Tarih: 20.09.2024 09:45

Yıldırım şantiyeye dönüşecek ,30 bin yeni konut hedefi

Facebook Twitter Linked-in

 

Yıldırım şantiyeye dönüşecek

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, piyasa koşulları iyileştiğinde, kentsel dönüşüme hız vereceklerini belirterek, “Bu dönem 30 bin yeni konut üreteceğiz. Yıldırım gerçek anlamda şantiyeye dönüşecek” dedi. Vatandaşa da seslenen Yılmaz, kentsel dönüşümde hiç kimsenin dairesine daire istememesi gerektiğini belirterek, “Nüfusu arttıracak bir kentsel dönüşüm modeli Yıldırım’ı daha yaşanabilir bir kente dönüştürmez” dedi.

Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nin Yıldırım’ın gözde mekanlarından biri olacağını belirten Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye yönetiminin 5 ayını da değerlendirdi. Yanlış işler oldukça muhalefet yapacağız, doğru işleri destekleyeceğiz” diyen Yılmaz, 5 aylık zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin elle tutulur bir projesini göremediklerini kaydetti. 

------------------------

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Haftanın Söyleşisi’nde Mustafa Özdal’ın sorularını yanıtladı. Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide Başkan Yılmaz, Yıldırım’ın vizyon projelerinden, kentsel dönüşüme, belediyenin mali tablosundan, Büyükşehir Belediye yönetimine, seçim değerlendirmesinden, siyasi geleceğine dair birçok konuda özel açıklamalar yaptı. 

 

 

 

 

“ALEV ALATLI’NIN HATIRASINI YAŞATIYORUZ” 

-İçinde bulunduğumuz mekandan başlayalım söyleşimize. Tarihi Osman Efendi Köşkü’nü restore ederek Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’ne dönüştürdünüz. Merkezin ismi neden Alev Alatlı konuldu? Mekanda Yıldırımlılar neler bulacak?

Alev Alatlı, yakında zamanda hayatını kaybetmiş bizim önemli bir değerimizdir. Bir işin yasal olmasından öte vicdana sığıp, sığmadığını, helal olup, olmadığını sorgulamasıyla bilinen akademisyenimiz, birçok noktada yaptığı çalışmalarla toplumda ufuk açmış bir öncü. Biz de onun  hatırasını, duruşunu ve bakışını ölümsüzleştirdik. 

-Merkezde Yıldırımlıları neler bekliyor? 

Bu mekan, hem bir sosyal tesis olarak gerek Bursalılara gerek şehir dışından gelen misafirlerimize hizmet edecek hem de düşünce ve sanat merkezi işleviyle faaliyet gösterecek. İnsanı dinlendiren ve  huzur veren bir sosyal tesis olacak. 3 katlı binamızın bir katı sosyal tesis, diğer 2 katı da düşünce, sanat merkezi olacak. İçinde kütüphanesi ve kongre salonları olacak. Bursa’da çığır açan uyumayan kütüphanelerden biri de bu merkezin bünyesinde hizmet verecek. 

 

 

“YILDIRIM’A GÖZDE BİR MEKAN KAZANDIRIYORUZ” 

-Sadece bu mekanla sınırlı değil, koruyu da değerlendireceksiniz değil mi?

Şehrimizin önemli sivil mimari örneklerinden olan, aslına uygun olarak restore ettiğimiz Osman Fevzi Efendi Köşkü’nü kültür, sanat ve sosyal alanda yeni bir merkez haline getirdik.  Mekanın içinde yetimhane var. Burası aynı zamanda Hünkar Köşkü ile de birleştirdiğimizde 50 bin metrekareyi bulan büyük bir alan. İçinde yeşil alanları, sosyal tesisleri ve diğer mekanlarıyla gözde bir merkez olacak. Burası eski Bursa ve Balaban Kalesi hemen yanı başımızda. O tarihi günleri yaşatacak, gözde bir mekan tasarlıyoruz. 

 

 

“ÖĞRENCİLER, NİLÜFER’DEN UYUMAYAN KÜTÜPHANE’YE GELİYOR”

-Bursa’nın kültür ve sanat merkezinin Nilüfer olduğuna dair bir algı var. Bu algıyı değiştirmek için neler yapıyorsunuz? Yıldırım’da bu dönem yeni kültür ve sanat merkezleri görecek miyiz? 

