Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu

Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu

GÜNDEM 11.06.2024 13:17:40 0
Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu
Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerde de 13 yıldır konuşulan Adem amcanın dostu Yaren leyleğin 10 gün önce hastalanan yavrusu tedavi edilerek yuvasına bırakıldı.
Bursa’nın Karacabey ilçesi Eskikarağaç köyünde belgesellere konu olan Yaren leylek ve Adem Yılmaz’ın dostluğu bu yıl da devam ediyor. Yaren leylek ve eşi Nazlı’nın 1,5 ay önce 4 tane yavrusu dünyaya geldi. Yavrulardan 2 tanesi hava şartları ve enfeksiyondan dolayı 1 ay önce telef oldu. Kalan 2 yavrusunun bir tanesi de 10 gün önce enfeksiyon kaptı ve hastalandı. Yaren leyleğin yavrusunun hastalandığı haberini alan Milli Parklar’a bağlı Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye alındı. Yavruda, sıvı alınımının azlığına bağlı olarak hafif bir enfeksiyon tespit edildi. Buna bağlı olarak mineral ve vitamin kaybı yaşayan yavruya 7 gün boyunca ilaç tedavisi uygulandı. Bu süre içerisinde ilaç tedavisi haricinde de mineral, vitamin, protein ve kalorisi yüksek gıdalarla beslendi. Tedaviye olumlu yanıt veren Yaren leyleğin yavrusu bugün itibariyle de eski yuvasına kavuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, "30 Mayıs’ta Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’mize getirilen Yaren leyleğin yavrusu bugün itibariyle eski yuvasına geri koyuldu. Gördüğümüz kadarıyla Yaren leylek eşi ile bunu kabullendi. Bize geldiğinde yavrumuz su, mineral kaybı ve enfeksiyon belirtileri göstermişti. Veterinerimiz tarafından güçlü bir beslenme ve ilaçlarla tedavisi yapıldı. İlk önce kıyma ve mama karışımı ile doğrudan beslenmesine yardımcı olundu. Daha sonra kendisinin önüne koyulan yiyecekleri yiyerek güçlendiği görüldü. Şu an durumu iyi. Biz gözlemlerimizi devam ettireceğiz. Göç zamanı geldiğinde ailesi birlikte uzun bir sürece başlayacaktır" dedi.
Yaren leyleğin devamlı izlenmesinin süreceğini belirten Çiçek, "Halkalama dediğimiz şey yapılarak gittiği göç yolları takip edilecek. Onun nereye gittiğini görme fırsatı bulacağız. İleriki zamanda GPS yoluyla hangi göç yolunu takip ettiğini görmek istiyoruz. Bir sonraki yıl geri dönüşünün izlenmesi için takılan bu halkanın faydası görmüş olacağız" diye konuştu.
Bu halkanın sadece yavruya takılabildiğinin altını çizen Çiçek, "Bu hayvanlar yabandır. İnsan temasının en az derece dokunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Çiçek, yavrunun bir ismi olmadığını ama ilerleyen zamanlarda bir anket ile isim bulunması için çalışma yapılabileceğini de işaret etti.
13 yıldır Yaren leyleği besleyen Adem Yılmaz ise, "İlk zamanlarda 4 yavrusu olunca sevinmiştik. Sonra hava şartları ve enfeksiyon sonucu 2 yavrusunu kaybettik. 3. yavrusu da bir hafta sonra rahatsızlanınca tedavisine başlandı. Bugün yuvasına geri koyuldu. Çok mutlu oldum. Artık anne ve babasına kavuşmuş oldu. Bundan sonra Yaren ve ailesini beslemeye devam edeceğim. 13 yıldır hiç yavru kaybetmemiştik. Bu yıl böyle oldu ama sağlık olsun. Yaren leylek Ağustos sonu gibi göç yoluna başlar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Şehidin vasiyetini diyanet üstlendi

Dortmund sokakları kırmızı beyaz

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

Mert Müldür’ün golü Euro 2024’te ’haftanın golü’ seçildi

Bakan Şimşek'ten vergi düzenlemesi açıklaması

LGS sonuçları 28 Haziran'da açıklanıyor

Yangın sonrası Bursa Valiliğinden açıklama: "Yasaklanan alanlara girmeyin”

Düğün konvoyu yolu trafiğe kapattı, yüzlerce metre araç kuyruğu oluştu

Milli Futbol Takımı ikinci maçınca Portekiz'le karşılaşacak

Gazze'de ölü sayısı 37 bin 551'e yükseldi

Mehmet Şimşek, peşin kira vergisi düzenlemesiyle ne yapmaya çalışıyor?

Korupark otoparkındaki araç alev alev yandı

Sitenin bahçe kapısına dolanan yılan ecel terleri döktürdü

Bayram dönüşü tatilcilere yolda ayı sürprizi...

Bursa Devlet Tiyatrosu Keşanlı Ali Destanı oyununu Derince'de sahneledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit Astsubay Horoz'un ailesine başsağlığı mesajı

Bursaspor, Ahmet İlhan Özek’i transfer etti

Bayram tatilinin kaza bilançosu açıklandı

Bursa’da geri dönüşüm deposunda büyük yangın

Bursa’daki yangın kontrol altına alındı

Bursalılar milli maçı meydanlardan takip edecek

Hayvanları ‘uyutacak’ tasarının arkasında mama lobileri var

Bursa'da faciaya ramak kaldı

Milli Takım Portekiz yolcusu

Kandil'e hava harekatı düzenlendi

Bozdoğan-44 operasyonunda 4 terörist etkisiz hale getirildi

Bursa-Balıkesir il sınırında ormanlık alanda etkili olan yangın kontrol altına alındı

Bursa'da otomobilin çarptığı yaya yaşamını yitirdi

Tatilin ilk 6 gününde 49 kişi hayatını kaybetti

Sivas'ta yolcu otobüsü şarampole indi: 8 yaralı

Yükleniyor