Yenişehir’e dev yatırımlar geliyor: Gıda OSB, salça fabrikası ve üretici hali

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, ilçeye planlanan dev yatırımları Kanal 16’da açıkladı.

GÜNDEM 27.08.2024 14:31:00 0
Yenişehir’e dev yatırımlar geliyor: Gıda OSB, salça fabrikası ve üretici hali

Mustafa Özdal’ın konuğu olan Özel, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Yenişehir’e üretici hali ve salça fabrikası kurulacağını belirterek, Gıda OSB için de çalışmalara başladıklarını kaydetti. “Yenişehir kalkınacak, Yenişehir büyüyecek” diyen Özel, bakir olarak nitelendirdiği kentin Doğu’sunun yatırım için çok elverişli olduğunu belirerek, “Yatırımcıları, biran önce ilçemize davet ediyorum. Erken kalkan yol alır” dedi. 

Göreve gelmeden önce ilçenin sorunlarını çözmek ve vaatleri gerçekleştirmek için Yenişehirlilere söz verdiklerini anlatan Özel, “Sözlerimizi bir bir yerine getiriyoruz. Ekmek 1 lira olacak dedik, oldu. Ürünü 3 liradan 15 liraya çıkan biber üreticisinin sorunlarını da çözüyoruz” dedi. Göreve geldiklerinde Yenişehir Belediyesi’nin 104 milyon liralık borcu olduğunu tespit ettiklerini anlatan Özel, borcun kapanması ve gelirin artması için çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi. 

 

--------------------

 

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Kanal 16 Genel Koordinatörü Mustafa Özdal’ın sorularını yanıtladı. İlçeye gelecek dev yatırımların müjdesini veren Özel, biber krizinin aşılmasının perde arkasını da anlattı. 1 liraya satılan ekmek ve belediyenin borç miktarının da konuşulduğu programda Özel, Yenişehir’i tarıma dayalı sanayiyle kalkındıracakların ı kaydetti. 

 

“BİBER ÜRETİCİSİNİN SORUNUNU PAYDAŞLARLA ÇÖZDÜK” 

 

Yenişehir’in tarım ve hayvancılığın merkezi olduğunu hatırlatan Özel, coğrafi işaret aldıkları biberde, bu dönem arz fazlası yaşandığını ve üreticinin elinde yüksek miktarda mahsul kaldığını belirtti. Bu yıl 175 bin ton biber üretiminin olacağını sözlerine ekleyen Özel, şöyle devam etti: “105 bin ton biber toplandı, 70 bin ton daha toplanacağını öngörüyoruz. Sezon başında biber fiyatları 50 lira civarındaydı ve bu fiyat çiftçimizin yüzünü güldürdü. Ancak olumsuz iklim şartları ve arz fazlası nedeniyle biber fiyatları 50 liradan 3 liraya kadar düştü. Çünkü üretici geçen sene çok fazla mısırlık tohum üretince, bu yıl fasulye ve bibere yöneldi. Arz arttı ancak tüketim azaldı. İhracat dörtte üçe düştü. Tablo olumsuz olunca biz hemen aralarında Yenişehir Tarım Müdürlüğü, TKDK, Yenişehir Tarım ve Kredi Kooperatifi’nin de olduğu sektör paydaşlarını aynı masada buluşturduk. İkinci toplantıya Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma temsilcileri de katıldı. Bu arada eski Vali Mahmut Demirtaş’ın da katkıları oldu. 10 maddelik acil eylem planı oluşturduk. Zincir ve yerel marketlerle görüştük, ihracat arayışlarımız oldu. Tüm bu çabalarımız sonuç verdi. Ukrayna’ya biber ihracatı yapmaya başladı üreticilerimiz. Biber fiyatı da 15 liraya kadar yükseldi. Ancak ben bu fiyatın yukarıya doğru dengeleneceğini düşünüyorum.”

 

“BORCUMUZ 104 MİLYON” 

 

Başkan Özel, Yenişehirlilere verdikleri şeffaflık sözü gereği, Yenişehir Belediye Meclisi toplantılarının artık canlı verildiğini belirerek, 31 Mart öncesi söz verdikleri gibi belediyenin borcunu kamuoyuna ilan ettiklerini kaydetti. Yenişehir Belediyesi’nin 104 milyon lira borcu olduğunu ifade eden Özel, “Bu borç ödenmeyecek bir borç değil ama önemli olan sürdürülebilir olması. Maalesef personel maaşlarının  ödenmesinde güçlük çekildiğini ve piyasaya ciddi borçlar olduğunu tespit ettik. 31 Mart’tan önce emekli olan personelin tazminatları bile bize kaldı. Ancak borcu kapatmak ve gelirleri arttırmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi. 

