Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi (GACA) tarafından alınan kararla, kutsal topraklara seyahat edecek yolcuların Neisseria menenjitine karşı aşı yaptırma şartı kaldırıldı.
Daha önce ülkeye giriş yapacak umreciler için 10 Ocak’ta yayınlanan genelgeyle menenjit aşısı zorunlu hale getirilmişti. Ancak son düzenlemeyle birlikte bu karar iptal edilerek havayolu şirketlerine yeni talimat gönderildi.
Menenjit Aşısı Neden Zorunlu Hale Getirilmişti?
Hac ve Umre dönemlerinde dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman’ın Suudi Arabistan’a gelmesi, kalabalık ortamların oluşmasına ve bulaşıcı hastalık riskinin artmasına neden oluyordu. Bu kapsamda, Suudi yetkililer hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla menenjit aşısını zorunlu kılmıştı. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte bu gereklilik yürürlükten kaldırıldı.
Yeni kararın ardından Umre için seyahat edecek yolcular, menenjit aşısı yaptırmadan kutsal topraklara giriş yapabilecek.