Abdulvasih Duran

  Nasip olursa Çarşamba Günü Kurban Bayramına kavuşmuş olacağız. Yüce Rabbimiz bizleri bir bayrama daha kavuşturduğu için hamd ediyor ve bayramların hakkımızda hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz. Kurban konusu insanlık tarihinde çok eskilere dayanır.Kurban olayını İlk insan ve ilk peygamber Hz.Adem'in (as) iki oğlu Habil ve Kabil arasındaki bir olay nedeniyle görmekteyiz.  Kurbanda esas olan takvadır.Bu durum ayette  şöyle hatırlatılmaktadır:" Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır..."(Hac-37).Takva,kibrin zıddıdır.Kibir(büyüklenme) kendini kandırmaktır.Riya(gösteriş) ise başkasını kandırmaktır.Takvanın olmadığı yerde şükür de olmaz.Şükrün olmadığı yerde Allah'a karşı görevler de hatırlanmaz.

Kurbanın bir başka örneğini Hz.İbrahim (as) ile oğlu Hz.İsmail (as) arasında görmekteyiz. Bu olayı da Yüce Kitabımız şöyle dile getirmektedir:" Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince: Yavrucuğum! Rüyada seni boğazladığımı görüyorum; bir düşün, ne dersin? dedi. O da cevaben: Babacığım! Emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun, dedi."(Saffat-102).
  
   Bu ayetten bizim (ve de özellikle gençlerin) alacağımız dersler vardır. Hz.İsmail(as) babasına karşı gelmemiş 'babacığım Allah ne emrediyorsa yap' demiştir.Günümüzde bazı gençlerin anne babalarına bağırdıklarını 'sus baba ,sen ne karışıyorsun ,sen hangi çağda yaşıyorsun' gibi sözlerini duyunca "Hz.İsmail (as) ın teslimiyeti gibi bir teslimiyet bizlere ve gençlerimize nasip et" diyoruz.

   Yüce Rabbimiz Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (sav)e de kurban kesmesini emrediyor:" Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes."(Kevser-2).

Bu ayette de yine ihlas, samimiyet ve takva bir kez daha dile getirilmiştir. Bir alimimizin dediği gibi "yalnızca kesmiş olmak için koyun kesmek kasaplıktır".

KURBAN BİZLERE ŞUNLARI ÖĞRETMEKTEDİR:

1-Hac Allah'a ulaşmanın yoludur. Öyleyse Allah'a ulaşmaya çalışırken bizleri Allah'tan uzaklaştıran günahları ortadan kaldırmamız (kurban etmemiz) gerekir.Çünkü Allah'a yakın olan günahlardan uzak olmalıdır.

2-Kurban Allah'a yakın olmaktır. Namaz da secde Allah'a (manen) en yakın olma halidir, kurban ise malımız ile Allah'a yakın olma halidir.

3-Kurban,bir şükür ve tekbirdir. Allah'ı en büyük varlık olarak tanıyıp O'nun verdiği nimetlere minnettar olmanın ifadesidir."... İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik."(Hac-36).

4-Hacda hacı kardeşlerimiz kurban keserken bizlerde bulunduğumuz yerde kurban keserek onlara eşlik ediyoruz.

5-Hacda hacı kardeşlerimiz şeytanı taşlarken bizlerde içimizdeki şeytanları manen taşlayıp gönlümüzden atalım.

6-Hacı kardeşlerimiz Beytüllah'ı (Ka'be'yi) tavaf ederken bizlerde Ka'be'nin şubeleri olan camilerimizi doldurmaya çalışalım.

7-Beş vakit namazını kılmak suretiyle ortalama günde bir saatimizi Allah'a kurban edelim.

8- Ramazan orucunu tutarak yılda bir ay yememizi içmemizi Allah için kurban edelim.

9-Senede bir kez zekatımızı vererek malımızın kırkta birini Allah'a kurban edelim.

10-İçimizdeki deki kin, haset ve düşmanlığı kurban edelim.

Kurban Allah'a yaklaşmak olduğuna göre geçen seneki kurban bayramından bu kurban bayramına kadar Allah'a ne kadar yakın olabildik?

Kurbanınızı keserken sizi Allah'tan uzaklaştıran şeyi hayal edin, onu kurban ettiğinizi düşünün ve artık Allah'a yakın olduğunuzun mutluluğunu yaşayın.

Ve şunu unutmayın: Sen Allah için İsmail'ini kurban etmeyi göze alırsan Allah hem kurbanını kabul edecek hem de İsmail'ini sana geri verecektir."

 


SENDE İSMAİL'İNİ KURBAN EDEBİLİYOR MUSUN?

Kurban Allah'a yaklaşmak olduğuna göre geçen seneki kurban bayramından bu kurban bayramına kadar Allah'a ne kadar yakın olabildik?

25.06.2023 17:09:00