Yeni kira düzenlemesi kapıda: Yüzde 25 sınırı kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasıyla birlikte, 1 Temmuz 2024'ten itibaren konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının kalkacağı ve kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalamasına göre belirleneceği bildirildi.

EKONOMİ 23.05.2024 11:52:00 0
Yeni kira düzenlemesi kapıda: Yüzde 25 sınırı kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları doğrultusunda, 1 Temmuz 2024 itibariyle konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının kalkacağı ve yeni düzenlemenin uygulanacağı bildirildi. Yeni düzenleme, Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalamasına göre kira artış oranlarının belirlenmesini öngörüyor.

8 Haziran 2022'de Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmiş ve bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, 2 Temmuz 2024 itibarıyla kira artış oranları Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması esas alınarak yapılacak. Nisan ayı verilerine göre bu oran yaklaşık yüzde 59.64 seviyesinde bulunuyor. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu düzenlemenin kiralık evlerin artmasına katkı sağlayacağını ve boş dairelerin kiraya verileceğini belirtti.

Özelmacıklı, kira artış oranlarındaki yeni düzenlemenin kiracılar ve mal sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları azaltabileceğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 25 kira sınırının uzatılmayacağına dair açıklamalarının ardından, piyasada bu sınırın gerçekçi bir şekilde uygulanamadığı gözlemlendi. 2 Temmuz’dan itibaren yenilenen tüm kira kontratlarında kira artışları Tüketici Fiyat Endeksi’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden yapılacak. Bu durumun, özellikle kiracılar ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkları ve hukuki iş yükünü azaltması bekleniyor. 2023 yılında kira ve tahliye davalarının sayısının 120 bin seviyelerine ulaştığını belirten Özelmacıklı, yeni düzenlemenin bu sayıyı düşürebileceğini ifade etti.

Son olarak, Özelmacıklı, kira oranlarındaki beklenen yeni düzenlemenin boş dairelerin satışa veya kiralığa çıkmasını teşvik edeceğini belirtti. Yüzde 25 kira sınırının kaldırılması ile mal sahiplerinin boş tuttukları gayrimenkulleri tekrar kiraya verme konusunda daha hevesli olabileceğini söyledi. Bu durumun, kiracı ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne katkı sağlaması umuluyor.

İran'da saldırılarda Geçici Savunma Bakanı hayatını kaybetti

Saç ekimi ve saç simülasyonu: Doğru yöntem, doğru hasta, doğru sonuç

Bursaspor'dan Muhammed Demir açıklaması!

İnegöl Belediyesi iftarında birlik ve beraberlik mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Orta Doğu mesajı: Tedbirlerimiz hazır

Ramazan’da Yıldırım’da dayanışma seferberliği

BESAŞ’ın Ramazan pidesine Bursalıdan yoğun talep

DownTown artık İstanbullu grupta

Demirtaş’ta Ramazan sofrası kuruldu

Gençler Nilüfer’de ifade özgürlüğünü tartıştı

Hakan Fidan'dan İran konusunda net mesaj: Türkiye her zaman kendini korur!

Bir şehrin Ramazan kültürü, Bursa!

Bursa Jandarmasından öğrencilere narkotik eğitimi

Bursa iş dünyası ‘Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi

Mine Türker’den Dünya Kupası’nda 2 gümüş madalya

Halı sahada kalp krizi anları kamerada

Büyükşehir’den sosyal tesis hamlesi

Akaryakıtta çifte zam yolda!

Kirada tavan zam oranı belli oldu!

Şubat ayı enflasyon rakamları belli oldu

Milletvekili dağılımı güncellendi, Bursa 2 bölge oldu!

İnegölspor otobüsüne kavuştu

Bursa'da borçlar sıfırlandı!

Bursalı sporcu Türkiye ikincisi!

AK Parti'den 19 maddeli yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe büyük zam!

Nilüfer’de Medeni Kanun’un 100. yılı konuşuldu

İran’da geçici Liderlik Konseyi göreve başladı

Bursa’da 24 yıl hapis cezalı şahıs yakalandı

Başkan Yılmaz’dan Soydaşlara ziyaret

Hamaney'in suikastine giden ve aylar süren istihbarat takibinin ayrıntıları

Yükleniyor