Vergi düzenlemeleri gayrimenkule yansıyacak

Gayrimenkul Uzmanı Özkan Aydemir, KDV ve ÖTV’de yaşanan değişimin konut fiyatlarını yukarı yönlü etkileyeceğini söyledi.

BURSA HABER 18.07.2023 16:26:00 0
Vergi düzenlemeleri gayrimenkule yansıyacak

 KDV ve ÖTV’de yapılan düzenlemelerden etkilenen sektörlerin başında, ekonominin itici gücü konumunda bulunan inşaatın geldiğini, alım gücünde azalmayla birlikte gayrimenkul tercihinde ciddi değişimler görüldüğünü ifade eden Gayrimenkul Uzmanı Özkan Aydemir, "Sektör temsilcilerindeki ağırlıklı görüşü, yatay bir dönemden geçerken, KDV ve ÖTV’de yapılan düzenlemeler, halihazırda yukarı seyir eden fiyatları daha da artıracağı yönündedir.

Satışlarda düşüşlere rağmen gayrimenkul fiyatlarında yükseliş devam etmekte, ekonominin itici günü konumunda bulunan sektörlerden bir tanesi inşaat sektörü. Bu gelişmelerden en önde etkilenen sektörlerin başında da bu sektör geliyor. Konut fiyatlarındaki düşüş için Bursa'da bekleyen alanlar imara açılmalı” dedi. 


 Geçtiğimiz yılın aynı dönemine ait Bursa’daki satış istatistiklerine bakıldığında yaklaşık yüzde 50 oranında bir gerileme olduğuna dikkat çeken Özkan Aydemir, satışlarda bir düşüş beklendiğini ancak yaşanan bu düşüşün beklentilerin çok üzerinde olduğunu dile getirdi. Aydemir, en çok düşüş yaşanan illerden birinin de Bursa olduğunu kaydederek, “Yeni konuta talep azalsa da ihtiyaç var. Piyasa gerçekleri ortada. Bursa için konuşacak olursak yeni imarlı alanlara ihtiyaç had safhada. Kentsel dönüşümle bir hareketlilik yaşanıyor. Ama sıkışan bazı bölgelerin rahatlatılması için bu yeni konut bölgelerinin oluşturulması gerektiği kanaatindeyim. Şehrin en yeni konut alanlarından olan Kayapa, Balkan ve Doğanköy`de arsa bedelleri ve konut fiyatları ortada. Alım gücü iyice azalıyor. Konut almak isteyenlere kredi ciddi bir destek veriyordu. Fakat burada da başvuru yapan vatandaşlara cüzi rakamlar veriliyor. Hal böyle olunca da sektördeki sıkışıklık artıyor. Yeni imar bölgelerinin açılması ve merkezden uzak bölgelerde uydu kentlerin kurulması ve arsa maliyetlerinin düşmesi gerekmektedir. Basit düşünürsek yeni konut imarlı alanlarda arsa bedelleri revaçta olan bölgelere göre daha düşük olacak ve konutun fiyatı da ona oranla düşük olacaktır” diye konuştu. 


 Konut alımı için kullanılmak istenen kredilere ulaşımın gitgide zorlaştığını belirten Aydemir, “Satışların düşmesindeki etkenlerden bir tanesi kredi ulaşmakta yaşanan zorluk. Konut kredisinde geçtiğimiz yıllarda yaşanan tarihi fırsatlar yerini daha düne kadar krediye kısıtlı erişime ve günümüzde de ulaşamamaya bıraktı. Piyasadaki sıkışıklığın giderilmesi için ilgili kurumlar gerekli adımları atacaktır diye düşünüyoruz. Bu yatay dönemin geçici olduğunu umuyoruz. Piyasadaki bu tıkanıklığın elbette birçok nedeni var. Atılan adımların inşaat ve gayrimenkul sektörünün, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olduğunu göz önünde bulundurularak atılmasında fayda olduğu kanaatindeyim” ifadelerini kullandı. 


                                     


Siber suçlara darbe! 20 ilde 74 şüpheli yakalandı

İnegöl’de 19 Mayıs’ın coşkusu sokaklara taştı

Bursa 2050'ye hazırlanıyor: Kent anayasası yolda!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaneli’nin yöresel lezzetlerini beğendi

Derbide hava 17 derece olacak

Bakan Uraloğlu’ndan Bursa'ya yeni otoyol müjdesi

Galatasaray’da hedef derbi galibiyetiyle şampiyonluk

Başıboş at arabası şehir turu attı, görenler şaştı kaldı

Mudanya'da din görevlisi alevlerden son anda kurtuldu

Fenerbahçe’de tek hedef derbi galibiyeti

Alkollü sürücü polisleri kandırmaya çalıştı, ehliyetine el konuldu

Bursa'dan Avrupa şampiyonu ikizler: Hedef Dünya Şampiyonluğu!

Makas atarak trafiği tehlikeye soktu, o anlar kamerada

Metro vagonunda mini konser resitali

Dorsesindeki kumları yola dökerek ilerledi

Bursa'da uyuşturucu tacirlerine helikopter destekli baskın

Osmangazi’de 19 Mayıs’a yakışan maç

Başkan Mustafa Bozbey, İnegöl'de muhtarlarla bir araya geldi

Galatasaray ile Fenerbahçe 400. randevuda

1. Osmangazi Gençlik ve Spor Şöleni başladı

Osmangazi'de Dünya Engelliler Haftası Renkli Gösterilerle Kutlandı!

Bursa’da 19 Mayıs etkinlikleri nedeniyle trafiğe kapatılacak yollar

Afrika sıcakları kapıda! Çarşamba günü dikkatli olun

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım ve kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz

Vefat eden zabıta memuru Mustafa Şengün için tören düzenlendi

Ünlü sunucu Erkan Yolaç vefat etti

Emeklilere yeni imkanlar: SGK'dan sağlık ve sosyal hizmetlerde devrim

19 Mayıs'ta Bursa'da ulaşım ücretsiz, BursaRay seferleri uzatıldı

Bursa’da endüstriyel yemek sektöründen gastronomi hamlesi

Bursa'da ambulanslar hız sınırlarına takıldı

Yükleniyor