UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

ÇERKEZLER, 1864 YILINDAKİ BÜYÜK SÜRGÜNDE VEFAT EDEN BÜYÜKLERİNİ DUALARLA ANDI

UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ
kanal16.com.tr/arsiv/2012-5/24/052751977.mp4
GÜNDEM 24.05.2012 15:13:34 0

Çarlık Rusyası tarafından 1864 yılında Kafkasya`dan sürgün edilen ve büyük bölümü çürük gemilere bindirilerek aç-susuz halde Karadeniz üzerindenTürkiye`ye gönderilen, gemilerin batması ve açlık-susuzluktan binlercesi vefat eden Çerkesler, İnegöl ilçesinde anıldı.

Anma etkinliğine İnegöl Çerkes Adiğe Derneği Başkanı Osman Kardaş, dernek yöneticileri, İnegöl Çerkes Fındıklı ve Hacıkara köyü sakinleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İnegöl Çerkes Adiğe Derneği Başkanı Osman Kardaş, Çerkeslerin tarihin en büyük trajedilerinden, tarihin en büyük sürgünlerinden birini yaşadığını anlatırken şöyle dedi:

"1.5 milyon insan yollarda hayatını kaybetti. Bu halklar topraklarından sürülmüş, kopartılmıştır. Atalarımızın yaşadıkları güçlükleri yeni öğrendik. Atalarımızı anıp onlara saygımızı dile getirip acılarımızı genç nesillere aktarıp genç nesillerinde ders çıkartıp savaşların son bulmasını ve acıların son bulmasını istiyoruz. Biz barışsever insanlarız. Büyük sürgünü unutmayacak ve unutturmayacağız" dedi.