Tabii geçmişte Yıldırım’ın handikabı eski şehir olması. Hızlı göçten dolayı kaçak ve çarpık yapılaşmış. Nilüfer ise yeni yapılaşan sanayi yoğunluğu olan daha planlı bir bölge. Biz burada yeniden mevcut alan üzerine plan yapıyoruz. Bunun getirdiği zorluklar var. Bir park yapmak zor değil ama o alanı kamulaştırmak, hukuki ve sosyal nedenlerden dolayı kolay olmuyor. Biz bunun planlamasını yapıyoruz. Belki Yıldırım bir dönem geri kaldı ama Yeşil Türbe’si, Emir Sultan’ı, Cumalıkız’ı gibi Bursa denilence akla gelen değerlerin çoğu Yıldırım’da. Burası eski Bursa. Sorunuza gelince. Uludağ Üniversitesi’nin öğrenci mevcudu 100 bin ama Yıldırım’da açtığımız uyumayan kütüphaneye Görükle’den öğrenciler geliyor. Uyumayan kütüphanelerin sayısını arttırarak, bu alanda öncü olduk. Yine bu dönem yapacağımız kültür projelerimizle öncü olacağız. Bu dönem daha fazla kültürel etkinlikler ve projeler  olacak. Spor alanında 22 spor tesisi kazandırdık. 5 yıl önce böyle bir söz veremezdiniz ama biz yaptık bunu. Bu anlamda Yıldırım, kültür ve spor alanında hızla zenginleşen bir ilçe oldu. Bunu daha da ileriye taşıyacağız.  

 

“YILDIRIM’A 2 AVM YAPILIYOR” 

-Seçim beyannamenizde Yıldırım’a bir AVM kazandıracağınızı açıklamıştınız. Bu konuyla ilgili bir gelişme var mı?

Var. 1 değil 2 AVM olacak. Bir, Mevlana Mahallesi’nde devam ediyor, ikincisini de Karapınar’da açılacak. Tabii bunları biz yapmıyoruz, özel sektörün önünü açıyoruz. 

-Yine seçim öncesi Yıldırım’ın yeşil alanlarını 1 milyon metrekare arttıracağınızı söylemiştiniz. Bu vaadinizi gerçekleştirmek adına adım atmaya başladınız mı?

Evet geçen dönem 1,5 milyon metrekare yeşil alan kazandırdık. Bu dönem de devam ettireceğiz. İçinde bulunduğumuz alan 50 bin metrekare. Kent ormanları ve parkla yapmaya da devam edeceğiz.  

-Yıldırım, adından da anlaşılacağı gibi Bursa’nın tarihi ilçelerinden biri. Ancak turizm potansiyeline rağmen Yıldırım da Bursa da az sayıda turist ağırlıyor. Yıldırım’ın turizmde hak ettiği yerde olması için hangi adımları atacaksınız?

Cumalıkızık’ta iyileştirmeler yapıyoruz.  Çarşı içini yayalaştırıp, araçların köyün uzak bir bölgesine park edilmesini sağlayacağız. Oraya gelen konukları taşlı yollardan yürütmek istiyoruz. Geçen dönem bu bölgede iyileştirmeler yapmıştık. Gene Emir Sultan ve Yıldırım Beyazıt Külliyesi ile ilgili iyileştirmeleri hayata geçireceğiz. 

 

 

 

KİMSE DAİRESİNE DAİRE İSTEMEMELİ” 

-Daha önceki açıklamalarınızda yüzölçümü bakımından Yıldırım’ın kentsel dönüşümde dezavantajlı bir kent olduğunu söylemiştiniz. Ancak çok sayıda kentsel dönüşüm yapıldı. Hangi mahallelerde kentsel dönüşüm başlatacaksınız?

Kentsel dönüşüm konusunda yeni bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Daha çok özel sektörle düşünüyoruz. Çünkü özel sektörle daha fazla alana dokunabiliyoruz. Yıldırım’ın neresi olursa olsun, uzlaşma görüşmelerinde süreç yönetmeye hazırız. Ancak hiç kimse dairesine daire istememeli. Çünkü bu yöntemle bu işi çözmek imkansız. Nüfusu, 2, 3 katına çıkarmak, Yıldırım’ı daha yaşanabilir bir hale getirmiyor. Bu yüzden herkes elini taşın altına koymalı. Kentsel dönüşümde vatandaş evini yenilediği için zaten ekonomik olarak kazanıyor. Biz de sübvanse sağlıyoruz. Piyasa şartları biraz daha iyileştiğinde Yıldırım gerçek anlamda bir şantiyeye dönüşecek. Bu da özel sektörle olacak bir iş. Mülkiyet sorununu çözerek, binlerce tapu dağıttık. Bunların tümü önümüzdeki aylarda fiziki dönüşüme uğrayacak. 

 

“HEDEFİMİZ 30 BİN KONUT” 

-Bir hedef koydunuz mu, kaç konut üreteceksiniz?  

Biz 30 bin yeni konut üretmeyi hedefledik bu 5 yılda. Yeni bir imar alanı açmayacağımız için dönüşümle olacak bir iş bu.  

-AK Parti kurulduğu günden bu yana ilk kez Yıldırım Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi yönetimleri farklı partilerin elinde. Bunun dezavantajlarını hissediyor musunuz? Bu durum hizmetlere nasıl yansıyor?

