Tarih: 06.02.2024 14:16

Uzmanlar uyarıyor: Doğal afet ve şiddet görüntüleri çocuklara zarar verebilir

Facebook Twitter Linked-in

ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tülin Gençöz, bu tür görüntülerin çocuklarda yoğun olumsuz duygulara yol açabileceğini ve travmatik etkilere neden olabileceğini belirtiyor. Görüntülerin süresinin kısa tutulması ve aşırı dramatik bir üsluptan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Gençöz, "Korku görüntüleriyle çocuklara 'hiçbir şeyi becermeye, üstesinden gelmeye yetkin değilsin' mesajı vermiş oluruz." diyor.

Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz de felaket içerikli haberlerin çocuklarda korku ve kaygı duygularını tetikleyebileceğini ve depresyon ve kaygı düzeyini de artırabileceğini söylüyor. Çocukların bu tür içeriklerden korunması ve duygularını ifade etmelerine imkan sağlanması gerektiğini vurgulayan Deniz, medya kuruluşlarına da sorumlu yayıncılık yapma çağrısı yapıyor.

Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak ise bu tür felaketlerin yarattığı travmatik etkilerin uzun süre devam edebileceğini ve görüntülerle tekrar tetiklenebileceğini belirtiyor. Özellikle bu olayları yaşayanlar için görüntülerin tekrar tekrar gösterilmesinin yaralarını tazeleyebileceğini ve ikincil travmalara yol açabileceğini söylüyor. Arıcak, yayınlarda farkındalık oluşturucu bilgilendirmelere ve çaresizlik hissi yaratmamaya dikkat çekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —