Yeni kira düzenlemesi kapıda: Yüzde 25 sınırı kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasıyla birlikte, 1 Temmuz 2024'ten itibaren konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının kalkacağı ve kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalamasına göre belirleneceği bildirildi.

EKONOMİ 23.05.2024 11:52:00 0
Yeni kira düzenlemesi kapıda: Yüzde 25 sınırı kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları doğrultusunda, 1 Temmuz 2024 itibariyle konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının kalkacağı ve yeni düzenlemenin uygulanacağı bildirildi. Yeni düzenleme, Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalamasına göre kira artış oranlarının belirlenmesini öngörüyor.

8 Haziran 2022'de Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmiş ve bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, 2 Temmuz 2024 itibarıyla kira artış oranları Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması esas alınarak yapılacak. Nisan ayı verilerine göre bu oran yaklaşık yüzde 59.64 seviyesinde bulunuyor. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu düzenlemenin kiralık evlerin artmasına katkı sağlayacağını ve boş dairelerin kiraya verileceğini belirtti.

Özelmacıklı, kira artış oranlarındaki yeni düzenlemenin kiracılar ve mal sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları azaltabileceğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 25 kira sınırının uzatılmayacağına dair açıklamalarının ardından, piyasada bu sınırın gerçekçi bir şekilde uygulanamadığı gözlemlendi. 2 Temmuz’dan itibaren yenilenen tüm kira kontratlarında kira artışları Tüketici Fiyat Endeksi’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden yapılacak. Bu durumun, özellikle kiracılar ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkları ve hukuki iş yükünü azaltması bekleniyor. 2023 yılında kira ve tahliye davalarının sayısının 120 bin seviyelerine ulaştığını belirten Özelmacıklı, yeni düzenlemenin bu sayıyı düşürebileceğini ifade etti.

Son olarak, Özelmacıklı, kira oranlarındaki beklenen yeni düzenlemenin boş dairelerin satışa veya kiralığa çıkmasını teşvik edeceğini belirtti. Yüzde 25 kira sınırının kaldırılması ile mal sahiplerinin boş tuttukları gayrimenkulleri tekrar kiraya verme konusunda daha hevesli olabileceğini söyledi. Bu durumun, kiracı ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne katkı sağlaması umuluyor.

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Başkan Bozbey'den su çağrısı

Kaçış hazırlığındaki FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi

Oktay Yılmaz: Sürdürülebilir su yönetimi Bursa'nın önceliği

MHP’nin 2 numarasından erken seçim için tarih

Davut Gürkan: "İyi ki AK Parti var, İyi ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var"

Harmancık’ta kafa kafaya çarpışma: 1’i ağır 3 yaralı

İnegöl’de forklift kazası can aldı

MHP'li Büyükataman: Terörsüz Türkiye siyasi tercih değil milli meseledir

Altın firmasından kaza açıklaması: Sabotaj yok

BBBUS hattı Havaist’e devredildi!

Borsa'da tarihi rekor: Bist 100 endeksi 13.000 puanı aştı

Marmarabirlik’ten üreticisine 860 milyon tl ödeme

İstanbulda'da 2 İETT otobüsü kafa kafaya çarpıştı

Orhangazi’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Burdur’da yolcu otobüsü devrildi: 12 yaralı

Bursa’nın dahil olduğu siber operasyonda 68 şüpheli tutuklandı

İnegöl’de israfa karşı atıksız sofra

Osmangazi’de okuma ve tasarım buluştu

İnegöl’de 9 kaçak göçmen yakalandı

Bursa'da kentsel dönüşüm dönemi

Bakan Göktaş: Sosyal medya düzenlemesi oldukça önemli

Hakan Fidan Gazze Barış Kurulu belgesini imzaladı

Numan Kurtulmuş: Soykırımın hesabı sorulmadan insanlığa huzur yok

Sadettin Saran’ın aylık geliri ortaya çıktı

Bursa'da müstakil ev alev alev yandı

TCMB faiz kararını açıkladı

Sadettin Saran adliyede

Yenişehir kapalı havuzuna kavuştu

Sanayinin yeni dili: Fabrikalarda ‘Dijital Ruh’ devrimi

Yükleniyor