YSK KARARLARI RESMİ GAZETE´DE YAYIMLANDI

3 yeni karar yayımladı

YSK KARARLARI RESMİ GAZETE´DE YAYIMLANDI
/kanal16haber.com/2018-12/27/163727629b.mp4
GÜNDEM 27.12.2018 16:28:43 0

Yüksek Seçim Kurulu, yerel seçimlerde uyulacak esasları belirledi.

YSK tarafından belirlenen 3 yeni karar resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Genelge ile sandık kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri ile yapılacak iş ve eylemler, oy verme şekli, şikayet ve itirazlar ile ilgili usuller de düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre sandık kurulu 1 başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşacak. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde kamu görevlileri arasından belirlenen üye,  bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık edecek.

Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına, sandığın konulduğu bina ve çevresi ise bina sorumlusuna ait olacak.

Kurul üyeleri 30 Mart 2019 günü göreve başlayacak ve oyların sayımına ilişkin belgeler ilçe seçim kuruluna teslim edilinceye kadar aralıksız çalışacak.

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde birer birer ant içecek.

Sandığın konulacağı yerlerin belirlenmesinde seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli bir şekilde verebilmesi göz önünde bulundurulacak.

Cep telefonu, fotoğraf gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesinin yasak olduğu, cezasının olduğu levhalar sandık çevresine asılacak.

Oy verme işlemi bitince, kurul başkanı bunu yüksek sesle ilan edecek ve oy vermenin bittiği saat tutanak defterine geçirilecek. Oy sandıkları, oy verme bitiş saatinden önce açılamayacak