Toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan yeni binalara, enerji tüketiminin yüzde 10’unu, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama zorunluluğu geldi.
Bu da her yıl 30 bin yeni binanın yenilenebilir enerji kullanımını gerektirecek. Kanal 16’nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube eski Başkanı Erdal Aktuğ, söz konusu düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekerek, yeni kararın yetki karmaşasına yol açacağını da savundu.
---------------------------------
Toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan yeni binalarda, enerji tüketiminin yüzde 10’unu, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama zorunluluğuna yönelik karar yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’ne yollanan yazıda, binaların enerji tüketim ihtiyaçları için kurulacak off-grid güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin düzenlenebileceği ifade edildi. Alınacak bu izinler sayesinde, binalara yönelik off-grid güneş ve rüzgar enerjisi sistem kurulumları, İmar Kanunu açısından yasal alt yapı kazanmış olacak. Böylece her yıl 30 bin yeni binanın yenilenebilir enerji kullanması gerekecek.
“PROJELER KİME ONAYLATILACAK BELLİ DEĞİL”
Kanal 16’nın sorularını yanıtlayan Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Erdal Aktuğ, söz konusu düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekti. “Aslına bakarsanız bu düzenleme, kapasite sorunu nedeniyle oluşan açmazın önüne geçmek için düşünülmüş” diyen Aktuğ, “Belediyeler ve kamu nezdinde offgrid sistemlerin yasalaştırılması ve bugüne kadar resmi anlamda kaydı olmayan offgrid sistemlerin sorgulanabileceği anlamına da geliyor. Tak çalıştır ya da offgrid sistemlerin hepsi artık belediyelerin ve EDAŞ’ların merceği altında” dedi. Belediyelerin önüne ilk kez offgrid sisteminin ruhsata işleme ve bir nevi GES’e uygunluk konusunun geldiğini belirten Aktuğ, “Şimdi belediyede proje onayı yetkilisisiniz. Kapasite olmadığı için 2 bin metrekare alan için offgrid projesi geldi önünüze, kime onaylatacaksınız? TEDAŞ ve dağıtım şirketiyle ilgisi yok. Nasıl olacak da vatandaş ruhsat alacak? Tam da bu noktada Elektrik Mühendisleri Odası’na yeni bir hizmet ve kazanç kapısı açıldı. Şahsi görüşüm, bu tip projeler, yarı kamu kuruluşları olan odadan kontrol edilip resmileşince, işlem resmileşmiş olacak. Tabii buna odamızın sahip çıkması ve takip etmesi şartıyla. Peki sonra belediyeler ne yapacak? Eski projelere de bakacak, gelen şikayetleri değerlendirecek ve belki ruhsat iptallerine kadar gidilecek. Ardından yine şahsi görüşüm, enerji verimliliği düzenlemesi gelecek ve onaysız projeler yasaklanacak. Belki bu durum odamız tarafından iyi kullanılırsa, meslektaşlarımızın yıllardır yakındığı ‘oda ne yapıyor?’ sorusuna başka bir yanıt olabilir. Ayrıca vatandaş, sırf düzenlemeye dayanarak bu yapıları ilgili belediyeye şikayet ederse, belediye yıkım kararı bile çıkartabilir. O zaman ne olacak?
YEŞİL MUTABAKAT HEDEFİNDEN UZAĞIZ
Aktuğ, yaklaşan 2030 AB Yeşil Mutabakatı’na dikkat çekerek, “Kapasite yok, teşvik yok, bürokrasi çok. O zaman sorarım yetkililere, önümüzde tüm bu engeller duruyorken nasıl tutturacağız AB ile imzaladığımız Yeşil Mutabakatı’nı? Buna bağlı olarak ihracat ve 2050 nötr iklim hedeflerini?” diye konuştu.
HABER: Mustafa ÖZDAL