Uzmanından önemli tavsiye: "Sağlıklı beslenme ile Demans hastalığından korunmak mümkün"

Uzmanından önemli tavsiye: "Sağlıklı beslenme ile Demans hastalığından korunmak mümkün"

GÜNDEM 27.04.2025 14:45:47 0
Uzmanından önemli tavsiye:
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen Ulusal Tıp Kongresi’nde uzman isimler, geleceğin doktorları ile bir araya geldi. Demans ve Alzheimer hastalığının nedenleri korunma yolları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aybala Neslihan Alagöz, "Demans çoğunlukla tesadüfi şekilde görülüyor ve küçük bir kısmı genetik geçiş gösteriyor. Sağlıklı yaşam ilkeleri uygulandığında Demans dahil birçok hastalıktan korunmak mümkün. Akdeniz tipi beslenme, bol su tüketimi ve düzenli fiziksel egzersiz bu süreçte kritik rol oynuyor" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (KOÜBAT) tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen Ulusal Tıp Kongresi "Nörosentez", sağlık dünyasına önemli katkı sunuyor. 25 Nisan tarihinde başlayan ve yarına kadar devam edecek olan kongre, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor. ?Türkiye’nin dört bir yanından tıp fakültesi öğrencilerini bir araya getiren kongre, bu yıl nörolojik bilimler temasıyla (Nöroloji - Nöroşirürji - Radyoloji - Psikiyatri) alanında uzman isimleri ve öğrencileri buluşturuyor.
HEKİMSEN sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlik katılımcıların beğenisini topladı.

Geleceğin doktorları uzmanlarla bir araya geldi
Salih Çağlıyan ve İrem Kara başkanlığında kongreyi düzenleyen öğrenciler, "Nörosentez" adının tesadüfi olmadığını vurguladı. Öğrenciler, amaçlarının yalnızca tek bir branş üzerinden ilerlemek değil, dört farklı alandaki uzmanlık bilgisini bir araya getirerek daha kapsayıcı ve bilimsel açıdan zengin bir program sunmak olduğunu belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 12 konuşmacı akademisyen, bu dört branşa dair en güncel bilgileri ve klinik tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Kocaeli Üniversitesi’nden 80 kişilik gönüllü öğrenci ekibi, yaklaşık 6 ay süren yoğun hazırlık süreci sonunda 20 farklı üniversiteden gelen 600’e yakın tıp öğrencisini ağırladı. Bu büyük organizasyon, yalnızca bilimsel değil, aynı zamanda mesleki dayanışmayı da güçlendiren platform olarak dikkat çekti.

"Sağlıklı beslenme ile Demans hastalığından korunmak mümkün"
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybala Neslihan Alagöz, özellikle toplum sağlığını ilgilendiren konulara vurgu yaptı. Demans ve Alzheimer hastalıklarına yönelik gerçekleştirdiği sunumunda, hastalığın nedenleri, korunma yolları ve yaşam tarzı etkileri aktaran Doç. Dr. Alagöz, "Demans, özellikle Alzheimer hastalığı üzerinden ele alındı. Hastalık çoğunlukla tesadüfi şekilde görülüyor ve küçük bir kısmı genetik geçiş gösteriyor. Ama net olarak söyleyebiliriz ki sağlıklı yaşam ilkeleri uygulandığında Demans dahil birçok hastalıktan korunmak mümkün. Akdeniz tipi beslenme, bol su tüketimi ve düzenli fiziksel egzersiz bu süreçte kritik rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

"Bu kongre, bilim dallarının iş birliğiyle oluşan bir sentezin en güzel örneği oldu"
Kongreye sponsor olan HEKİMSEN Sendikası da etkinlikte yer aldı. Bu etkinliği desteklemekten duydukları memnuniyeti dile getiren HEKİMSEN Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, "Nörosentez, dört farklı branşın ortak bilimsel neticelendirme olarak çok değerli bir fikir. Nöroşirurjik travmaların psikiyatrik sonuçları olabileceği gibi, diğer branşlar arasında da birbirini tamamlayan ilişkiler mevcut. Bu kongre, bilim dallarının iş birliğiyle oluşan bir sentezin en güzel örneği oldu." dedi.

Bakan Işıkhan: Çalışma hayatına dair devrim niteliğinde birçok eser kazandırdık

Meteoroloji'den 13 il için fırtana uyarısı

Bakan Uraloğlu: Ulaşım ağlarımız depremi hasarsız atlattı

Tarımsal kalkınma için kurulan TARPOL, 7 rapor hazırladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki göçmen sayısını açıkladı

Denizde Sefer İptalleri: Hava Koşulları Ulaşımı Etkiledi

Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumunda son durum

BIST 100 endeksi haftaya yükselişle başladı

8 ilde siber suçlarla mücadele: 169 şüpheli yakalandı

Küresel piyasalar haftaya pozitif seyirle başladı

İstanbul’da yasadışı silah atölyesine baskın: 313 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Samsun'da oto yıkamacıda heyelan: Baba ve 2 kızı hayatını kaybetti

Esenyurt’ta kavgayı fırsat bilerek çantayı alıp böyle kaçtı

Bayrampaşa’da iplikçide korkutan yangın

Kadıköy’de balkon çöktü, bina tedbiren boşaltıldı

Dere kenarında çıkan kavgada biri emekli polis, iki kişi silahla vurularak yaralandı

Kendisine kurşun yağdıran kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi: Galatasaray: 81 - Aliağa Petkimspor: 86

Burak Gören: "Aldığımız galibiyetten dolayı mutluyum"

Yunus Akgün: "İnşallah Kayserispor maçında şampiyon oluruz"

Victor Osimhen: "Şampiyonluk yolunda bu puanlar çok önemli"

İstanbul’daki St. Antuan Kilisesi’nde Papa Franciscus için ayin düzenlendi

Lucas Torreira’dan üst üste 3 maçta gol

Alvaro Morata bu sezonki gol sayısını 5’e çıkardı

Trendyol Süper Lig: Eyüpspor: 1 - Galatasaray: 5 (Maç sonucu)

Kaan Ayhan 3 maç sonra sahada

Victor Osimhen en golcü sezonunu tekrarladı

Galatasaray’da galibiyet 3’lüsü Alvaro Morata’dan

Okan Buruk, Süper Lig’de 3. kez ’dalya’ dedi

Roland Sallai, bu sezon 6. golünü attı

Yükleniyor