Ağzı laf yapan, hitabeti iyi bir siyasetçi görüntüsü sergiliyor, liberal söylemleriyle öne çıkıyordu.
Kısa zamanda parti içinde mevzi kazanınca eski Bakan Faruk Çelik ile çatıştı.
Daha sonra Çelik ile arası düzelir gibi oldu.
Sadece Çelik ile istişare edip, onunla fotoğraf verince diğer milletvekillerinin tepkisini aldı.
Sedat Yalçın’ın nasıl bir kumaşı olduğunu kısa zamanda anlayan Faruk Çelik de dahil olmak üzere neredeyse AK Parti’nin tüm Bursa milletvekilleri, kongrede aday olmasını istemediler.
Genel merkez duruma el koydu ve ara formülle Recep Altepe’nin prensi Arnavut kökenli Nagip Vardar’ın aday olması sağlandı.
Böylece 1. Sedat Yalçın dönemi sona erdi.
***
Nagip Vardar, il başkanlığının hakkını veremeyince, Sedat Yalçın ismi yeniden gündeme geldi.
Ankara, Yalçın’a bir kez daha şans verdi ve ikinci Sedat Yalçın dönemi başladı.
Yalçın, bu kez Faruk Çelik ile açıktan çatışıyordu.
Çünkü dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi önemli bir destekçisi vardı.
Arınç’ı, Faruk Çelik’e karşı kışkırtıp, teşkilatı böldü.
Ancak Yalçın’ın çok daha önemli bir hedefi daha vardı.
Recep Altepe’nin yerine Büyükşehir belediye başkanı olmak.
Gene en büyük destekçisi Bülent Arınç idi.
Altepe’ye karşı çoğu zaman üstü örtülü, bazen de açıktan eleştiriler yaptı.
Ankara’nın onayı olmadan il başkanlığından istifa etti ve AK Parti teamüllerine aykırı şekilde aday adayı oldu.
Ancak Reis, O’nu değil Altepe’yi tercih etti.
Aday olamamasının faturasını Arınç’a çıkardı ve ilk olarak onunla arası bozuldu.
***
AK Parti’de siyasi itibarı yerle yeksan olunca, bu kez yıllarca aleyhine çalıştığı Faruk Çelik’e yanaştı, daha doğrusu Çelik’e biat etti.
Bu arada AK Parti’yi ve lideri Tayyip Erdoğan’ı yerden yere vuruyordu dost sohbetlerinde.
AK Parti’nin Milli Görüş gömleğini çıkaramadığını, AB hedefinden uzaklaştığını, merkez partisi kimliğini kaybettiğini öne sürüyordu.
Aynı Sedat Yalçın, istifa edip Gelecek Partisi’ne katılan eski AK Parti Milletvekili Mustafa Öztürk hakkında yazılı açıklama yaparak, hakaret ediyordu.
Öztürk için, “hayatı boyunca tüm unvanlarını AK Parti sayesinde elde eden” ifadesini kullanan Yalçın, Öztürk’ü onursuzlukla suçlayacak kadar AK Parti fanatikliği yapıyordu.
***
AK Parti’den istifa ettiği için Mustafa Öztürk’ü ‘bombalayan’ Sedat Yalçın, çok değil birkaç yıl sonra delege yapılmadığı için önce AK Parti’den istifa edecek, kısa zaman sonra da Yeniden Refah Partisi’nden büyükşehir adayı olacaktı.
Mustafa Öztürk için söylediği tüm sözleri yutarak tabii.
***
Yıllarca AK Parti’yi Milli Görüş çizgisinden uzaklaşamadığı için eleştiren Sedat Yalçın, Milli Görüşçü Yeniden Refah Partisi’ne katılmak için 5 dakika bile tereddüt etmemişti.
Yalçın’ı tanıyanlar büyükşehir başkanı olmak için değil AK Parti’den intikam almak için YRP’den aday olduğunu biliyordu.
***
Seçim sürecinde İYİ Parti adayı Selçuk Türkoğlu ve AK Parti adayı Alinur Aktaş mal varlığını açıklamasına rağmen, yıllarca şeffaflıktan bahseden Sedat Yalçın, çöpünü dahi açıklayamadı.
Açıklasa, AK Parti il başkanı olduğu dönemde Görükle’de diktiği 160 dairelik rezidans blokları da izah etmek zorunda kalacaktı belki de.
Bu arada kızı için gittiği İngiltere’de de bir evi olup olmadığını mal varlığını açıklasaydı öğrenebilirdik.
***
31 Mart akşamı sandıklar açılıp, YRP’nin Türkiye ortalamasının altında oy alan Sedat Yalçın’ın koca bir balon olduğu anlaşıldı.
Yalçın, oralı olmadı ve seçimlerden sonra dostlar alışverişte görsün kabilinde, YRP yöneticileriyle sadece bir kez fotoğraf verdi.
Ancak önceki gün AK Parti’den istifa edince Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkanı olmak için değil, AK Parti’ye seçim kaybettirmek için aday olduğu tezi de ispatlandı.
***
AK Parti’den ayrılırken AK Parti’yi suçladı, YRP’den ayrılırken de YRP’yi suçladı ama kendisinin zikzaklarıyla ilgili tek satır öz eleştiri yapmadı.
***
Sözün özü, ‘Siyaset, ilkeler ve prensipler için değil, menfaatler uğruna yapılar’ savının, ete kemiğe bürünmüş halidir Sedat Yalçın hadisesi.