Zirai don arıcıları vurdu

Zirai donun etkisiyle meyve ağaçları ve kır çiçekleri büyük zarar gördü, arıların beslenme alanları yok oldu. Arıcılar hem üretimden hem de devletten destek alamayınca 2025 bal üretimi için endişe artıyor.

EKONOMİ 15.04.2025 10:09:00 0
Zirai don arıcıları vurdu

Türkiye genelinde etkili olan zirai don, tarım sektörünü derinden etkilerken, en büyük zararı arıcılık sektörü gördü. Arıcı Şahin, don nedeniyle meyve ağaçlarıyla birlikte kır çiçeklerinin de büyük zarar gördüğünü belirterek, “Çiçekler yoksa arıcının yapacağı iş de kalmaz” dedi.

Elma, şeftali, kayısı, kiraz ve vişne bahçelerinde yaşanan kayıpların doğrudan arıcılığı da etkilediğini ifade eden Şahin, “Doğada, tarlada arıların çalışacağı bir alan kalmadı. Bizim emeğimiz heba oldu. Tarım sektörü büyük bir yara aldı” diye konuştu.

Arılar Gelişemedi, Üretim Zora Girdi

Don sonrası arıların gelişemediğine dikkat çeken Şahin, “Üçüncü, dördüncü çiçekler gelse bile arılar gelişmediği için artık bir anlamı yok. Komple zarar ettik. Özellikle Orta Anadolu’daki arıların yüzde 80’i kışlatma sürecinde zarar gördü” dedi.

Destek alamadıklarını vurgulayan Şahin, “Geçmiş yıllarda arıcılara kovan başına 4-5 kilo şeker verilirdi. Bu yıl hiç verilmedi. O destek olsaydı bu kadar zarar olmazdı. Hâlâ Ocak-Şubat döneminin desteklerini alamadık” diyerek arıcıların çaresizliğini dile getirdi.

2025 İçin Umut Az: 80 Bin Ton Hedefi Bile Uzak

Türkiye’nin yıllık ortalama bal üretiminin 115 bin ton civarında olduğunu belirten Şahin, geçen yıl bu miktarın 80 bin tona düştüğünü, bu yıl ise o rakamın bile çok uzak göründüğünü söyledi. Üretimin yüzde 35-40’ının çam balından sağlandığını hatırlatan Şahin, “Ege ve Akdeniz’deki çam ormanları iklim değişikliğinden etkileniyor. Yazın kavurucu sıcaklar olursa, üretim daha da düşer” dedi.

Arıcıların arılarını dinç tutmak zorunda olduklarını ancak mevcut koşulların bunu imkânsız kıldığını belirten Şahin, “Bu yıl bal üretiminde ciddi bir kayıp yaşayacağız, ne yazık ki” ifadelerini kullandı.

BURULAŞ açıkladı: Fazla çekimler iade edilecek

Bozbey’den güvenlik görevlisine teşekkür

Motorin zammı düşürüldü

Yenişehir’de 9 ay sonra hayvan pazarı yeniden faaliyette

Bursa'da dev kaçakçılık operasyonu

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 kişi ağır yaralı

Bursa’da fabrikada pilav yiyen 20 işçi hastanelik oldu

2026 Ocak ayı enflasyon rakamları belli oldu

Başkan Aydın’dan huzur ve bereket mesajı

Bursa Uluslararası Spor Festivali başlıyor

Başkan Şadi Özdemir’den minik Yağız Efe’ye destek çağrısı

İnegöl’e 17 yeni aile sağlığı merkezi

Bursa’da toplu ulaşıma yapılan zam yarın başlıyor: İşte yeni ücretler!

Merinos ailesi 88. yılında hasret giderdi

Trabzon’a Urfa’ya var da Bursa’ya yok mu?

İnegöl’de cinayetin yeni görüntüleri ortaya çıktı

Bakan Uraloğlu: Türkiye havacılıkta 5 kat büyüdü

Tutuklu hemşire hakkında yeni şiddet görüntüleri ortaya çıktı!

Bursa’da Afet Riskini Azaltma Çalıştayı

Bursa'da bebek arabasındaki 2 milyonluk altını çaldı: O anlar kamerada!

Bursa’da çocuk hastanesinde korkutan yangın

Bursa’da öğrenciler için güvenli yol uygulaması

Sosyal medyada yeni dönem: 15 yaş altına yasak geliyor

Bursa’da rögarlar taştı, trafik durdu

ÇGD’den Osmangazi’ye Uğur Mumcu kitapları

Osmangazi Belediyesi’nden çocuklara Bursaspor sürprizi

Bursa’da otomobillerin aynalarını kırıp kaportalarını çizdiler

Nilüfer Belediyesi’nden doğal parfüm atölyesi

Bursaspor’un genç eldiveni geçit vermiyor

Bursa’da eğitime 6,7 milyar liralık dev hamle

Yükleniyor