Vücut dönüp kendine saldırıyor: Lupus hastalığı bu organları vuruyor

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Lupus hastalığı bu organları vuruyor

GÜNDEM 10.05.2025 13:34:05 0
Vücut dönüp kendine saldırıyor: Lupus hastalığı bu organları vuruyor
Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığı, vücudun birçok organını etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Lupus, özellikle cilt, göz, kas iskelet sistemi ve iç organlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Meryem Can, lupus hastalığının cilt, göz ve iç organlarda oluşturduğu etkileri ve tedavi yöntemlerini anlatarak hastalığın çok yönlü tedavi gerektirdiğini vurguladı.
Lupus hastalığı göz sağlığını da tehdit ediyor
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, lupus hastalığının göz sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti. Lupusun gözün ön tarafından arka tarafına kadar pek çok bölgeyi etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, "Gözün yüzey kısmında kızarıklıkla seyreden tablolar ortaya çıkabilir. Bunun dışında yüzeyde bozulmalar ve kuru göz sendromu da lupusun neden olabileceği sorunlar arasındadır" dedi. Bazı hastalarda gözün iç tabakalarında tutulum olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, özellikle retina ve görme siniri üzerinde tahribata yol açabileceğini ifade etti.
Göz şikayetlerinde erken müdahale önemli
Lupus hastalarında göz tutulumu meydana geldiğinde erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, gözde batma, kızarıklık, ağrı veya görme kaybı yaşandığında mutlaka göz hekimine başvurulması gerektiğini söyledi. "Lupus hastalığının sistemik olarak kontrol altına alınması, göz tutulumu riskini de azaltır" diyen Prof. Dr. Yıldırım, göz sağlığını korumak adına düzenli göz muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Göz yüzeyi etkilenmişse gözyaşı damlaları kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, retinada veya görme sinirinde bir problem varsa immün modülatör tedavilerle hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Lupus hastalığında cilt belirtileri ön planda
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, lupus hastalığının vücuttaki birçok sistemi etkileyebileceğini belirterek, özellikle deri üzerinde belirgin bulgular oluşturduğunu ifade etti. Hastalığın farklı evreleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Balevi, "Lupusun akut döneminde burun üstünde başlayıp burun kenarlarına doğru yayılan kelebek kanadı şeklinde kızarıklık olabilir. Bununla birlikte yine aynı dönemde ağızda yaralar ve bazı hastalarda yaygın kızarık döküntüler meydana gelebilir. Bu dönemde ateş bulgusu ve sistemik tutulum daha çok beklenir. Subakut dönemde de vücutta mantar, sedef benzeri kızarık ve halkalar oluşuyor. Kronik dönemde de Discoidlupus denilen baş boyun bölgesi, güneş gören bölgelerde kızarık kahverengi, plaklar oluşuyor. Yüzde leke bırakabiliyor. Saçta kalıcı dökülme yapabiliyor. Deri altında yağ dokusunu iltihap yapıp, Özellikle bacak bölgesindeki deride şişlikler oluşturabiliyor. Elde, ayaklarda, soğuk havalarda tetiklenen kırmızı, pembe veya mor şişlikler oluşuyor. Daha nadir görülen form da intermittent formu. O da özellikle ultra büyü ile ışınlar ile daha doğrudan ilişkili olabilecek şekilde yuvarlak, kızarık halkalar oluşuyor. Lupus, fotosensitif bir hastalık. Güneşe karşı hassasiyeti oluşuyor. Mutlaka hastalığın güneş kremi kullanması gerekmektedir. Aksi takdirde atak geçirebilirler" diye konuştu.
Tedavide lokal kortizonlu kremler veya da ilaçlar kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Balevi, lupus hastalığının küretif bir tedavisinin olmadığını ve multidisipliner yaklaşımla takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Lupus hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Meryem Can, lupus hastalığının kronik iltihaplı romatizmal bir hastalık olduğunu belirterek, özellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Kadın erkek oranının yaklaşık 9’a 1 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Can, "Lupus, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle vücutta iltihaplanma ve organ hasarları meydana gelir" dedi. Hastalığın en çok cilt, kas iskelet sistemi, akciğerler, kalp, beyin ve böbreklerde sorunlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Can, lupus hastalığının ömür boyu sürebileceğini ancak etkin tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabileceğini kaydetti.
Belirtiler ve tedavi yöntemleri
Lupus hastalığında en sık karşılaşılan belirtilerin deri döküntüleri, saç dökülmesi, halsizlik ve yorgunluk olduğunu belirten Prof. Dr. Meryem Can, özellikle güneşe maruz kaldığında yüzde döküntülerin belirginleştiğini söyledi. Bazı hastalarda açıklanamayan düşükler ve kansızlık da görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Can, "Tedavi sürecinde düzenli olarak romatoloji uzmanına başvurulması çok önemlidir. Özellikle 15-40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık rastlanmakla birlikte, her yaşta görülebilir. Lupus hastaları ömür boyu tedavi görmeli ve düzenli kontrollerini ihmal etmemelidir" diye konuştu.

Genç kurye Ata, mezarı başında anıldı

Bursaspor'dan kanat takviyesi!

Kamu harcamalarında ihlal alarmı

Altın Çınar Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

6 asırlık gelenek Yıldırım'da yaşatılıyor

Gazze'de ölü sayısı 52 bin 829'a yükseldi

Bursa’da trafik kazası: 3 yaralı

Erdoğan ve Macron’dan barış diplomasisi

Rusya-Ukrayna savaşında barış masası İstanbul'da mı kurulacak?

DAĞDER’de seçim heyecanı!

Emine Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı

Ertuğrul Ersoy yuvaya döndü

Marmara’nın turistik körfezi müsilajla kaplandı

2025'te 369 bin sürücüye kırmızı ışık ihlali cezası

Bursa'da otomobil ile motosikletin çarpışması kamerada; 1 yaralı

Batman'da iş yeri kurşunlayan ve adam kaçıran suç örgütü çökertildi: 9 tutuklama

Bosna Hersek’teki Türk medya temsilcileri Mostar Belediye Başkanı Kordić ile görüştü

Sinem Ünsal’dan Uzak Şehir’le ilgili açıklamalar

İstanbul - Beşiktaş’ta eğlence mekanına silahlı saldırı kamerada: 'Yanımdakiler mekana sıkınca ben de havaya sıktım'

Bolu’da üretilen 5 milyon 230 bin yavru sazan, akarsulara bırakıldı

Kolombiya'da sel ve toprak kayması: 5 ölü

Beşiktaş Belediyesi’nden 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı şenliği

Çocuklar, doğa tatilinde satranç turnuvasında mücadele etti

Anne ve anne adaylarına bebek sağlığı eğitimi

Yeni itfaiyeciler göreve hazır

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde sel: 62 ölü

‘Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor’

Guterres, Hindistan ve Pakistan arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı

Hesabına gelen para yüzünden askere gidemeyecek

"Engelsiz Eğitim Bağı" projesiyle veliler, öğrencileri hakkında bilgileri hızlı ve güvenli bir şekilde öğrenebilecek

Yükleniyor