Yıldırım'da Nebi Dede Çorbası geleneği

Hamamlıkızık Köyü'nün asırlık Nebi Dede Çorbası geleneği bu yıl da coşkuyla devam etti.

Yıldırım
Haberi Sesli Oku
BURSA HABER 5.10.2024 14:11:00 0

Yıldırım’a bağlı Hamamlıkızık Köyü’nde asırlardır imece usulüyle devam eden ‘Nebi Dede Çorbası’ etkinliği, bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti. Köy halkı ve ziyaretçiler, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın da katılımıyla, asırlık geleneği yaşatan bu özel günde bir araya geldi.

Her yıl kestane hasadı zamanında yapılan Nebi Dede Çorbası Günü, köy halkının ağaçtan düşme gibi kazalardan ve musibetlerden korunması amacıyla şifa niyetine dua edilerek başlatılıyor. Köyün manevi önderlerinden Nebi Dede'nin başlattığı bu gelenek, köy halkı tarafından yaşatılmaya devam ediliyor. Etkinlik kapsamında köydeki her haneden getirilen malzemelerle büyük kazanlarda hazırlanan çorba, hem köy halkına hem de gelen misafirlere ikram ediliyor.

Etkinlikte konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nebi Dede Çorbası Geleneği'nin bölgenin önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, Hamamlıkızık Kadın Kooperatifi ile bu geleneği yaşattıklarını ifade etti. Yılmaz, "Bu gibi gelenekler, toplumun manevi ve kültürel değerlerini kuşaktan kuşağa aktarmada büyük rol oynuyor. Nebi Dede Çorbası’nı köyümüzün bereketi ve birlikteliği adına yaşatmaya devam edeceğiz," dedi.

Etkinliğe Başkan Yılmaz’ın yanı sıra Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Komando Yüzbaşı Osman Öztürk de katıldı. Nebi Dede Çorbası, köy halkının imece usulüyle hazırladığı ve asırlık bir geleneği yaşatan bir etkinlik olarak köyün kültürel mirasında önemli bir yer tutuyor.