Yeni nesil araç teknolojileri için BTSO’dan ‘mükemmel’ adım

‘Yeni Nesil Araç Teknolojileri Sektörel Mesleki Eğitim ve Öğretim Yeterlilik ve Geliştirme Merkezi’ firmaların istihdamına katkı sağlıyor.

GÜNDEM 24.03.2025 11:43:00 0
Yeni nesil araç teknolojileri için BTSO’dan ‘mükemmel’ adım

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı BUTGEM Hibrit, Elektrikli ve Otonom araç teknolojileri alanında sektöre nitelikli işgücünün yetiştirilmesi maksadıyla ‘Yeni Nesil Araç Teknolojileri Sektörel Mesleki Eğitim ve Öğretim Yeterlilik ve Geliştirme Merkezi’ ile firmaların istihdamına katkı sağlıyor. Merkez, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

 


BTSO Eğitim Vakfı Koordinatörü Murat Kurtlar, merkezin 12.000 metrekarelik bir alanda faaliyet gösterdiğini ve sektördeki talepleri karşılamak adına özellikle otomotiv endüstrisinin geleceğini şekillendiren yeni nesil araç teknolojileri üzerine eğitimler verildiğini söyledi. BTSO öncülüğünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Avrupa Birliği İnsan Kaynakları Geliştirme Programı hibe desteğiyle Türkiye’nin otomotiv üretim üssü Bursa’ya kazandırılan merkezde elektrikli araçlar, hibrit araçlar ve otonom sürüş kabiliyetine sahip araçların bakım/onarımı üzerine kurulu olduğunu kaydeden Kurtlar,“Eğitimlere katılanlar yeni nesil araç teknolojilerinin bakım ve onarım süreçleri hakkında sürekli güncellenen bilgileri öğreniyor. Merkezin eğitim programında, katılımcılar sadece teorik bilgi almakla kalmayıp, araç üzerindeki uygulamalı eğitimlerle de bu bilgileri pekiştiriyor.”


Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Sertifikasyon Süreci
Eğitim programlarının sonunda, katılımcıların Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yapılan sınavlara girebileceklerini belirten Kurtlar, “Eğitimler sonrası MYK sınavında başarılı olanlar sertifika alarak, çalıştıkları kurumlarda bu yeni nesil araçlarla ilgili müdahalelerde bulunabilecek yetkinliğe sahip oluyorlar. Eğitim sonunda araçlardaki arıza tespitleri, ölçümler ve onarımlar hakkında derinlemesine bilgi sahibi oluyorlar. BTSO vizyonuyla hayata geçen merkezimiz de eğitim programları, katılımcıları sadece araç teknolojileri hakkında bilgilendirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu yeni araç türlerine yönelik gerekli sertifikaları ve yetkinlikleri kazandırıyor.”

Elektrikli Araç Satışları Artıyor
Türkiye'de elektrikli araçların pazar payının hızla arttığını ifade eden Kurtlar şöyle devam etti: “Dünya genelinde yollarda dolaşan her 7 aracın 1’i elektrikli. Çin’de her 3araçtan 1’i elektrikliyken, Norveç’te ise her 5 araçtan 4’üelektrikli. Türkiye de ise elektrikli binek otomobillerin sayısı 2024 yılı sonu itibarı 184 bin seviyelerinde. Dolayısıyla potansiyelimiz çok var ve bu hacim her geçen yıl eksponansiyel olarak artmakta. Mükemmeliyet Merkezimiz Türkiye’nin de elektrikli ve hibrit araç pazarındaki yerini daha yoğun bir şekilde alabilmesi amacıyla bu büyüyen pazara yönelik olarak, özellikle kurumlar ve bağımsız servisler için gerekli eğitimleri vermeye devam ediyor.” dedi.

 

 
Bursa'dan Dünya Standartlarına
Merkezin kurumsal firmaların yanı sıra, aynı zamanda bağımsız servislere ve bireysel eğitim almak isteyen kişilere de eğitim verdiğini ifade eden Kurtlar, “Katılımcılara, elektrikli, hibrit ve otonom sürüş kabiliyete sahip araçların bakım ve onarım süreçleri hakkında dünya genelindeki gelişmeleri ve en iyi uygulamaları aktarmayı amaçlayan mükemmeliyet merkezimiz, Bursa'yı otomotiv sektöründe eğitim alanında da öne çıkarıyor.” açıklamalarında bulundu.

Mansur Yavaş: Ankara tarihinin en kurak dönemini yaşıyor

Uraloğlu: Demir yolları ara tatile hazır

Bursa'da otobüs şoförü kar topu atan çocukları sopayla kovaladı

Yıldırım’da örnek öğrenci davranışı

İnegöl'de internet kablosunu çalan 2 kişi tutuklandı

Bursa'da tek katlı ev alev aldı

MSB’den Mehmetçik vurgusu

Şadi Özdemir’den Ankara’da Nilüfer temasları

Bursa'da yola fırlayan çocuğa çarpmamak için manevra yapan sürücü yaralandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Hepimiz adına yatıyorlar

Yıldırım Belediyesi’nden sokak hayvanlarına sıcak yuva

Kar yağışı Sapanca Gölü’ne can suyu oldu

Ahmet Davutoğlu: Komisyon raporu gecikiyor

Ali Babacan: Emekli hakkını istiyor

İntam, Tower Plaza, Carrefour: 3 proje tek kader

2025 Kayıtlardaki en sıcak üçüncü yıl oldu

Bolu’da deprem raporu: İki hastane yıkılacak

Kadın hakimi vuran savcının görev yeri şaşırttı!

Uludağ'da 3 kişinin öldüğü yangında istenen ceza belli oldu!

Nilüfer’de Durkheim söyleşisi

Osmangazi’de Kar Yağışına Karşı Yoğun Mesai

18. Uluslararası MEB Robot Yarışması 6-8 Mayıs’ta Antalya’da

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yarından itibaren başlıyor...

İnegöl Belediyesi’nden Oylat’ta yıllık değerlendirme buluşması

TÜİK açıkladı: Tavuk eti ve süt üretimi azaldı

İran ekonomisi dibe vurdu kriz büyüyor

Büyükşehir’den çevre için önemli iş birliği

UEDAŞ Uludağ’da 7/24 sahada

Bursa'da fethin 700. yıl heyecanı yaşanıyor

Uludağ'da kar kalınlığı 1 metreye yaklaştı; tatilciler akın etti

Yükleniyor