 

YENİŞEHİR’E 3 DEV PROJE 

 

Başkan Özel, Yenişehir’e gelecek dev yatırımları da açıkladı. İlçenin tarım kimliğine dikkat çeken Özel, “Bu kapsamda çiftçilerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Çünkü Yenişehirlilerin önemli bölümü hayvancılık ve çiftçilikle geçimini sağlıyor. Onların sorunlarını çözmek, tüm Yenişehir halkının faydasına olacak. Bunun için somut adımlar atıyoruz. Bu kapsamda ilçemizde bir Gıda OSB kuracağız. Bunun için yer arayışlarına başladık” diye konuştu. Özel, çiftçiyi kalkındırmak için üretici hali projesini de hayata geçireceklerini kaydetti. Seçimlerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ilçeye gelerek, Yenişehir’i kalkındırmak için ne yapılmasını gerektiğini sorduğunu belirten Özel, şöyle devam etti:  “Başkan Bozbey’e ilçeye bir üretici hali kazandırmak istediğimizi ve bu yatırımın birinci önceliğimiz olduğunu söyledik. Sağ olsun Başkan da 

elinden ne geliyorsa yapma sözü verdi. Bu konu ilk Büyükşehir Meclisi’nde gündeme gelecek. Üretici halinin  arazisini Yenişehir Belediyesi bulacak, üst yapısını da Bursa Büyükşehir Belediyesi 

inşa edecek. Üretici hali, çiftçinin ürünün değerlenmesinden, planlamasına ve iyi tarım yapılmasına kadar büyük faydaları olan  bir yatırımdır.” 

Yenişehir’e Büyükşehir Belediyesi desteği ile kazandırılacak bir diğer yatırımın ise salça veya turşu fabrikası olduğunu belirten Özel, bu iki tesisten biri konusunda da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden söz aldıklarını ifade etti. Tüm bu yatırımların Yenişehir’in gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Özel, “Yenişehir kalkınacak, Yenişehir büyüyecek, siz de buna şahit olacaksınız” dedi. 

 

“KENTİN BATI’SI YATIRIMA DOYDU” 

 

Kentin Batı’ya olan gelişiminin tamamlandığını düşünen Özel, bundan böyle yatırımların daha bakir olan Doğu’ya kayacağını belirtti. Bunun için yatırımcılara çağrı yapan Özel, “Yenişehir, yeni yatırımlar için çok elverişli bir ilçe. Biz ilçenin tarıma dayalı gelişmesini istiyoruz. Doğal yaşamı bozmamaları ve çevreyi kirletmemeleri kaydıyla yatırımcıları, Yenişehir’e davet ediyoruz. Yenişehir, hız trenin 2 istasyonunun olduğu, hava ulaşımını içinde barındıran son derece elverişli bir lokasyona sahip. Aynı zamanda lojistik merkezi için de uygun bir yer. Yatırımcıların bir an önce gelmesi gerekir. Erken kalkan yol alır. Biz her türlü desteği  vermeye hazırız” dedi. 

 

TÜRKİYE’NİN EN UCUZ EKMEĞİ YENİŞEHİR’DE 

 

Başkan Özel, sosyal belediyecilik alanında da ciddi çalışmalar yaptıklarını ve her gün yüzlerce aileye sıcak yemek dağıtıklarını, diğer yandan 9 bin kişiye ücretsiz ekmek verdiklerini belirtti. Tüm bunların dışında, her gün bin adet ekmeği 1 liradan sattıklarını anlatan Özel, “6 yıl önce ekmek 1 lira 25 kuruştu. Biz, seçilirsek ekmeği 1 lira yapacağımıza söz vermiştik. Aradan 6 yıl geçti ve maliyetler çok fazla arttı ama biz sözümüzü yerine getirdik” diye konuştu. 


Haber:Mustafa ÖZDAL


Bursa'da motokurye kaza sonucu hayatını kaybetti

Böyle dolandırıcılık pes dedirtti

Narin'in cinayetinde tutuklu sayısı arttı

İkiz kardeşlerden Dünya şampiyonluğu

Osmangazi'de temizlik seferberliği

İnegöl Tarihi Mehteri Kızılmeydan'da!

Başkan Taban kariyer gününde öğrencilerle buluştu

Çeşni

Terör yuvalarına mehmetçik pençesi: 19 terörist etkisiz hale getirildi

Erkan Aydın, merak edilen tüm soruları yanıtlayacak

Yatırımın yeni formülü “Artı Kira”

Bursaspor’a 42.000 TL ceza!

Ata saldıran köpek yakalandı

Koza Han'ın 534 yıllık tarihi mescidi

Sinemalarda bu hafta

Mevlid Kandili yarın idrak edilecek

Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi sonucu açıklandı

Narin davasında tutuklama kararı: Anne ve ağabey dahil 8 kişi tutuklandı

Nilüfer Belediyesi’nde Erdal Aksünger’in gizemli görevi

Keles Belediyesi’nden üniversite öğrencilerine 5.000 TL eğitim desteği

"İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı’nda bayrak değişimi: Mehmet Hasanoğlu görevini İsmail Kaya’ya devrediyor

Yıldırım'da su kesintisi

İnegöl Belediyesi'nden öğrencilere büyük jest

Osmangazi'de Atatürk’ün şarkılarıyla unutulmaz gece

Bursa’da trafik kazası

İnegöl'de motosiklet kazası

Şevval Sam’dan iki kuşağı birleştiren plak: "Rock’ı Severiz"

Bursa'nın Kurtuluşu fotoğraflarla anıldı

Aysel Özgan Paris 2024'te atıcılıkta gümüş madalya kazandı

Yıldırım'da Kış Spor Okulları 14 Eylül'de başlıyor

Yükleniyor