Turan ile Aras, ifade vermek üzere polis eşliğinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Burada Savcılığa getirilen şüpheli Aras yaklaşık 3 saat ifade verirken, şüpheli Turan ise yaklaşık 1 saat ifade verdi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar . Şüpheliler Savcılıkta verdikleri ifadenin ardından çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe ’yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçundan ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.
İfadeleri Ortaya Çıktı!
Soruşturma kapsamında nöbetçi sulh ceza hakimliğinin karar yazısı ile Orhan Turan ve Aras’ın ifadelerine ulaşıldı.
Orhan Turan ifadesinde makine mühendisi olduğunu belirtti.
Aylık ortalama 1 milyon lira geliri olduğunu söyleyen Turan, yalıtım sektöründe faaliyet gösteren bir şirketi bulunduğunu, yurt dışına yoğun ihracat yaptığını ve mart ile nisan aylarında yurt dışına seyahat edeceğini ifade etti.
Turan, “Yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Orada da Türk girişimcilerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Adresim bellidir, iş insanıyım, yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbirinin reddine karar verilmesini talep ederim.” şeklinde konuştu.
Mehmet Ömer Arif Aras ise banka yönetim kurulu başkanı olduğunu ifade etti.
Aylık ortalama 900 bin lira geliri olduğu beyanında bulunan Aras, ifadesinde şunları belirtti:
“Benim konuşmamın ana teması Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmamız gerektiği konusunda bir metindir. Eğitim dili ve hukuk üstünlüğü, ekonomide alınması gereken tedbirler, ülkemizin kalkınması için kadın hakları, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve birçok ekonomik ile finansal konularda Türkiye'nin önünün açılması için birtakım örnekler vererek toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım.
Konuşmada kamuyu yanıltıcı herhangi bir bilgi vermedim. Bütün yaklaşım ve anlatımlarım ekonomiye etkilerinin yorumlanması şeklindedir. Türkiye’nin yatırım ortamının geliştirilmesi amacına yönelik bu konuşmaları yaptım.”
Son olarak, uluslararası bir bankanın yönetim kurulu başkanı olmasından dolayı yurt dışı seyahatlerinin yoğun olduğunu belirten Aras, Türk ekonomisine katkı sağlamak için çaba gösterdiklerini ve yurt dışı çıkış yasağının kendisi hakkında uygulanmamasını talep etti.