Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu

Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu

GÜNDEM 11.06.2024 13:17:40 0
Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu
Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerde de 13 yıldır konuşulan Adem amcanın dostu Yaren leyleğin 10 gün önce hastalanan yavrusu tedavi edilerek yuvasına bırakıldı.
Bursa’nın Karacabey ilçesi Eskikarağaç köyünde belgesellere konu olan Yaren leylek ve Adem Yılmaz’ın dostluğu bu yıl da devam ediyor. Yaren leylek ve eşi Nazlı’nın 1,5 ay önce 4 tane yavrusu dünyaya geldi. Yavrulardan 2 tanesi hava şartları ve enfeksiyondan dolayı 1 ay önce telef oldu. Kalan 2 yavrusunun bir tanesi de 10 gün önce enfeksiyon kaptı ve hastalandı. Yaren leyleğin yavrusunun hastalandığı haberini alan Milli Parklar’a bağlı Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye alındı. Yavruda, sıvı alınımının azlığına bağlı olarak hafif bir enfeksiyon tespit edildi. Buna bağlı olarak mineral ve vitamin kaybı yaşayan yavruya 7 gün boyunca ilaç tedavisi uygulandı. Bu süre içerisinde ilaç tedavisi haricinde de mineral, vitamin, protein ve kalorisi yüksek gıdalarla beslendi. Tedaviye olumlu yanıt veren Yaren leyleğin yavrusu bugün itibariyle de eski yuvasına kavuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, "30 Mayıs’ta Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’mize getirilen Yaren leyleğin yavrusu bugün itibariyle eski yuvasına geri koyuldu. Gördüğümüz kadarıyla Yaren leylek eşi ile bunu kabullendi. Bize geldiğinde yavrumuz su, mineral kaybı ve enfeksiyon belirtileri göstermişti. Veterinerimiz tarafından güçlü bir beslenme ve ilaçlarla tedavisi yapıldı. İlk önce kıyma ve mama karışımı ile doğrudan beslenmesine yardımcı olundu. Daha sonra kendisinin önüne koyulan yiyecekleri yiyerek güçlendiği görüldü. Şu an durumu iyi. Biz gözlemlerimizi devam ettireceğiz. Göç zamanı geldiğinde ailesi birlikte uzun bir sürece başlayacaktır" dedi.
Yaren leyleğin devamlı izlenmesinin süreceğini belirten Çiçek, "Halkalama dediğimiz şey yapılarak gittiği göç yolları takip edilecek. Onun nereye gittiğini görme fırsatı bulacağız. İleriki zamanda GPS yoluyla hangi göç yolunu takip ettiğini görmek istiyoruz. Bir sonraki yıl geri dönüşünün izlenmesi için takılan bu halkanın faydası görmüş olacağız" diye konuştu.
Bu halkanın sadece yavruya takılabildiğinin altını çizen Çiçek, "Bu hayvanlar yabandır. İnsan temasının en az derece dokunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Çiçek, yavrunun bir ismi olmadığını ama ilerleyen zamanlarda bir anket ile isim bulunması için çalışma yapılabileceğini de işaret etti.
13 yıldır Yaren leyleği besleyen Adem Yılmaz ise, "İlk zamanlarda 4 yavrusu olunca sevinmiştik. Sonra hava şartları ve enfeksiyon sonucu 2 yavrusunu kaybettik. 3. yavrusu da bir hafta sonra rahatsızlanınca tedavisine başlandı. Bugün yuvasına geri koyuldu. Çok mutlu oldum. Artık anne ve babasına kavuşmuş oldu. Bundan sonra Yaren ve ailesini beslemeye devam edeceğim. 13 yıldır hiç yavru kaybetmemiştik. Bu yıl böyle oldu ama sağlık olsun. Yaren leylek Ağustos sonu gibi göç yoluna başlar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan’dan Avrupa’ya güvenlik çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan nüfus uyarısı

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Bursa’da Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi 4 kat artırıldı

Bursa’da saç ekimi talebi artıyor: Doğru merkez seçimi neden kritik?

Bayraktar TB3 Baltık Denizi’nde tek uçan hava aracı oldu

Nilüfer Belediyesi’nden 64 mahallede erzak desteği

Terörsüz Türkiye Komisyonu raporunu tamamladı

Bursa’da deniz taştı, yollar göle döndü

Uludağ’da kar bereketi turizmi canlandırdı

Osmangazi’de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Osmangazi Ramazan’a dolu dolu hazırlanıyor

Donald Trump’tan Ramazan mesajı

Bursa Nilüfer’de su kesintisi uyarısı

Gazze’de bombalar olmadan ilk sahur

Mustafa Bozbey: Tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutluyorum

Bursa emniyetinden 700 personelli operasyon

Komisyon bir kez daha toplanıyor: Ortak raporda sona gelindi

Bursa'da motosiklet kazasında hayatını kaybeden genç gözyaşlarıyla uğurlandı

İnegöl’de uyuşturucu sevkiyatına polis baskını

BESAŞ ramazan pidesi 25 liradan satışta

İnegöl'de öfkeli genç ablasını bıçakla rehin aldı

Yenişehir’de Komutan Büğdüz’e duygusal veda

Bursa’nın yerli otomobili Amperino yatırımcısını bekliyor

TİMBİR Yönetimi şubat toplantısını online yaptı

Yıldırım Belediyesi’nden Ramazan’a özel etkinlik ve iftar programları

İnegöl'de mobilya ustası frezeye kaptırdı: 3 parmağı kesildi

Yenişehir’de muhtarlarla birlik mesajı

Osmangazi’de camiler Ramazan’a hazır

Devlet Bahçeli yıllar önceki püskevit açıklamasına açıklık getirdi

Yükleniyor