YENİ SİSTEM İÇİN 3 KHK ÇIKARILACAK

Türkiye 24 Haziran´dan sonra yeni bir döneme girdi.

YENİ SİSTEM İÇİN 3 KHK ÇIKARILACAK
/kanal16haber.com/2018-7/2/185214080b.mp4
SİYASET 2.07.2018 17:16:02 0

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ´NE GEÇİŞ İÇİN MERAKLA BEKLENEN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER, BU HAFTA GÜNDEM OLUŞTURACAK

Türkiye 24 Haziran´dan sonra yeni bir döneme girdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ne geçiş için mevcut hükümet, seçimden önce TBMM´den aldığı Yetki Yasası kapsamında iki Kanun Hükmünde Kararname çıkartacak.

İlk kararnameyle Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu´na yasalarda yapılan atıflar kaldırılacak. Atıfların 800 ayrı kanunu ilgilendirdiği belirtildi. Başbakan ve Bakanlar Kurulu ifadelerinin yer aldığı 5 bin civarında madde ayıklanacak. Başbakana ait tüm yetkiler, Cumhurbaşkanı´na aktarılacak.

TEŞKİLAT YASALARI İPTAL

İkinci kararname, hükümetin aldığı yetki yasası çerçevesinde tüm bakanlıkların teşkilat yasaları, mülga olacak şekilde iptal edilecek.

Bu hafta, Cumhurbaşkanı´nın yemininden önce çıkarılacak bu KHK´lar nedeniyle devlet işleyişinde bir boşluk olmaması için yürürlük maddelerinde önlem alınacak. Yürürlük maddelerinde, yenileri kurulana kadar mevcut sistemin devam edeceği belirtilecek.

İLK KEZ YAYIMLANACAK

Cumhurbaşkanı´nın yemin edip göreve başlamasıyla yeni hükümet kurulmuş olacak ve yetki yasası görevini tamamlayacak. Cumhurbaşkanı tarafından 1 No´lu kararname yayınlanacak. Bu kararnameyle bakanlıkların kuruluşu gerçekleştirilecek, yeni teşkilat şeması belirlenecek.

16 bakanlığın kuruluşuna ilişkin kararnamelerin yayınlanmasının hemen ardından da yeni bakanlar atanacak.