İlçe belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin aynı partiden olması kararların hızlı alınmasını sağlıyor. Farklı partilerden olunca, bakış açısından dolayı süreçler daha yavaş ilerliyor. Biz bu noktada, şehre katkı koyduğuna inandığımız kararları destekleyeceğimizi ifade etmiştik. Seçimlerin üzerinden 5 ay geçti ve stratejik planlar yeni hazırlandı. Muhalefeti nasıl yapacağımızı zaman gösterecek ama geride kalan 5 ayda iki kurum arasında sıkıntılı bir süreç olmadı. 

 

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ELLE TUTULUR PROJESİNİ GÖREMEDİK” 

-Siz aynı zamanda AK Parti’nin grup sözcüsüsünüz. AK Parti grubu olarak, Büyükşehir Meclisi’nde yeterli muhalefeti yaptığınızı düşünüyor musunuz? Muhalefetin dozu artacak mı?

Yanlış işler oldukça muhalefet yapacağız, doğru işleri destekleyeceğiz. Ancak 5 aylık zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin elle tutulur bir projesinin ortaya çıktığını söyleyemeyiz.  

-31 Mart seçimlerinin üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Mevcut Büyükşehir yönetimini değerlendirmek gerekirse neler söylersiniz?

Şu anda geçen dönemin hizmetlerini sürdürüyorlar. Mesela Alinur Aktaş’ın Ana Kucakları projesinin ismini “Bursa Yuvam” yapıp, devam ettirdiler. Merinos’taki Gölpark tesisinin tabelasını değiştirip, Semt Lokantası yaptılar. Bu anlamda büyük bir projelerini göremedik. 

-AK Parti Genel Merkezi, 31 Mart seçimlerinin değerlendirmesini yapıyor. Bursa olarak sizler bir değerlendirme yaptınız mı? Mesela, Yıldırım ve İnegöl gibi AK Parti seçmeninin sosyolojisine hitap eden bölgelerde seçim kazanmanıza rağmen, ciddi bir oy kaybına uğramanızın analizini yaptınız mı?

Tabii oylarımız sadece Yıldırım’da değil, birçok seçim bölgesinde düştü.Bunda seçime katılım oranının payı büyük. Yıldırım’da AK Parti’nin 60 bin oyu düşerken, CHP’nin de oy kaybı 30 bin oldu. Biz tüm bunları değerlendiriyoruz elbette. Bizim de eksiğimiz var. Oy oranımızı korumalıydık. 

Bursa’da bir değişim olmalı mı?

Süreç yönetimleri AK Parti’de bellidir. Genel merkez, belli değerlendirmeleri ve istişareleri sürdürüyor. Bu konu bizim görev alanımızın dışında. 

 

 

“BORCUMUZ BÜTÇENİN ÜÇTE BİRİ”

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yerel yönetimlerin sosyal güvenlik prim borçlarını tahsil etmek için çalışma başlatmıştı. Yıldırım Belediyesi’nin SGK borcu var mı? Varsa ne kadar ve ne zaman ödeyeceksiniz?

Her belediyede olduğu gibi bizim de borcumuz var. Seçildiğimiz zaman borçlu bir belediye devralmıştık. Borcumuz bütçenin 1,5 katıydı. Bugün ise bütçenin üçte birine düşürdük borçları. 400 milyon civarı SGK, 200 milyon civarı da vergi borcumuz var. Toplam borcumuz ise 800, 900 milyon lira civarında. 

Yıldırım Belediyesi’nin kaç çalışanı var? 

Memur, işçi, şirketler de dahil olmak üzere toplamda 2 bin çalışanımız var.  

 

“BİZE DÜŞEN GÖREVİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAK”

-Son olarak Oktay Yılmaz’dan söz edelim. İlçe belediye başkanlığınızda 2. döneminiz. Bugün AK Parti’nin Bursa’daki en büyük ilçe belediye başkanısınız. Dolayısıyla, bu konumuz, siyasetin doğası gereği sizi farklı yerlere taşıyabilir. Oktay Yılmaz, bunlara hazır mı?

 Tabii bizim partimizde görevlendirme yapılır ve siz de görevinizi en iyi şekilde yapmak için gayret gösterirsiniz. Biz de gerek Yıldırım Belediye başkanı gerekse de AK Parti grup sözcüsü olarak görevimizi en iyi şekilde yapmak için gayret ediyoruz.  Aynı zamanda Bursa Turizm ve Tanıtma Birliği’nin başkanı olarak kente hizmet ediyoruz. Bize düşen, verilen görevlerini en iyi şekilde yapmak.  Farklı imkanlar doğduğunda, yeni görev alanları oluştuğunda değerlendirilir ama bizim hiçbir hesabımız yok. Biz mevcut işleri yapmaya odaklandık. Biz, olmak için değil, yapmak için varız. 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —