Mustafa Özdal

Mesela henüz AK Parti ve CHP’nin özellikle imar konularında ittifak yapmadıkları ve çoğunluğun iktidar partisinde olduğu Nilüfer Meclisi oturumları çok hararetli olurdu.

Aynı partinin belediye başkanlarının bir birlerine girdikleri Büyükşehir Meclis toplantıları da hafızamda yer edinmiştir.

Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü’nün kavgası mesela…

Orhan Özcü, Gürsu Hali’ni kapatıp, yerine modern bir Bursa Hali inşa edecek Hikmet Şahin ile öylesine bir sözlü tartışmaya tutuşmuştu ki, az kalsın iki belediye başkanı birbirlerinin üzerine yürüyeceklerdi.

 

***

Dün ise Osmangazi Belediye Meclisi’ni takip ettim. 

Mustafa Dündar döneminde halktan gizlenen Meclis oturumları artık canlı yayınlanır oldu ancak  ekrandan değil salondan Meclis’i takip etmeyi tercih ediyorum. 

Hem konuları daha çabuk kavrayabiliyor hem de ayaküstü de olsa meclis üyeleriyle sohbet etmek, hem de haber malzemesi çıkartabilmek için. 

 

***

Ne dedik?

Uzun yıllardan bu yana belediye  meclis üyelerinin toplantılarını takip ederim, dün ilk kez bir meclis toplantısında plan değişikliği maddesinin görüşülmediğine tanık oldum!

Oysa bizim meclis gündemlerinin neredeyse tamamında plan tadilatları vardır. 

İmar komisyonunun raporuyla şu ada, şu parselin ticari alana dönüştürülmesine…

İmar komisyonunun raporuyla, filan ada, filan parselin konut alanına çevrilmesine…

İmar komisyonun raporuyla, falan ada, falan parselin eğitim alanına dönüştürülmesine…

Eğer iktidar ve muhalefet plan değişikliği üzerinde anlaşmışsa, eller yukarı, eller aşağı derken, 30 saniyede plan değişikliği maddesi oy birliğiyle bağıtlanır.

Yok eğer söz konusu ihtilaflı bir dosya ise, yani iktidar ile muhalefet komisyonda uzlaşamamışsa toplantı uzadıkça uzar.

 

***

Ancak asıl mesele şudur:

Bir belediye meclis toplantısında neden plan tadilatları bu kadar fazla yer tutar?

Yani kentin anayasası olarak da bilinen üst ölçekli planda, bu şehrin sanayi, konut, ticaret, sağlık, eğitim, tarım gibi alanlarının belirlenip,  alt ölçekli planların da üst ölçekli plana uyarlanması gerekmez mi?

Ve bu işlemler olağanüstü bir durum yoksa bir kez yapılması gerekmez mi?

O halde olağanüstü durumlar dışında eğer bir belediye meclis oturumunda ne kadar fazla plan tadilatı varsa o kadar rant vardır, o kadar kent suçu işleniyordur, o kadar hukuksuzluk vardır kanımca.

Bu bakımdan eylül ayı Osmangazi Belediye Meclisi gündeminde plan tadilatı olmaması çok değerlidir ve dünkü oturumun asıl haber değeri de budur.

 

***

Tabii önemli gündem maddeleri de yok değildi.

Mesela kentsel dönüşüm…

 Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın, şu sözleri çok ama çok hayatiydi:

“Önümüzdeki günlerde Osmangazi’nin 3 bölgesinde kentsel dönüşüm başlatacağız. İlk olarak Soğanlı kentsel dönüşüm projesinin devamı niteliğinde Çiftehavuzlar Bulvarı ile Kanalboyu’nun kesiştiği noktada dönüşüm başlatacağız. Önümüzdeki günlerde dönüşüm başlatacağımız bölgede, maliklerle toplantı yapacağız. Önce vatandaşın rızasını alacağız. Çoğunluğun onayını aldıktan sonra dönüşüm başlatmak istiyoruz. Soğukkuyu ve Ebu İshak mahallelerinde de kentsel dönüşüm başlatacağız. Soğukkuyu Mahallesi’nde 1978 yılından kalma, 5 büyüklüğünde depreme bile dayanamayacak bir yıpranma içinde olan konutlar bulunuyor. Bu eski binaları kentsel dönüşüm ile yenileyerek depreme dayanıklı konutlar inşa edeceğiz. Aynı şekilde Ebu İshak Mahallesi’nde de bir dönüşüm yapacağız. Orada da küçük bir depremde dahi yerle bir olacak binalar var. Bu mahallemizde de bir çalışma başlattık.”

 

***

Bu sözler ne almaya geliyor?

Bu kentin en büyük ilçesinin yöneticisi, 2 mahalledeki yüzlerce konutun, 5 büyüklüğündeki bir depremde dahi yıkılabileceğini söylüyorsa, Bursa’da büyük bir tehdit vardır, binlerce insanın da can güvenliği yoktur. 

Aslında Başkan Aydın, malumun ilamını yapıyor ancak milleti ve elbette yetkilileri derin uykusundan uyandırmak için bir kez daha büyük harflerle yazalım söylediklerini:

SOĞUKKUYU MAHALLESİ’NDE 1978 YILINDAN KALMA, 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME BİLE DAYANAMAYACAK KONUTLAR VAR. AYNI ŞEKİLDE EBU İSHAK MAHALLESİ’NDE DE KÜÇÜK BİR DEPREMDE YERLE BİR OLACAK BİNALAR VAR.

 

***

Ve bir kez daha soralım:

Bursa, tehlikenin farkında mısın?

 

***

Son olarak…

Dünkü oturum, güzel insan Alptuğ Memişoğulları’nın kaybı nedeniyle, buruk ve hüzünlü geçti.

Alptuğ kardeşimizin vefatı nedeniyle oturuma katılıp bir konuşma yapan AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş’a da selam olsun. 

 

 


5 büyüklüğünde depremde yıkılacak konutlar var bu kentte!

Yaklaşık 20 yıldır, düzenli olmasa da Bursa’daki belediye meclislerini takip ederim.Yüksek tansiyonlu, bol atışmalı, seslerin yükseldiği, kavganın eksik olmadığı oturumlara da tanık oldum, al gülüm, ver gülüm toplantıları da gördüm.

5.09.2024 14:16:00